שתף קטע נבחר

סגרו מעגל: נפצעו על המרמרה - וסיכלו המשט

כמה מלוחמי שייטת 13, שהשתתפו בפשיטה על המרמרה ואף נפצעו בלחימה, נטלו חלק בעצירת המיני-משט. בצה"ל שללו את הטענות על הפגנת אלימות: סייענו לפעילים לרדת מהספינות. 21 ממשתתפי המשט עדיין בארץ: "רוצים להיות בכלא"

שתי ספינות בלבד השתתפו במיני-משט, אותו סיכל בקלות חיל הים, אבל עבור כמה מלוחמי שייטת 13 הפעולה על היאכטה האירית והספינה הקנדית הזכירה רגעים הרבה יותר קשים ומורכבים. ל-ynet נודע אמש (יום שבת) כי כמה מאותם לוחמים, שהשתלטו על הספינות בלב ים, השתתפו גם בלחימה על המרמרה - ואף נפצעו בעימות בו נהרגו תשעה ממשתתפי אותו משט.

 

המשט שסוכל - הכתבות האחרונות:

מארגני המשט לעזה: זה רק הגל הראשון

המשט באשדוד: "לא היה ציוד הומניטרי בספינות"

 

כמעט שנה וחצי לאחר תקרית הדמים בלב ים, שהובילה לוועדת חקירה בינלאומית ולהעמקת הסכסוך עם טורקיה, שבו לוחמי השייטת לסכל משט נוסף, בהיקף קטן בהרבה, שהפעם עבר ללא התנגדות אלימה. יחד איתם נטלו חלק עשרות לוחמים נוספים במבצע "רוח קלה", בהם לוחמי ספינות טילים.

 

בצה"ל החלו בתחקיר המבצע, וכבר יממה לאחר סיכול המיני-משט הביעו גורמים בכירים בצבא סיפוק רב מהתוצאות. לצד ההשתלטות השקטה, שנבעה בין היתר מהפסיביות של 27 הפעילים, התקשו מארגני המשט להשיג את מטרתם העיקרית - פרובוקציה תקשורתית שתתפוס כותרות ותספק תמונות שיובילו לגינוי ישראל. על "סורשה" האירית (חופש בשפה הגאלית) ו"תחריר" הקנדית לא נמצאו כלי נשק, אך גם לא ציוד הומניטרי.

 

בצבא יישמו לקחים מהפשיטה על המרמרה, ולצד מוכנות מבצעית של הלוחמים לתרחישים אלימים (שהתבדו כצפוי), יישמו את המסקנות גם בפן ההסברתי. צוותי תיעוד של חטיבת דובר צה"ל התלוו ללוחמים, צילמו את בקשות הקריאה ברשת הקשר לקפטנים והעבירו תוך זמן קצר את החומרים לכלי התקשורת, באמצעות תקשורת לוויינית. זאת, לאחר שהעיכוב בהפצת החומרים לאחר תקרית המרמרה היווה גורם מרכזי בכישלון ההסברתי.

 

בנוסף, הלוחמים תודרכו שלא להשתלט באלימות על שתי הספינות ולסייע לפעילים בירידה מהספינות. בצה"ל שללו לחלוטין את טענות הסטודנט החיפאי מאג'ד כיאל, לפיהן צה"ל כיוון נשק לראשו וגרם לפציעתו של פעיל אחר. בצבא הדגישו כי טרם המבצע, עליו פיקדו מלב ים מפקד חיל הים, האלוף רם רוטברג, ומפקד השייטת, הונחו הלוחמים להתייחס ברגישות לפעילים.

 

כיאל הוא אחד משישה פעילים שכבר שוחררו. 21 הפעילים האחרים מסרבים

בינתיים לעזוב את ישראל. ברשות האוכלוסין וההגירה, שאחראית על תשאול הפעילים והרחקתם מישראל, אמרו כי משתתפי המשט טענו: "באנו לעשות פרובוקציה, אנחנו לא רוצים להשתחרר לפני הזמן. אנחנו רוצים להיות בכלא כדי שהמערכת תהיה עסוקה". במקרה כזה, מסבירים ברשות, הם יתייצבו בפני שופט תוך 72 שעות, ורק לאחר מכן יגורשו.

 

הסטודנט מחיפה טען כי אנשי המשט סירבו לרדת בנמל אשדוד, לשם הובלו שתי הספינות. "הם איימו עלינו והורידו את כולנו מהספינה. למעשה חטפו אותנו", טען כיאל, שסיפר כי חיילי צה"ל תלו את דגל ישראל על הספינה, אחרי שהשתלטו עליה.

 

פעילי המשט כבר הבטיחו נסיונות נוספים לפרוץ את הסגר על עזה, ובינתיים הודיעו פרו-פלסטינים על מטס נוסף, באפריל 2012. אחרי שכניסתם לארץ במטס הראשון נמנעה, טענו הפעילים כי אין להם כוונה להתפרע או לגרום למהומות. אחרי כינוס בפריז הם אמרו כי ינסו שוב להיכנס לארץ, הפעם בחג הפסחא: "אוטובוסים יחכו בנתב"ג כדי להעביר אותנו לבית לחם".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 05/11/2011 23:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יד לפעיל. קצין מסייע לרדת מהספינה
צילום: דובר צה"ל
בלי התנגדות. ההשתלטות
צילום: דובר צה"ל
צילמו את הקריאות בקשר
צילום: דובר צה"ל
מומלצים