שתף קטע נבחר

"כמו סחורה, דורכים עליך". סיפורם של עובדי קבלן

אשר קליין, בן 65, שומר על בתי ספר וגנים במשך 12 שעות ביום, בלי מיזוג או חימום. "הגיע הזמן למלחמה. עושקים אותנו, לא רואים את האדם", הוא אומר לקראת השבתת המשק. נעם וקס, עובד קבלן בן 23, מוסיף: "היחס - כמו למוצר בפס ייצור"

פגישת יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמש (יום שבת) עם נציגי האוצר הסתיימה ללא תוצאות, ואם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, ההסתדרות תשבית ביום שני הקרוב את המשק במחאה על תופעת עובדי הקבלן. ההערכה היא שבמשק מועסקים כ-400 אלף עובדי קבלן, רובם במגזר הציבורי, במשרדי ממשלה וברשויות. שניים מהם, אשר קליין ונעם וקס, מספרים על היחס כלפיהם: "דורכים עליך, עושקים אותך, מתנערים ממך".

 

עוד בנושא עובדי קבלן:

 

העסקת עובדים באמצעות קבלן מאפשרת למעסיק, במקרה זה המדינה, לשלול מהעובדים זכויות סוציאליות ולהעניק להם תנאי עבודה ירודים. "כל עובדי הקבלן בחברות השמירה מקבלים יחס מחפיר, לא רואים את האדם", סיפר ל-ynet אשר קליין, שעובד כמאבטח בבתי ספר וגנים בחברת "מיקוד" בעיר מודיעין. "אתה מרגיש כמו סחורה, פונקציה שבאה והולכת. אם תדרוש את הזכויות שלך מישהו אחר יבוא במקומך. אתה מרגיש שדורכים עליך ועל החוק איפה שרק אפשר".

 

"תמיד עושקים אותך איפה שרק אפשר". אשר קליין שומר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"תמיד עושקים אותך איפה שרק אפשר". אשר קליין שומר(צילום: גיל יוחנן)
 

קליין, בן 65, סיפר על התנאים הפיזיים הקשים. "אנחנו עובדים בביתנים של מטר על מטר, במשך 12 שעות, בלי מיזוג אוויר או חימום. בחורף קופאים מקור ובקיץ מתים מחום. יש כאלה שעומדים בחוץ ומצבם קשה יותר". לדבריו, "אתה מקבל את המינימום ההכרחי. זאת לא חברת הקבלן הראשונה שאני מועסק בה. אתה תמיד מרגיש שעושקים אותך איפה שרק אפשר. חלק גדול מהמועסקים לא מודעים כלל לזכויות שלהם. אין להם את הכוח להיאבק והחברה מתעשרת על חשבונם".

 

כ-120 עובדים מועסקים כמאבטחים בחברת "מיקוד" במודיעין. כ-70 מהעובדים, בהם קליין, התאגדו בוועד במסגרת "כוח לעובדים". הם נאבקים על זכויותיהם ותנאי ההעסקה שלהם: שעות נוספות, תשלום מלא על עבודה בלילות ותשלום מלא בחגים ובשבתות.

 

"החברות בונות על כך שהעובדים לא יודעים עברית". וקס מאבטח (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"החברות בונות על כך שהעובדים לא יודעים עברית". וקס מאבטח(צילום: גיל יוחנן)

 

העובדים שומרים על מוסדות החינוך ועורכים סיורים במודיעין עבור העירייה ורובם תושבי העיר. עם זאת, למרות שהם עובדים עבור עיריית מודיעין, הם לא מוכרים כעובדיה, אלא מועסקים כעובדי קבלן בחברת האבטחה. לאחר מאבק שכלל עיצומים הוועד הוכר על ידי החברה לפני כשלושה חודשים וכעת העובדים מנהלים משא ומתן להסכם קיבוצי, עניין נדיר לכשעצמו כשמדובר על עובדי קבלן.

 

קליין מברך על המאבק של ההסתדרות, שעשוי לגרום להשבתת המשק. "הגיע הזמן למלחמה בעניין הזה. הרבה יותר פיקוח וענישה של המעסיקים. כל התחום הזה פרוץ".

 

"החברות עובדות בשיטת 'מצליח'"

מכרו של קליין, נעם וקס (23), מועסק כמאבטח סייר באותה חברה: "עבדתי כבר בשלוש חברות קבלן, תמיד הזכויות מקופחות", הוא מספר. "החברות עובדות בשיטת 'מצליח' ומקצצות שעות נוספות שמגיעות על פי חוק, כי הן יודעות שחלק מהאנשים לא שמים לב וחלק גדול לא דוברים עברית ולא מבינים מה מגיע להם.

החברות בונות על זה".

 

לדבריו, "אנו נאבקים על שעות נוספות שלא משולמות במלואן, ימי חג שאנחנו לא מקבלים, חישובי פנסיה ומשמרות לילה". התחושה היא, מוסיף וקס, "היא שאין לך עם מי לבדוק את הזכויות שלך כי אתה לא יכול לפנות לגוף המזמין, במקרה זה העירייה. כולם מתנערים מאחריות ומתנערים ממך".

 

לטענתו של וקס, "העובדים המבוגרים מאוד מפחדים, המעסיק יודע את זה ובונה על השתיקה שלהם. כעובד קבלן אתה מרגיש תלוש, מתייחסים אלייך כמו אל מוצר בפס ייצור וכשהמעסיק רוצה אתה פשוט נזרק ממנו".


פורסם לראשונה 05/11/2011 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגיע הזמן למלחמה. אשר קליין
צילום: גיל יוחנן
כולם מתנערים מאחריות. נעם וקס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים