שתף קטע נבחר

ארדואן עורר סערה בגרמניה: "מפרה זכויות אדם"

ר"מ טורקיה המבקר בברלין הביע את אכזבתו מאי נכונות גרמניה לצרף את ארצו לאיחוד האירופי. "פוליטיקאים גרמנים אינם מעריכים די את תרומתם של 3 מיליון הטורקים שחיים כיום במדינה". וגם: "שפת האם של המהגרים צריכה להיות טורקית"

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בחר להתעמת עם מנהיגי גרמניה ערב ביקורו הרשמי במדינה, שנועד לציין 50 שנה להגירתם של ה"גסטארבייטר" (עובדים-אורחים) מטורקיה למערב-גרמניה.

 

ראש ממשלת טורקיה בכותרות: 

 

ורגע של היסטוריה:

  • 50 שנה לְבוא הטורקים לגרמניה: "ברלין היא הבית"

 

בראיון שפורסם היום ביומון הגרמני הנפוץ "בילד", אמר ארדואן כי "פוליטיקאים גרמנים אינם מעריכים מספיק את תרומתם של שלושת מיליון הטורקים שחיים כיום במדינה", והוסיף כי טורקיה "מאוד מאוכזבת" מחוסר נכונותה של ברלין לקדם את הצטרפות המדינה, שבה חיים כ-75 מיליון מוסלמים, לאיחוד האירופי. דבריו עוררו סערה במערכת הפוליטית בגרמניה, ומעיבים על ביקורו.

 

הקנאצלרית תדרוש התנצלות? ארדואן ומרקל בברלין, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקנאצלרית תדרוש התנצלות? ארדואן ומרקל בברלין, היום(צילום: AFP)

 

ארדואן, שנפגש אמש עם נשיא גרמניה כריסטיאן וולף, וייפגש היום עם הקאנצלרית אנגלה מרקל, גם הוסיף על התבטאויותיו מעוררות המחלוקת בשנים האחרונות בדבר הצורך של בני המהגרים מטורקיה החיים בגרמניה ללמוד ולדבר טורקית, לפני שהם לומדים גרמנית. שפת האם שלהם צריכה להיות טורקית, הבהיר ארדואן, שגם קרא לברלין לאשר אזרחות כפולה לתושבים ממוצא טורקי.

 

"דברי ארדואן - עדות לביטחון עצמי גובר"

ארדואן הוסיף כי הדרישה הגרמנית להוכיח שליטה בשפה לפני מתן אישור להגר למדינה, מהווה "הפרה של זכויות אדם".

 

פרשנים מיהרו להעריך כי דבריו של ארדואן מעידים על ביטחונה העצמי הגובר של טורקיה, המשגשגת מבחינה כלכלית, בעוד גוש היורו מתנדנד על סף קריסה. "טורקיה פורחת, וראש הממשלה ארדואן מפגין ביטחון עצמי רב", נכתב באתר האינטרנט של המגזין "דר שפיגל". "ארדואן מפגין מדיניות חוץ חדשה ואגרסיבית, שמכוונת לשכנותיה של טורקיה אך נלקחת בברלין בשיא הרצינות".

 

הפגנה נגד ארדואן בברלין: "מונע סיוע לנפגעי הרעש" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד ארדואן בברלין: "מונע סיוע לנפגעי הרעש"(צילום: רויטרס)

 

העובדה כי ארדואן, לצד נשיא טורקיה, עבדאללה גול, מתערבים בנושא האינטגרציה בגרמניה גם היא מעוררת רגשות עזים במדינה.

 

"הממשלה הטורקית בראשות ארדואן מלבה בכוונה רגשות אנטי-גרמניים בטורקיה, כדי לזכות בנקודות אצל הזרם השמרני במדינה", האשים דובר מפלגת ה"ירוקים" מהמט קיליץ', פוליטיקאי ממוצא טורקי. הוא אמר כי מפלגתו דורשת שהמנהיג הטורקי יתנצל על הדברים, והוסיף כי על הקאנצלרית מרקל להתנער רשמית מדבריו במסיבת העיתונאים שתיערך אחרי פגישתם, מחר בערב.

 

השניים אמורים לדון, בין השאר, במלחמה שמנהלת אנקרה נגד המחתרת הכורדית (PKK) במזרח, בעימות הדיפלומטי עם ישראל סביב פרשת המשט לעזה, ובסירובה של טורקיה להכיר בקפריסין כנשיאת האיחוד הזמנית הבאה, בשל הסכסוך הטריטוריאלי רב-השנים באזור. אחרי ביקורו בגרמניה ימשיך ארדואן לצרפת, שמובילה את ההתנגדות באיחוד האירופי לצירוף טורקיה לשורות הארגון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאוכזב מגרמניה. ארדואן
צילום: EPA
לוקחת ברצינות את מדיניות החוץ האגרסיבית של טורקיה. מרקל
צילום: AFP
מרקל מבקשת: תלמדו גרמנית. מהגרות טורקיות במינכן
צילום: רויטרס
מומלצים