שתף קטע נבחר

עובדי הקבלן באו לעבודה: "בפנסיה נאסוף זבל"

בעוד שחלקים גדולים מהמשק הושבתו הבוקר לארבע שעות, עובדים שבמוקד המאבק התייצבו עם אור ראשון: שומר בביטוח לאומי החושש ליום שיזדקק לעזרת המוסד הסוציאלי, אחראי מאבטחים שלא צובר ותק ופקידות המפוטרות כל 9 חודשים

האנשים שמאחורי השביתה. בזמן שאלפים שבתו הבוקר (ב'), ומאות אלפים נאלצו להתמודד עם תוצאות העיצומים, התייצבו לעבודה עובדי הקבלן. המאבטחים, עובדי הניקיון והפקידים שלמענם יצאה למאבק ההסתדרות מספרים על תנאי "עבדות" והחיים בצל הפיטורים.

 

שביתה בדרכים: בוקר של "פקקים מטורפים"

 

בסניף של המוסד לביטוח לאומי באחת מערי הצפון התמודדו בקלות עם העיצומים – כיוון שהמקום ממילא סגור לקהל בימי שני. אבל בכניסה לסניף הריק התייצב בשעת בוקר מוקדמת השומר, עובד קבלן כמובן, המועסק בסניף כבר שבע שנים ללא תנאים סוציאליים. הוא ביקש לא להזדהות בשמו מחשש שיפוטר.

 

עוד בעמוד החדשות :

טבח אושרנקו: קרליק הורשע ב-6 מעשי רצח

אסד מצפצף על ההסכם: כוחותיו בוזזים בחומס

 

"חמש שנים עבדתי בחברת אבטחה. כשפיטרו אותי עברתי לחברת קבלן אחרת, נתנו לי את הפיצויים ביד ולא היו מוכנים להעביר לי את הוותק שצברתי לחברה השנייה, כך שאמשיך לצבור ותק לפנסיה", תיאר השומר את מסלול "התקדמותו" בתחום. "היום אני בן 50 ואין לי פנסיה", סיפר, "עוד 10 שנים אני אאסוף אוכל מהזבל או שאהיה גנב. אני עובד פה עשר שעות ביום בלי אש״ל ובלי תנאים".

 

סטודנטים בטכניון מפגינים נגד העסקת עובדי קבלן (צילום: נועם פוניה) (צילום: נועם פוניה)
סטודנטים בטכניון מפגינים נגד העסקת עובדי קבלן(צילום: נועם פוניה)

  

השומר בביטוח לאומי הפנה אצבע מאשימה כלפי מעסיקיו העקיפים. "איך יכול להיות שמוסד סוציאלי כמו ביטוח לאומי - המתמודד יום יום עם שכבות מצוקה - מחזיק דווקא את העובדים שלו בתת-תנאים?", שאל בזעם.

 

המאבק שבגללו הושבתה הבוקר המדינה מכוון גם לשיפור תנאי העסקתם של עובדים יותר בכירים, כמו יהודה, 44, אחראי הביטחון בקניון בחצור הגלילית. גם הוא עובד קבלן, המוצב במקום על ידי חברת שמירה חיצונית. ״אני רק בפוזה של מנהל, אבל אני כמו כל עובד קבלן", סיפר יהודה ל-ynet. לדבריו, "בכל פעם שהחליפו פה חברה קיבלתי סטירה. כל פעם צריך לעבור מחברה לחברה מבלי לצבור ותק.

 

מנקה את מסדרונות המשטרה וחולמת להפוך לעובדת מדינה (צילום: אילנה קוריאל) (צילום: אילנה קוריאל)
מנקה את מסדרונות המשטרה וחולמת להפוך לעובדת מדינה(צילום: אילנה קוריאל)

 

אחראי הביטחון סיפר כיצד התבקש לנהוג כלפי הכפופים לו: "הקב״ט האחראי עלי היה אומר לי ׳תפטר את העובדים אחרי 10 חודשים כדי שלא יצברו ותק, ותחזיר אותם אחרי שלושה חודשים׳. אני עובד 10 שנים בחברה ומקבל 24 שקל לשעה. אנחנו עבדים". אחראי האבטחה סיפר כי בנוסף לשכר הנמוך, הוא אף חויב בהוצאות הכשרה. "חייבו אותי לעבור קורס מנהלי בטחון כללי, נאלצתי לשלם עליו מכיסי 11 אלף שקל - בכל חודש מורידים לי מהמשכורת 500 שקל, כי הקורס הוא חובה״, טען יהודה.

 

סטודנטים בעמק יזרעאל מפגינים למען עובדי הקבלן (צילום: שי רובין) (צילום: שי רובין)
סטודנטים בעמק יזרעאל מפגינים למען עובדי הקבלן(צילום: שי רובין)

 

ארז, מאבטח בכניסה לסניף בנק הפועלים בחצור, התנחם יחסית ממצבו. ״המצב שלנו המאבטחים עוד טוב, יש פה פקידות בבנק, שעובדות דרך קבלן חיצוני והבנק לא קולט אותן בתור עובדות מן המניין. כל תשעה חודשים הוא שולח אותן הביתה כדי שלא יהיו זכאיות לזכויות״, סיפר.

 

עובדת בחברת כוח אדם בדרום, ד' עולה מאתיופיה בת 38, ניקתה גם הבוקר את משרדי המחוז הדרומי של המשטרה. "הקבלן מתחלף כל שנה ואנחנו נשארים", סיפרה ל-ynet, "משלמים לנו 22 שקל לשעה. אנחנו משלמים על הנסיעות והקבלן משלים". ד' אמרה שהיא חושבת שהכוונה של ההסתדרות טובה: "אם אפשר שאהיה עובדת מדינה למה לא? "

 

בתום העיצומים, כשהעובדים החלו לשוב לעבודה,

הפגינו עשרות סטודנטים ממכללת עמק יזרעאל. במחאתם בקמפוס הם קראו להפסיק העסקת עובדי ניקיון באמצעות קבלן. הנהלת המוסד החינוכי הביעה תמיכה במאבק, וחלק מהמרצים קיימו היום שיעורים בנושא.

 

אחרי שהשביתה הבוקר "קוצצה" לארבע שעות בלבד בהחלטת בית הדין הארצי לעבודה, אמורים נציגי האוצר וההסתדרות לחדש ביניהם את המשא ומתן, ולדווח לבית הדין על התוצאות עד יום חמישי ב-12:00.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תורים ארוכים בנתב"ג
צילום: אלי אלגרט
אחרי העיצומים: עומס ברכבות
צילום: טל אויכרמן
סטודנטים הפגינו במכללת תל חי
צילום: מאור בוכניק
מומלצים