שתף קטע נבחר

איך ייראה התלוש בעקבות טרכטנברג? מדריך

הממשלה אישרה אתמול את המלצות טרכטנברג בתחום השכר. איך כל זה ישפיע על הורים עובדים, מי ירוויח הכי הרבה ומה זה בדיוק "מס עשירים"?

מה‭1-‬ בינואר ‭,2012‬ תלוש המשכורת של חלקכם עלול להשתנות: הממשלהאישרה אתמול (א'), בישיבה מיוחדת, חבילת צעדים בתחום מיסוי השכר בישראל, שהומלצו על ידי ועדת טרכטנברג. המרוויחים מהשינויים: בעיקר הורים לילדים קטנים, וגם בעלי הכנסות גבוהות.

 

 

כדי שתבינו טוב יותר את השינויים בתלוש שלכם נעזרנו בדוד שי, ראש מוקד פיתוח יישומים בחברת חילן-טק, כדי לבנות מדריך שכר בעידן שאחרי ועדת טרכטנברג.

 

ביטול העלאת התקרה לדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות 

בחודש יולי 2009 הוכפלה התקרה לדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, מפי חמישה מהסכום הבסיסי (שגובהו כעת ‭8,158‬ שקל) לפי עשרה ממנו. המשמעות: בעוד שעד יולי 2009 שולם ביטוח לאומי וביטוח בריאות עד סכום שכר של כ‭40-‬ אלף שקל, מאותו חודש נגבה המס עד כ‭80-‬ אלף שקל.

 

העלאה זו נעשתה בהוראת שעה שתוקפה עד סוף ‭,2010‬ אך כדרכן של העלאות מסים זמניות – האוצר התקשה להיפרד ממנה. בהוראת שעה נוספת נקבע שבשנת 2011 תהיה התקרה פי תשעה מהסכום הבסיסי, ובשנת ‭– 2012‬ פי שמונה.

 

כעת, על פי המלצות ועדת טרכטנברג, כבר בשנת 2012 תחזור התקרה לגובהה הקודם – פי חמישה מהשכר הממוצע. מהמלצה זו ייהנו בעלי השכר הגבוה (אלה ששכרם מעל ‭40,790‬ שקל לחודש‭,(‬ אך חשוב לזכור כי חברי העשירון העליון של ההכנסות מסבסדים את חברי חמשת העשירונים התחתונים, המשלמים דמי ביטוח נמוכים במיוחד.

 

קביעת מדרגת מס הכנסה חדשה לבעלי שכר גבוה 

מדרגת מס ההכנסה העליונה בשנת 2011 היא ‭.45%‬ ועדת טרכטנברג המליצה – והמלצתה התקבלה אתמול בממשלה – לקבוע מדרגה נוספת, של ‭,48%‬ על הכנסה שמעל ‭41,000‬ שקל לחודש. מובן שמדרגה אלה מגדילה את נטל המס החל על בעלי הכנסות גבוהות, אך הרושם הוא שמדובר בהעלאה סבירה, בהתחשב בגובה ההכנסה שבה מדובר.

 

מס עשירים 

מס עשירים הוא היטל בשיעור ‭2%‬ על הכנסה שמעל מיליון שקל לשנה – כ‭83,300-‬ שקל לחודש. היטל זה חל על כל סוגי ההכנסות, כולל רווחי הון ושכר דירה, שהמס הרגיל החל עליהן נמוך יחסית למס על הכנסה מעבודה. זהו צעד נוסף שבא למסות בעלי הכנסות גבוהות מאוד, ומספרם של המושפעים מהיטל זה קטן למדי.

 

נקודות זיכוי לגבר נשוי עם ילדים עד גיל 3 

מאז הנהגתן לפני 37 שנים, נקודות זיכוי בגין ילדים ניתנו להורה יחיד (כלומר שאינו נשוי) וכן לאישה נשואה. גבר נשוי לא קיבל נקודות זיכוי בגין ילדיו, ולכן משפחה שבה האישה אינה עובדת או שהכנסתה נמוכה לא נהנתה מהקלת מס בגין הילדים. כעת הוחלט לתת שתי נקודות זיכוי (שערכן 418 שקל לחודש) גם לגבר שלו ילד עד גיל ‭,3‬ ונקודת זיכוי אחת לגבר שלו ילד מגיל 3 ועד גיל ‭.4‬ ככל נקודת זיכוי נוספת, גם מנקודת זיכוי זו ייהנו רק אלה שהכנסתם היא מעל סף המס (כדאי לדעת: ‭51%‬ מהעובדים בישראל נמצאים מתחתיו‭.(‬ סף המס לגבר הוא כעת ‭4,702‬ שקל לחודש, והוא אף גבוה יותר כאשר האדם נהנה מהקלות נוספות, כגון ההקלה לתושבי יישובי הספר, למי שסיימו לימודים אקדמיים וכדומה‭.(‬ ל תזכורת: נקודת זיכוי נוספת בגין ילדים עד גיל 5

 

נזכיר שלפי חקיקה שאושרה בעבר, עוד טרם המחאה החברתית, אישה נשואה תקבל בשנת 2012 נקודת זיכוי נוספת בגין כל ילד החל בשנת המס שלאחר שנת לידתו ועד לשנת המס שבה מלאו לו חמש שנים. אישה נשואה שלה ילד אחד בלבד תיהנה מנקודת זיכוי זו רק כאשר שכרה מעל ‭7,045‬ שקל לחודש, מפני שזהו סף המס הנוכחי במקרה זה. כאשר לאישה יש יותר ילדים, או שהיא חדהורית, נדרש שכר גבוה עוד יותר כדי ליהנות מנקודת הזיכוי הנוספת.

 

הקפאת הורדת מדרגות המס 

סעיף זה אינו כלול בהמלצות טרכטנברג, אך כדאי לזכור גם אותו: במסגרת הרפורמה במס, מהלך רב-שנתי שהחל בשנת 2003 ותוכנן להימשך עד לשנת ‭,2016‬ נכללה הפחתה הדרגתית של שיעורי מס הכנסה, ממנה אמור היה ליהנות כל מי שהכנסתו עולה על ‭14,070‬ שקל לחודש (מדרגת המס השלישית ואילך‭.(‬ דווח שהממשלה מתכוונת להקפיא רפורמה זו, אך ועדת הכספים מתכוונת להמשיך בגרסה מצומצמת שלה, במדרגת המס השלישית בלבד (כלומר עד הכנסה של ‭21,240‬ שקל לחודש‭.( ‬

 

הידיעה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנואל טרכטנברג
צילום: נעם מושקוביץ
צילום: עטא עוויסאת
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים