שתף קטע נבחר

המטען הרג את אשלי. נשים בחזית בצבא ארה"ב

מותה של אשלי וויט, חיילת אמריקנית צעירה באפגניסטן, העמיד באור הזרקורים תפקיד חדש בקרב הכוחות המוצבים במדינה - חיילות "תומכות תרבות" שנשלחות למשימה בחזית הנשים

סגן אשלי ווייט, בת 24 מאוהיו, נפלה בחזית באפגניסטן בסוף השבוע שעבר. היא הייתה חלק מכוחות מיוחדים של צבא ארה"ב, שהחלו לפעול במדינה רק בינואר – חיילות "תומכות תרבות", שמטרתן ליצור קשרים עם נשים אפגניות. היא נהרגה בפיצוץ מטען בקנדהאר, עם שניים מחבריה, חיילי יחידה מיוחדת.

 

עוד נשים בצבא: הקצינה שפיקדה על הפצצת לוב

יחסי אפגניסטן-ארה"ב: "נילחם לצד פקיסטן, גם נגד האמריקנים"

 

"אנחנו יכולות לעשות דברים שהגברים לא יכולים לעשות, והם מתחילים להבין את זה", אמרה סמלת כריסטין בולדווין, שבדומה לווייט, הייתה בין החיילות הראשונות שהוצבו כחלק מהכוחות שאומנו במיוחד למשימות "תמיכה תרבותית".

 

נשים אפגניות לבושות בורקה. הגברים לא מתקרבים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים אפגניות לבושות בורקה. הגברים לא מתקרבים(צילום: AFP)

 

הכוחות האמריקנים, המוצבים באפגניסטן כבר עשר שנים, מתקשים להתמודד עם השמרנות הדתית והתרבותית, בעיקר בכפרים, שכופה הפרדה כמעט מוחלטת בין גברים לנשים. המקומיים מתנגדים לכל מגע בין החיילים לנשים, ובמיוחד לפשיטות הליליות שבמהלכן נכנסים חיילים למבצרן המסורתי של הנשים – הבית.

 

"אנחנו יכולות לערוך חיפוש על הנשים", הסבירה בולדווין, "אם אתה מחמיץ חצי מהמדינה, עד כמה אתה יעיל בתקשורת עם האוכלוסייה?". גם מפקדים בצבא האמריקני התחילו להכיר בכך לפני שנתיים, כשהבינו שעליהם לגייס את המקומיים לטובתם. הם היו זקוקים לתמיכתם בהתנגדות לטרור ולאיסוף מודיעין, אך גילו שהם אינם מגיעים לרוב האוכלוסייה.

 

חייל בקנדהאר. "המשימה איננה רק ללכוד ולהרוג"  (צילום: AP) (צילום: AP)
חייל בקנדהאר. "המשימה איננה רק ללכוד ולהרוג" (צילום: AP)

 

כשחיילי העילית החלו לפעול גם בכפרים הקטנים, הם התלוננו שאינם מצליחים להתקרב לנשים ולילדים, המהווים כ-71% מהתושבים. כיום משרתות חיילות ראשונות ביחידות המיוחדות. הן אוספות מידע שאיננו נגיש לעמיתיהם, מאתרים אנשי טליבאן מחופשים לנשים ומגלות נשים שמסתירות כלי נשק. בנוסף, הן מפעילות תוכניות בריאות ותעסוקה למען נשים.

 

"חיכינו זמן רב מדי לעשות זאת", אמר רס"מ לדפורד סטיגול. "היו לנו הרבה אנשים שהתמקדו בלכידה והריגה, ומישהו היה צריך לומר שזה לא העניין היחידי. העניין הוא לפתח מדינה שתוכל לדאוג לעצמה. לנשים יש קול, הן יכולות להשפיע על הגברים בחברה שלהן".

 

חיילים באפגניסטן. הפשיטות הליליות בבתים גרמו לחיכוך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים באפגניסטן. הפשיטות הליליות בבתים גרמו לחיכוך(צילום: AFP)

 

בינואר נשלחו לאפגניסטן 28 החיילות הראשונות שהוצבו ביחידות מיוחדות. תפקידן היה להצטרף לסיורים בכפרים, ולרקום קשרים עם הקהילות, דרך הנשים. "בסיור היינו מצוידות וחגורות והנשים פחדו מאיתנו", סיפרה בולדווין, "אבל כשהורדנו את הקסדה ועטינו את הצעיף, הן זיהו שאנו נשים והפחד נעלם". על אף שתפקידן המיוחד לא מוגדר כתפקיד קרבי, החיילות נתונות באותו הסיכון כעמיתיהם.

 

ווייט הייתה חלק מהקבוצה השנייה של כוחות "תומכות התרבות", שכללה 35 חיילות. עד 2016, אמורות לקום 25 יחידות קבועות כאלה. נפילתה מעוררת דיון במקומן של נשים בחזית, אך המפקדים האמריקנים באפגניסטן משבחים את התוכנית וככל הנראה לא מתכוונים לוותר עליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וויט. בין הראשונות
צילום: AP
מומלצים