שתף קטע נבחר

לראשונה: מס' המתים מהפטיטיס C - גדול מאיידס

נתונים מדאיגים מכנס מחלות הכבד בסן פרנסיסקו מראים כי מספר המתים בארה"ב ממחלת הפטיטיס C, הנמצא בעליה מתמדת, עבר לראשונה את מספר המתים מאיידס. הבשורה: תרופה חדשה הביאה לריפוי מוחלט של 70% מהמטופלים

המגיפה הבאה כבר כאן: מספר המתים מהפטיטיס C (צהבת נגיפית) הולך ועולה, ולראשונה הוא עבר את מספר חולי האיידס. כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו בכנס מחלות הכבד שנערך השבוע בסן פרנסיסקו. הבשורה: טיפול חדש המעכב את הנגיף ומביא לריפוי של עד 70%.

 

עוד על הפטיטיס C:

הפטיטיס C: מה הסימפטומים ואיך מטפלים במחלה

נדבקים בהפטיטיס C בסקס? מיתוסים על צהבת  

כל מחלות הכבד: איך נדבקים ומהן דרכי הטיפול

 

מנתוני המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית, שסקרו 21.8 מיליון תיקים רפואיים של תושבי ארצות הברית, עולה תמונה מדאיגה: בין השנים 1999 עד 2007 מספר המתים מנגיף ההפטיטיס C עלה על זה של מספר המתים מנגיף ה-HIV (איידס). כשלושה רבעים מהמתים מהפטיטיס C היו בגילאי 45 עד 64, חלקם נדבקו בנוסף גם בנגיף ה-HIV.

 

ד"ר סקוט הולמברג, ראש צוות החוקרים שהציג את הממצאים בכנס, אמר כי יש צורך בשיפור האבחון של הנשאים, שרבים מהם אינם יודעים על כך. "יש מספר הולך וגדל של תמותה מהפטיטיס C", אמר הולמברג, "בלא משאבים, אבחון מוקדם ומהיר ומניעת ההדבקה, תמשיך המחלה לגבות קורבנות - שכבר עולים על אלו של מחלת האיידס".

  

שיעור ריפוי של כ-70%

לאחר שני עשורים בהם לא הצליחו לפתח תרופה למחלה אישר לפני מספר חודשים מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) את שיווקה של תרופה שכאמור הצליחה לראשונה לרפא חולי הפטיטיס C (צהבת נגיפית מסוג C). נתונים על אחוזי ריפוי גבוהים במיוחד, 70% בשילוב עם התרופה הוותיקה אינטרפרון, בקרב המטופלים הוצגו השבוע בכנס מחלות הכבד שנערך בסן פרנסיסקו. במחלה חולים גם עשרות אלפי ישראלים, והיא גורמת להרס הכבד עד לצורך בהשתלה. בשל העובדה שעד היום לא הייתה תרופה למחלה, וכיוון שישנו מחסור חמור באיברים להשתלה, רבים מהחולים נכנעו לה ומתו בייסורים. 

 

התרופה החדשה, "ויקטרליס", מיוצרת על ידי חברת "מרק" והיא פרי פיתוח של שנות מחקר ארוכות. היא מעכבת את שכפולו של נגיף ההפטיטיס מסוג C ובכך מביאה, יחד עם טיפולים משלימים נוספים, להחלמה מהמחלה. אישורו של ה-FDA ניתן לאחר שבמחקרים קליניים הוכחה יעילות גבוהה יותר באופן משמעותי מזו של הטיפולים שהיו קיימים עד כה. רבים מהחולים שטופלו בתרופה החדשה החלימו עד למצב שבו לא נותר זכר לנגיף בגופם.

 

עד כה סייעו התרופות לטיפול במחלה, דוגמת פג-אינטרפרון, להגברת פעילות מערכת החיסון, בתקווה שזו תביא להשמדת הנגיף. אלא שהריפוי בתרופות הללו עמד על 40% בלבד.

 

התרופה החדשה ויקטרליס (ובשמה הרפואי בוספרוויר) מבוססת על מולקולה הדומה לזו שמצויה בקוקטייל התרופות לאיידס. היא שייכת למשפחת תרופות הקרויות "מעכבי פרוטאזות", הבולמות את שכפול המטען הגנטי של הנגיף. כך, בשילוב עם תרופות האינטרפרון, מביא הטיפול החדש להשמדת הנגיף ולהחלמה של רבים מהמטופלים.

 

שיעור ההצלחה נחשב לגבוה ביותר, והוא שהביא לתהליך מואץ של אישור התרופה בארצות הברית ובאירופה. כעת מועמדת התרופה גם לסל התרופות הישראלי, יחד עם תרופה מקבילה בשם אינסיווק (ובשמה הרפואי טלפרוויר) הפועלת במנגנון דומה.

 

הטיפול בתרופה החדשה ורבת העוצמה אינו פשוט וכולל לא מעט תופעות לוואי, ביניהן עייפות, אנמיה, בחילות, כאבי ראש והפרעות בחוש הטעם. התרופה אסורה לשימוש בהריון ואסורה גם בשימוש יחד עם גלולה למניעת הריון המכילה אסטרוגן.

  

הפטיטיס: הנגיף מתחבא שנים עד להרס הכבד

על פי נתוני המרכז האמריקני לבקרה ומניעת מחלות, סובלים בארצות הברית כ- 3.2 מיליון איש מהפיטיטיס C. בישראל, על פי ההערכות, נושאים כ-100 אלף איש את הנגיף, מתוכם יחלו במחלה כחמישית מהם. הנגיף, אחד משישה נגיפי ההפטיטיס (A עד F), הוא האלים שבהם. הוא גורם לדלקת בכבד, העלולה להוביל לירידה בתפקוד הכבד או לכשל מלא שלו העלול, כאמור, לחייב השתלת כבד.

 

ההדבקה בנגיף הפיטיטיס C מתרחשת במספר אופנים אפשריים, ובהם חשיפה לדם נגוע בווירוס, הולדת ילדים לאמהות הנושאות את הווירוס, העברת מזרקים מזוהמים, קיום יחסי מין עם אדם שנדבק בנגיף, שיתוף חפצים אישיים (דוגמת סכין גילוח או מברשת שיניים), שימוש במחט קעקוע או בכלי פירסינג שלא חוטאו כראוי לאחר ששימשו לטיפול באדם הסובל מהמחלה.

 

רוב חולי הפטיטיס C אינם סובלים תסמינים כלשהם של המחלה תחילה, שעה שהנגיף נותר "חבוי" בגוף, משתכפל ומתחיל בתהליך ההרס לכבד. תהליך זה עלול לעתים להמשך גם שנים לאחר ההדבקה. תחילה גורמת ההדבקה הראשונית להופעת צהבת, בחילות, הקאות, ובהמשך אגירת נוזלים, זיהומים, סרטן הכבד ושחמת הכבד – תהליך הרס של רקמת הכבד. רוב השתלות הכבד המתבצעות בעולם נדרשות לחולים שנדבקו בנגיף ההפטיטיס C. בלא השתלה, כאמור, נחרץ דינם של רבים מהחולים.

   



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפטיטיס C. גורמת להרס של הכבד
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים