שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

התלונות שהתיישנו: "טענות קצב תמכו בעדויות"

פרקליטי הנשיא לשעבר ניסו לקעקע את עדויות הנשים שתלונותיהן התיישנו, אך שופטי העליון קבעו כי בחלק מהמקרים הם דווקא חיזקו אותן. הם הצביעו גם על נסיונות לעוות את דברי אחת מהן, "על מנת להתאים אותם לטענת הסנגורים"

משה קצב הורשע בכך שאנס פעמיים את א' ממשרד התיירות, ביצע מעשה מגונה והטריד מינית את ל' מבית הנשיא, והטריד מינית את ה', עובדת נוספת בבית הנשיא. בית המשפט העליון, שדחה הבוקר (יום ה') את ערעורו, התייחס גם לתלונות שהתיישנו של כמה נשים אחרות, שסייעו להביא להרשעתו בבית המשפט המחוזי. קצב, מסתבר, ניסה להפריך את עדויותיהן בערעור - אך למעשה רק חיזק אותן.

 

יום הדין של משה קצב - כל הדיווחים והתגובות:

א' למקורביה: "חשה הקלה, הצדק ניצח"

העליון מתח ביקורת על מזוז: הראיון - תקלה קשה

פרקליט קצב: אונס בוונוס? השופטים היו מאמינים

לקריאת הכרעת הדין במלואה 

 

א.כ, שעבדה תחת קצב במשרד התחבורה, תיארה בעדותה אירועים שבהם שלח יד למפשעתה והוציא את איבר מינו בפניה. היא סיפרה כי אחרי שדחתה את חיזוריו, החל למדר ולנדות אותה. "אני פשוט עברתי תופת", טענה. השופטים קבעו כי גרסתה תומכת בעדותה של המתלוננת המרכזית, א' ממשרד התיירות.

 

בערעור על הרשעתו של קצב לעליון, טענו סנגוריו כי עדותה של א.כ אינה מהימנה, מעלה תמיהות ורצופת סתירות. בין היתר, תהו מדוע לא עזבה את עבודתה בעקבות המעשים. בית המשפט קבע כי לא מצא מקום להתערב בקביעותיו של בית המשפט המחוזי בנוגע למהימנותה. בפסיקה נכתב כי כאשה "קרייריסטית, מחושבת ומתוחכמת", נראה שא.כ הייתה מוכנה להבליג על מעשיו של קצב כדי לא לאבד עבודה מכובדת בה רצתה מאוד.

 

"העובדה שא.כ דיברה בשבחו של המערער בכתבות עיתונאיות בהן נחשפה בשמה המלא אין בה לטעמי דבר כדי להעיד על אי אמינות עדותה", נכתב בפסק הדין של בית המשפט העליון, "ברי כי במסגרת כתבות מעין אלו לא סביר שהמתלוננת תשמיץ את המערער, דבר העומד גם בניגוד לטובתה ולאינטרסים האישיים שלה".

 

בית המשפט קבע גם כי פרקליטיו של קצב ניסו, ללא הצלחה, לערער את עדותה את א.כ באמצעות עדויות של מספר עובדים שעבדו לצדה בלשכתו. בעוד שעדותו של חזי צאיג נמצאה על-ידי המחוזי "מגמתית" בשל "להיטותו היתרה" לסייע לקצב, בית המשפט העליון מצא כי עדויות חברותיה של א.כ דווקא חיזקו במובן מסוים את עדותה. בית המשפט גם האשים את פרקליטיו של קצב בניסיון לעוות את דבריה של א.כ, "על מנת להתאים אותם לטענה המוצגת על-ידי הסנגורים".

 

העליון קבע גם כי "לא ניתן לקבל את טענת ההגנה כאילו לא הופעל כלפי א.כ כוח במהלך האירוע במלון", בו שלח הנשיא לשעבר יד לעבר מפשעתה. "א.כ מעידה כי בתחילה משך אותה המערער למיטה. כבר בשלב זה מביעה א.כ את התנגדותה באופן מילולי. למרות זאת ממשיך המערער במעשיו ונוגע בה בחזה ובמפשעתה באופן אותו מתארת א.כ כאגרסיבי".

 

לסיכום, קבע בית המשפט כי עדותה של א.כ "מהווה עדות שיטה המחזקת את עדותה של א'. עדות זו מהימנה ומבססת דפוסי פעולה חוזרים של המערער". השופטים ציינו כי אמנם יש לקחת בחשבון שמדובר במעשים שבוצעו לפני שנים רבות, אך בכל זאת "מדובר על שתי עדות, שלא היה ביניהן כל קשר, המעידות על דפוסי פעולה דומים".

 

גם עדותה של נ.א, שעבדה במשרד התיירות, מוזכרת בפסק הדין. היא סיפרה כיצד נהג להחמיא לה על יופיה, ועל מקרה בו חיבק אותה והניח את ראשו על חזה. "אני פשוט הייתי בהלם וממש ברחתי מהלשכה", נזכרה בעדותה, שתמכה בעדויותיהן של ל' וה' מבית הנשיא.

 

בית המשפט העליון דחה את טענות ההגנה לפיהן לחיבוק עם נ.א לא הייתה קונוטציה מינית, וקבע כי אין סתירות בין הודעתה הראשונה במשטרה לבין עדותה בבית המשפט. "בית המשפט המחוזי קבע כי העדה הסתירה במשטרה את אופיים המיני של מעשי המערער, שכן רצתה להימנע מלהעיד ולהיות מעורבת בפרשה. רק כשהבינה שלא תוכל להתחמק מכך העלתה את הדברים כהווייתם ברענון שנערך לה בפרקליטות, ולאחר מכן בהודעה במשטרה ובעדותה בבית המשפט".

 

גם במקרה זה, קבע בית המשפט העליון, ניסו סנגוריו של קצב לקעקע את עדותה של נ.א באמצעות עדויות אחרות - ללא הצלחה. השופטים קבעו כי העדות של חברתה, ששמעה ממנה על ניסיון חיבוק, "דווקא מחזקת את עדותה של נ.א, שכן החברה מעידה על ששמעה מנ.א כי המערער 'ניסה לחבק אותה, אני מתכוונת שהוא, הוא חיבק אותה והיא לא, זה לא היה חיבוק הדדי'".

 

משה קצב, היום בבית המשפט העליון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
משה קצב, היום בבית המשפט העליון(צילום: גיל יוחנן)

 

בערעור התייחסה ההגנה גם לעדותה של ע.ר, ששמעה מנ.א כי קצב "מציק לה". "לא ירדתי לסוף דעתה של ההגנה מדוע בביטוי זה יש כדי לשלול את עדותה של נ.א, מה גם שע.ר מבהירה כי בשיחה נוספת מספר ימים לאחר מכן אומרת לה נ.א בפירוש כי המערער נגע בה", נכתב בפסק הדין. 

 

נ.ר, מתלוננת נוספת ממשרד התחבורה, סיפרה על חיבוק "מוזר" עם "הצמדה

של החלק העליון" ועל שיחת טלפון לילית מהשר קצב. בית המשפט העליון קבע כי עדותה תומכת באישומים בנוגע לל' וה' מבית הנשיא.

 

כך סיפרה נ.ר בעדותה: "באחד הערבים אני מקבלת טלפון בסביבות 22:00 בערב" אמרה בעדותה, "טלפון שאומר 'שלום מדבר משה'. את לא קולטת מי זה משה, ואז הוא אמר לי, כאילו משה השר. הוא אמר לי אני קופץ אליך לקפה, באותו רגע התכווצתי, נבהלתי, הייתי לבד בבית... ואז אמרתי לו אה, באמת? חבר שלי מכין קפה נהדר, וגם תגיד לי מתי אתה מגיע הוא יפתח לך למטה... אז הוא אמר לי אה... אז זה כנראה זמן לא מתאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה קצב בבית המשפט
צילום: רויטרס
מומלצים