שתף קטע נבחר

אפרים הלוי: איראן? איום קיומי מההקצנה החרדית

ראש המוסד לשעבר מזהיר שתקיפת מתקני הגרעין "תשפיע על כל האזור למשך 100 שנה, וצריכה להיות אופציה אחרונה". את האיום האמיתי כרגע הוא מוצא בתוך הבית: "הקיצוניות החרדית החשיכה את חיינו. זה יותר מסוכן מאחמדינג'אד". ברק בלונדון: לנקוט בכל פעולה שאפשר להעלות על הדעת

בלהט הדיון הציבורי המתרחב בנושא אפשרות תקיפת מתקני הגרעין באיראן, ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי מצטרף לאזהרות של יורשו בתפקיד מאיר דגן. "תקיפה באיראן תשפיע עלינו ועל האזור למשך 100 שנה, ויש לבחור בה כאופציה אחרונה", הוא אמר בעבר - והבוקר (יום ו') בשיחה עם ynet הדגיש: "הדברים תקפים גם היום". במקביל, שר הביטחון ממשיך להפציר בעולם "לנקוט כל פעולה שאפשר להעלות על הדעת, ולא להסיר שום אופציה מהשולחן".

 

עוד כותרות בנושא איראן:

 

אמש, בכנס מחזור של בוגרי הפנימיות הצבאיות, הלוי ביקש להזכיר ש"הסכנה הקיומית על ישראל, יותר מהגרעין האיראני, היא ההקצנה החרדית שהולכת ומחמירה. לא מתקבל על הדעת שישראל תגיד שיש עליה איום קיומי כי זה לא נכון". 

 

"תקיפה באיראן תשפיע על כל האזור למשך 100 שנה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"תקיפה באיראן תשפיע על כל האזור למשך 100 שנה"(צילום: רויטרס)

 

ראש המוסד בין 1998 ל-2002 הדגיש: "צריך לדאוג שאיראן לא תהיה גרעינית, אבל עד שזו תהפוך לסכנה קיומית על ישראל יש מרחק".

 

הוא התייחס לנושא שמטריד אותו באמת: "ההתחרדות וההקצנה המחמירה מהווה סכנה גדולה יותר מאחמדינג'אד. התחנכתי בבני עקיבא, והיינו שם רוקדים בנות יחד עם בנים, האם אז הרבנים היו מופקרים? האם הייתה אז הפקרות? הקיצוניות החרדית החשיכה את חיינו".

 

מפת מתקני הגרעין המוכרים באיראן ()
מפת מתקני הגרעין המוכרים באיראן

 

אין זו הפעם הראשונה בשנים האחרונות שראש המוסד לשעבר מתבטא בחריפות נגד תקיפה באיראן. בראיון למגזין האמריקני טיים ב-2008 הוא הדגיש ש"תקיפה באיראן תשפיע עלינו למשך 100 שנה, ויש לבחור בה כאופציה אחרונה". בשיחה עם ynet הלוי טען שהאזהרה בתוקפה, ו"לא ניתן להשמיד את מדינת ישראל. תקיפה באיראן יכולה להשפיע לא רק על ישראל, אלא על כל האזור למשך מאה שנה".

  

ברק: הם מאיימים גם על אירופה

במקביל לסערת איראן בישראל והדיווחים על חקירת שב"כ סביב הדלפות בנושא, ממשיך שר הביטחון אהוד ברק להזהיר את העולם. "אנחנו תמיד מעדיפים שזה ייפתר על-ידי דיפלומטיה", הוא אמר בראיון ל-CNN בעת ביקורו בלונדון. "אבל ככל שאנו רואים אותם מתקדמים אנו ממשיכים לומר את אותו הדבר לאורך כל השנים וממליצים לעמיתותינו וידידותינו בעולם לנקוט כל פעולה שאתם יכולים להעלות על הדעת, אל תסירו שום אופציה מהשולחן".

 

שורפים דגלים, היום בהפגנה באראן (צילום: AP) (צילום: AP)
שורפים דגלים, היום בהפגנה באראן(צילום: AP)

 

כשנשאל על קונצנזוס בקבינט לאפשרות תקיפה צבאית, השיב ש"זה נושא לדון בו לעיני המצלמות. זה סוג של נושא ציבורי, ככל הנראה כאן ובארה"ב ובישראל, מפני שאיראן גרעינית תהיה אתגר לכל סדר אזורי ועולמי שניתן לחשוב עליו".

 

ברק נדרש לסוגיית תיאום ביטחוני עם ארצות הברית במקרה של תקיפה וענה: "אני לא חושב שאנחנו בשלב בו ניתן לדון בכל סוג של פעולה צבאית, אני לא חושב שאם וכאשר נצטרך לדון בזה, זה צריך לעמוד לדיון כפי שאנחנו מדברים כעת. אני חושב שאנחנו צריכים להתרכז בעובדה שקבלת איראן גרעינית תשנה את המזרח התיכון בצורה דרמטית".

 

לפי שר הביטחון, איראן עם נשק גרעיני תוביל לביטול מעשי של אמנות השימוש בנשק. "זה ייגמר בדיפלומטיה מאיימת וכופה על שחקנים מקומיים תחת ההשפעה האיראנית. זה יפיץ טרור – הם כבר מממנים טרור – בכל האזור וזה יביא להם סוג של חסינות, מהסוג ממנו נהנית צפון קוריאה כעת. כל ההתפתחויות הללו מטרידות למדי, אם אתה מסתכל על מה שהם עושים. בסופו של דבר הם לא מנסים לייצר בובות ברבי אלא מנסים לייצר נשק גרעיני וטילים כבדים שיכולים להגיע בתוך עשור לא רק למשרח התיכון אלא למעמקי אירופה", הזהיר ברק.

 

בינתיים, בעולם ממשיכה הדריכות לקראת פרסומו של דו"ח הסוכענות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בשבוע הבא, שאמור לכלול ממצאים נוספים על כוונת איראן לייצר נשק במסגרת תוכנית הגרעין.

 היום פנתה סין פנתה לשלטונות בטהרן והאיצה בהם "לגלות גמישות" בנושא. המשטר הקומוניסטי גם הזהיר מפני שימוש בכוח לפתרון בעיות במזרח התיכון.

 

במקביל להפגנה נגד ארצות הברית וישראל בטהרן, אמר ראש צוות המשא ומתן האיראני לנושא הגרעין, סעד ג'לילי, כי ארצו תתלונן באו"ם נגד האמריקנים על "פעולות טרור", בכוונה לחיסול מדעני גרעין איראנים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מודאג מההקצנה החרדית. אפרים הלוי
צילום: גיל יוחנן
אחמדינג'אד. מי מסוכן יותר?
צילום: AP
השר ברק. "לא בשלב של לדון בפעולה צבאית"
צילום: אלי אלגרט
מומלצים