שתף קטע נבחר

חלום או מציאות? חוקרי מוח הצליחו לקרוא חלומות

כל אדם חולם מידי לילה, אך אפילו פרויד לא הצליח לתעד את חלומותיהם של מטופליו באופן מלא. כעת מנסים מדענים מגרמניה לעקוב אחר חלומות באמצעות מכשיר fMRI

במכון מקס פלאנק שבגרמניה חולמים מדענים מזה מספר שנים על האפשרות לנטר את חלומותיהם של אחרים. כעת, לראשונה, הם הצליחו לצעוד צעד אחד קדימה ולעקוב אחר הפעילות המוטורית המתבצעת בתוך "עולם החלום", זאת באמצעות מעקב אחר הפעילות המוחית של החולם.

 

המחקר התפרסם בכתב העת המדעי Current Biology ושותפים לו מדענים ממכון פלאנק לפסיכיאטריה שבמינכן, ממכון פלאנק לקוגניציה אנושית ולמדעי המוח שבלייפציג וחוקרים נוספים מבית חולים בברלין.

 

החוקרים עשו שימוש במכשיר fMRI הסורק את המוח באמצעות שדה מגנטי ומזהה את האזורים הפעילים במוח בזמן אמת. מכשיר זה נמצא בשימוש זה שנים רבות אך עד עתה לא הצליחו חוקרי החלומות לזהות פעילות מוח ספציפית הקשורה לתוכן החלום: קל לזהות כי המוח חולם בזמן מסוים אך קשה לדעת על מה בדיוק חולם האדם רק לפי דפוסי הפעילות של מוחו.

 

חלומות פז (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
חלומות פז(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

כדי לפתור את הבעיה עשו המדענים שימוש בקבוצה מיוחדת במינה של בני-אדם: חולמים צלולים. חולמים אלו מסוגלים לשמור על מחשבה מודעת גם כאשר הם שרויים בחלום והם יכולים לשלוט על פעולותיהם בעולם החלום. לפי הדיווחים, חולמים צלולים מוכשרים במיוחד יכולים לעצב את מרחב החלום כרצונם ולזכור את החלומות הצלולים שחוו.

 

החולמים הצלולים במחקר זה התבקשו להיכנס לשנת חלום בזמן שמוחם מנוטר על-ידי ה- fMRI ולדווח על היותם שרויים בעולם החלום באמצעות הנעת העיניים בקוד שתואם מראש.

 

לאחר מכן התבקשו החולמים לחלום כי הם מכווצים את יד ימין במשך עשר שניות, ולאחר מכן את יד שמאל במשך עשר שניות. פעילות זו התבצעה בחלום בלבד, וגופם החיצוני נותר חסר תנועה לחלוטין.

 

החוקרים עקבו אחר פעילות המוח בזמן שהחולמים הצלולים קפצו את ידיהם המדומיינות לאגרופים. הם זיהו כי אזור מסוים במוח האחראי על הוצאה לפועל של תנועות הגוף פועל גם בזמן החלום וכי פעילותו מקבילה לתנועות הידיים שבחלום. הפעילות המוחית ששלטה על התנועות בחלום, תאמה גם לפעילות המוחית ששלטה על התנועות בעולם המציאות.

 

ההתאמה בין הפעילות המוחית שנמדדה במהלך החלימה והפעילות המוחית השולטת על תנועות הגוף בזמן אמת מראהה כי ניתן למדוד את תוכנם של חלומות. מעבר לניטור של תנועות הגוף בזמן חלום, ייתכן כי ניתן יהיה להתמקד בעתיד במרכזי עיבוד הראייה במוח ולהפיק מהם את התמונה - או אפילו את הסרט - של המראות שרואה האדם בזמן החלום.

 

כבר כיום קיימים מחקרים בהם 'קוטפים' החוקרים תמונות מתוך המוח הער ויכולים לראות על מסך המחשב את התמונה שרואה האדם דרך עיניו. כיום, עקב המגבלות הטכניות הקיימות עדיין בסריקת המוח, מתקבלת לרוב רק תמונה מטושטשת וברזלוציה נמוכה, אך אין ספק שטכנולוגיות אלו ישתכללו ויחד איתן תשתפר גם איכות התמונה המופקת. סביר להניח כי בשלב מסוים בעתיד נוכל לקרוא את פעילות המוח בזמן החלום ולהפיק מתוכה סרטים תיעודיים של ממש.

 

לאיזו מטרה נשתמש בטכנולוגיה זו? האם יעלו לרשת קבצי סרטים המכילים את חלומותיהן של בר רפאלי וציפי לבני? האם ניתן יהיה לחקור בדרך זו עבריינים ולזהות מתוך חלומותיהם את הפשעים שבהם היו מעורבים? ואולי נוכל ללמוד סוף-סוף על התת-מודע האורב כצל מאיים בתחתית הגולגולת, נמצא דרך לתקשר איתו ולהבין מה בדיוק אנו רוצים?על עתיד שכזה אפשר, בינתיים, רק לחלום.

 

רועי צזנה הוא דוקטורנט בננו-טכנולוגיה בטכניון, עמית מחקר במרכז הבינתחומי לניתוח ותחזית טכנולוגית באוניברסיטת תל-אביב ובעל הבלוג "מדע אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשבח החלומות וה-fMRI
צילום: shutterstock
מומלצים