שתף קטע נבחר

מטבע מקומי בגרמניה - המודל שיציל את יוון?

הכירו את מטבע הצ'יימגאוור - מטבע שהומצא בידי מורה גרמני והפך לסחורה חמה על רקע משבר האירו. 6 מיליון צ'יימגאוור החליפו ידיים השנה, והפופולריות של המטבע המקומי רק גואה. חוקרים: המטבע שנראה כקוריוז עשוי להציל את כלכלת יוון

מטבע חלופי שהתחיל במחוז גרמני עשיר כפרויקט של בית ספר לפני 8 שנים, הפך לסחורה חמה על רקע המשבר בגוש האירו. נכון להיום, 600 אנשי עסקים ו-3,000 תושבים סוחרים זה עם זה במטבע הצ'יימגאוור, במקום באירו.

 

 

הצ'יימגאוור - שנקרא כך על שם אחד המחוזות בבוואריה - מגיע בשטרות נייר בערכים של 1 עד 50. השטרות ניתנות להחלפה בחנויות מקומיות ויש להן שער חליפין קבוע של 1:1 עם מטבע האירו.

 

סך של 6 מיליון צ'יימגאוור החליפו ידיים השנה במחוז הגרמני, הסמוך לגבול האוסטרי. לדברי כריסטיאן גלרי שיצר את המטבע המקביל בשנת 2003, מדובר בעלייה של 33% לעומת שנת 2009. בשנה הראשונה של המטבע, רק כ-70 אלף צ'ימגאוור החליפו ידיים, על ידי 130 איש.

 

גלרי, מורה לכלכלה, יצר את המטבע המקביל כפרויקט של כיתה י"א לקידום ותמיכה בעסקים באזור. "הרעיון הבסיסי הוא לחבר בין הכסף לכלכה האמיתית והשאיפה שלנו היא לשמור על סירקולציה מקומית של הכסף", אומר גלרי. "רצינו לעזור לאנשים להתייחס לעסקים קטנים, הצרכנים הממוצעים, ולשמור על תזרים כספים מקומי. הרעיון שלנו היה שהכסף ישמש את האנשים ולא ההיפך", מספר המורה שהפך לכוכב מקומי בתוכניות האירוח בגרמניה בשנה החולפת.

 

24 מטבעות חלופיים בגרמניה

הצ'יימגאוור - המקיף כיום כ-540 אלף שטרות במחזור - הוא אחד מ-24 מטבעות חלופיים שקמו במחוזות בגרמניה. הם לא מהווים איום על האירו - המטבע האירופי האחיד - אבל הפופולריות הגואה של המטבעות המקומיים משקפת חששות בקרב הגרמנים באשר לכך שהיציבות של המטבע האירופי, שהחליף את המארק הגרמני בשנת 2002.

 

"מדובר ברעיון חריג, שלא יכול לעבוד ברמה הלאומית", אמר וולפגנג גרק, פרופסור לבנקאות ונשיא המרכז הפיננסי של באווריה. גרק מנסה לגייס תומכים לעמדתו, לפיה יוון צריכה לעזוב את גוש האירו ולחזור למטבע הדרכמה כדרך לעזור לעצמה - ולגוש האירו כולו - להתאושש ממשבר החובות. "הדרכמה תהיה, לדוגמה, מטבע רשמי, והצ'יימגאוור הוא לא כזה", מסביר גרק.

 

למרות שהמטבע המקומי עשוי להיראות כקוריוז משעשע, חוקרים אחדים בדקו ברצינות את הצלחתו והגיעו למסקנה כי הוא עשוי לשמש מודל ליוון. הפרופסור גרמני לכלכלה, אקהארד ברנס, סבור למשל כי אם מטבע כמו הצ'יימגאוור יתחיל לפעול ביוון, הדבר עשוי לעזור למדינה באמצעות עידוד הכלכלה המקומית.

 

"יוון זקוקה למטבע אזורי (כמו הצ'יימגאוור) על מנת להניע את הכלכלה מבלי ליצור עוד חוב לגורמים זרים, טוען ברנס, "מחזור גדול יותר של מטבע מקומי יוביל ליותר תעסוקה, פחות הוצאה ויותר הכנסות ממסים". התומכים הגדולים של הצ'יימגאוור, שהחל לעורר את תשומת הלב הציבורית עם בעקבות החמרת המשבר בגוש האירו, מתעקשים שלא מדובר בצעד המכוון נגד המטבע האירופי או מהלך חתרני לאומני. 

 

למטבע המקומי יש שיעור ריבית שלילי, והוא מתחיל לאבד ערך - 2% בכל שלושה חודשים - אם לא משתמשים בו שוב במשך שלושה חודשים. לדברי גלרי, שיעורי הריבית השליליים שומרים על תנועה של המטבע, ומעודדים את השימוש בו במקום לחסוך אותו. החנויות חייבות לשלם עמלה קטנה על מנת להשתמש בצ'יימגאוור, והרווחים נתרמים לצדקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים