שתף קטע נבחר

הכי קרוב שיש: כוכב הלכת צדק מצוי בניגוד

לא רק מתקני עולם יצאו מחר לבקש צדק, אלא גם חובבי אסטרונומיה בכל הארץ. אלו יוכלו לצפות בגדול כוכבי הלכת, צדק, שימצא בניגוד ולכן יהיה נוח במיוחד לצפייה

זמן הניגוד הוא התקופה הטובה ביותר לצפות בכוכב הלכת צדק. כיוון שכדור הארץ נמצא בינו לבין השמש, מרחקו מכדור הארץ הוא המרחק הקטן ביותר בו הוא מצוי במשך השנה. מחר, יום שבת ה-29 באוקטובר, יהיה המרחק בין כוכב הלכת צדק לכדור הארץ 594 מיליון ק"מ בלבד. כיוון שכך, גודלו הזוויתי של צדק ובהירותו יהיו הגדולים ביותר.

 

כאשר כוכב לכת קיים בניגוד, מול השמש, אזי הוא זורח בעת שקיעתה ושוקע בעת זריחתה ולכן הוא מצוי ברום מסלולו בשעת חצות הלילה ונראה במשך כל הלילה.

 

כוכב הלכת צדק (צילום: דרור אבן) (צילום: דרור אבן)
כוכב הלכת צדק(צילום: דרור אבן)
 

כאשר מדובר בכוכבי הלכת צדק ומאדים הרי שבעת הניגוד הם נראים במלואם, כפי שהירח שלנו נראה במחצית החודש. ביתר ימי השנה הם ייראו פגומים, כאשר בצדק גודלו של החלק המוסתר מעין השמש (זה הנראה מכדור הארץ) הוא שולי ומזערי בשל מרחקו הגדול מאיתנו.

 

צדק הוא כוכב הלכת הגדול ביותר והוא נראה מעל האופק המזרחי מיד עם רדת החשיכה ככוכב בהיר מאוד - רק הירח עולה עליו בבהירותו. גונו לבן-צהבהב ואי אפשר לטעות בו. בימים אלה צדק מצוי בקבוצת הכוכבים טלה.

 

צדק סובב סביב צירו במהירות גדולה: אחת ל-10 שעות בקירוב. גודל המהירות מרשים יותר כאשר לוקחים בחשבון שהיקפו של צדק גדול פי 11 מזה של כדור הארץ. מסיבה זו, נמתחים העננים שעל פני צדק ויוצרים חגורות ססגוניות, ששתים מהן נראות גם בטלסקופ קטן.

 

טלסקופ גדול יראה גם כמה מערבולות על פני צדק ובראשן הכתם האדום הגדול, שהוא סופת הוריקן ענקית המתחוללת על פני צדק למעלה מ-400 שנים ברציפות וגודלה מגמד את כדור הארץ (הסופה גדולה פי 3 מקוטרו של כוכב הלכת שלנו). המערבולות על פני צדק שואבות את כוחן מהחום הרב האגור במרכזו של כוכב הלכת הענק המבקש לצאת החוצה.

 

ארבעת הירחים הגדולים של צדק – איו, אירופה, גנימד וקליסטו – הקרויים גם הירחים הגלילאניים על שם מגלם, גלילאו גליליי, נראים היטב כאשר הם סובבים את כוכב הלכת הענק. מלבד זאת, אפשר לראות על פני צדק גם את הצללים שמטילים הירחים כל אימת שהם עוברים בינו לבין השמש.

 

כיוון שצדק גדול מירחיו פי 20 ויותר, כל מעבר של הירחים בינו לבין השמש מלווה בצל. בטלסקופים גדולים אפשר גם להבחין בדיסקה של הירח חולפת על פני צדק. בעת הניגוד, כאשר כדור הארץ מצוי בין השמש ולבין צדק וירחיו, הצל שמטיל הירח צמוד לדיסקה שלו החולפת על פני צדק.

 

צל כפול

לכבוד הניגוד, מזדמנת לנו תופעה נדירה יחסית: צל כפול של שניים מירחי צדק החולפים בינו לבין השמש. האירוע יתרחש ביום שני ה-31 באוקטובר.

 

האירוע מתחיל עם צלו של איו, שיתחיל להראות על דיסקת צדק בשעה 18:10 מלווה בצל של גנימד שיתחיל בשעה 19:36. שני הצללים ייראו יחדיו עד השעה 20:27 (כאשר הצל של גנימד יוותר עד השעה 21:42).

 

בזמן הופעת הצל ייראו גם מעברים של איו וגנימד על פני דיסקת צדק שיהיו צמודים יחסית לצללים שהם מטילים (כיוון שצדק מצוי לאחר הניגוד, קודם יתחיל מעבר של ירח ורק לאחר כמה דקות יתחיל להראות הצד העוקב אחר הדיסקה).

 

הן הצל והן המעברים יתחילו מהשוליים המזרחיים של צדק, כאשר הצל של איו חולף סמוך למרכזו של צדק ואילו הצל של גנימד חולף דרומית לו. לאחר השעה 21:42 יהיה אפשר לראות את שני הירחים צמודים לשולים המערביים של צדק ומתרחקים ממנו לכיוון מערב (שני ירחיו האחרים של צדק, אירופה וקליסטו, ייראו מצדה השני של דיסקת צדק, מזרחית לכוכב הלכת).

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2011 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים