שתף קטע נבחר

בית הספר על גלגלים מביא את החינוך לעניי הודו

לט.ל רדי היה חלום: שגם לזאטוטים של משכנות העוני בעיר הדרומית היידראבד יהיה סיכוי להיות משהו. אבל כשעובדים כל היום עם אבא ואמא, אין זמן ללכת לבית הספר, אז הוא החליט להביא את בית הספר אליהם, ולוּ כדי שירגישו ילדים לשעתיים

באחר הצהריים של יום חם, אוטובוס כתום בוהק נוסע אל תוך אזור של משכנות עוני בתוך העיר היידראבד שבדרום הודו, חונה בין בתי מחסה עשויי ברזנט ופיסות עץ. ילדים יחפים יוצאים אליו בריצה, עיניהם בוהקות, ומתקהלים בפנים.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

זהו בית ספר על גלגלים שמביא את החינוך אל מפתן דלתם של ילדים מקופחים כמו אלה מדי יום, עוצר לכמה שעות בכל פעם בחלקים שונים של העיר. הילדים, שהוריהם הם עובדים קשי יום העמלים באתרי בנייה או עובדים במשק הבית, מעולם לא הלכו לבית הספר או לכל היותר נשרו ממנו אחרי שנרשמו. רבים מהם נאלצים לעבוד קשה כמו הוריהם כדי לאפשר למשפחתם לכלכל את עצמה.

 

לומדים בחניה. זה התחיל באוהל, ונמשך באוטובוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לומדים בחניה. זה התחיל באוהל, ונמשך באוטובוס(צילום: רויטרס)

 

"לילדים האלה אין זמן ללכת לבית הספר, אלא אם בית הספר בא אליהם", סיפר ט.ל רדי, מייסד אגודת CLAP, ארגון לא-ממשלתי שמפעיל את בית הספר הנייד. "בהתחלה הכנו אוהל זמני בשכונת העוני שלהם כדי לתת לילדים חינוך בסיסי. אחר כך, לאט לאט, פיתחנו את הרעיון של בית ספר בתוך אוטובוס כדי למשוך אותם יותר".

 

כותבים על לוחות, סופרים עד 200. ילדים באוטובוס-בית-ספר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כותבים על לוחות, סופרים עד 200. ילדים באוטובוס-בית-ספר(צילום: רויטרס)

 

רדי, העובד כמורה זה 25 שנה, חשב לעשות משהו עבור הילדים כשהם משכו את תשומת לבו לפני כעשור. אחרי שאסף תרומות והקים בתחילה את האוהל, הוא ואנשיו החלו להפעיל את האוטובוס לפני שלוש שנים.

 

בתוך האוטובוס. לפעמים צריך לשלב רגליים ולהצטופף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בתוך האוטובוס. לפעמים צריך לשלב רגליים ולהצטופף(צילום: רויטרס)

 

חלקו הפנימי של האוטובוס מבריק ונקי, ועל קירותיו ניתן למצוא את האותיות לפי סדרן, וכך גם את המספרים ותמונות של פירות ובעלי חיים. ילדים יושבים על מושבים בתוך האוטובוס, וכותבים על גבי לוחות שבהם הם אוחזים. בחלק מהימים האוטובוס כל-כך מלא, עד שהילדים צריכים להצטופף שלובי רגליים על הרצפה כדי שלכולם יהיה מקום לצפות במורה שעוטה סארי ולהאזין לה.

 

40 ילדים הצליחו לפרוץ את החומות וללמוד בבי"ס ממשלתי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
40 ילדים הצליחו לפרוץ את החומות וללמוד בבי"ס ממשלתי(צילום: רויטרס)

 

"הלימודים טובים באוטובוס הזה, ואף אחד לא מכה אותנו", אמרה דבי, ילדה בת 10 שנרשמה לכיתה א' לפני שלוש שנים אבל נשרה. לבית הספר על גלגלים היא מגיעה כשהיא לא צריכה לסייע לאביה לאסוף בגדים, והיא מקווה להיות יום אחד מורה בעצמה. מנג'ולה, גם היא בת עשר, קורנת מהתרגשות כשהיא מדברת על הלימודים, ומספרת שהיא רוצה להיות

רופאה ולטפל בילדים עניים כמוה. "עכשיו אני יכולה לקרוא ולכתוב את כל המספרים מ-1 עד 200", היא מתגאה.

 

מטרתו של רדי היא ללמד את הילדים עד שיגיעו לרמה שתאפשר להם להשתלב בבתי ספר ממשלתיים. עד כה, כ-40 ילדים הצליחו לעשות זאת כנגד כל הסיכויים. "המכשולים הגדולים ביותר הם דברים שנעים בין לוח הזמנים הבלתי צפוי של התלמידים לדפוס החשיבה המשתנה של המשפחות שלהם", הסביר.

 

אבל ייתכן שההישג הגדל ביותר של בית הספר יהיה פשוט הרבה יותר. "זהו הסיכוי היחיד שיש להם להיות ילדים, ולו לשעתיים", אמר רדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנג'ולה, בת 10, חולמת להיות רופאה
צילום: רויטרס
"זה הסיכוי היחיד שלהם להיות ילדים"
צילום: רויטרס
מומלצים