שתף קטע נבחר

סטודנטים בבצלאל: מכריחים אותנו לקנות מקבוק

"אתם צריכים לנשום אפל", נימק ראש מחלקה בבצלאל את הדרישה מכל הסטודנטים לקנות מקבוק פרו, שעולה כפול מלפטופ פי.סי מקביל. סטודנט: "אין לי כסף להיות אליטיסט"

לימודי עיצוב הם עסק יקר, כשעל שכר הלימוד נוספת עלות של חומרים, הדפסות, חיתוכי לייזר ועוד לעבודות במהלך הלימודים. סטודנטים טריים לתקשורת חזותית בבצלאל גילו שייאלצו להוסיף להוצאות גם מחשב נישא. הם לא יכולים לבחור את הלפטופ או להשתמש בזה שכבר יש ברשותם – ראש המחלקה עדי שטרן הורה להם לקנות מקבוק של אפל – והם אפילו לא יכולים לבחור את הדגם – שטרן מתעקש על מקבוק פרו 15 אינץ' 2 גיגה-הרץ, דגם מתקדם ויקר שעולה 9,150 שקל, פי שניים מלפטופ פי.סי מקביל. הסיבה כלכלית: צמצום חוות מחשבי המק של בצלאל, שאמורה להיסגר סופית בעוד שלוש שנים.

 

 

"חודשיים לפני תחילת הלימודים קיבלנו דרישה לקנות מקבוק פרו של אפל", מספר משה (שם בדוי), שכמו סטודנטים אחרים שהתראיינו ל-ynet מחשבים ביקש שלא אפרסם את שמו האמיתי. "זו הנחייה חדשה שקודמה השנה, אנחנו המחזור הראשון שמתרחש בו דבר כזה". במכתב ששלח שטרן לסטודנטים הוא כתב: "לקראת שנת הלימודים הראשונה והמאתגרת שלך במחלקה מצאנו לנכון לעדכן אותך ביוזמה חשובה שנועדה לשדרג את אופני הלימוד במחלקה ולאפשר הפעלת תהליכי למידה חדשניים ושימוש בכלים וטכנולוגיות התואמים את הצרכים של מעצבים בעידן זה. (...) כחלק ממהלך זה, כפי שצוין בידיעון למתקבל, נדרשים כל הסטודנטים המצטרפים למחלקה לרכוש כלי עבודה עיקרי והכרחי – מחשב נייד איכותי (ההדגשה במקור; ע"ק) שיאפשר להביא למיצוי מלא של תהליכי הלימוד השונים תוך שילוב טבעי של כלי עיצוב קלאסיים וידניים עם סביבה טכנולוגית מתקדמת, ידידותית ותומכת. חשוב לציין שמהלך זה מחייב כל סטודנט חדש במחלקה".

 

בצלאל פנתה לאיידיגיטל, יבואנית אפל, והשיגה לסטודנטים הנחה של 10% ופריסה ל-24 תשלומים ללא ריבית, והרחבת אחריות ותמיכה טלפונית ל-3 שנים ב-1,500 שקל. בנוסף, סטודנטים שביקשו מלגת סיוע בשכר לימוד יכלו להגיש בקשה לסיוע במימון רכישת המחשב.

 

לשם השוואה, במרכז האקדמי ויצ"ו חיפה נהגו לסבסד את המחשבים. "עד היום, במסגרת תרומה, סטודנטים של מחלקות מסוימות בשנים מסוימות קיבלו סבסוד, שנגזר מהיקף התקציבים שקיבלנו מתורמים", אומר רו"ח יואב שרף, סמנכ"ל מינהל וכספים בויצ"ו חיפה. "נכון לשנת הלימודים הנוכחית אין עדיין שום דבר סגור והנושא בבדיקה".

 

אתם מחייבים סטודנטים לרכוש מקבוקים?

שרף: "חד וחלק לא. בשום פנים".

 

"מותאמים באופן המיטבי לעבודת המעצב"

לפי המכתב של שטרן, "דגמי מחשב אלה נחשבים לפופולריים ביותר בקרב קהילת המעצבים בארץ וברחבי העולם והם מותאמים באופן המיטבי לעבודת המעצב - מבחינת איכות העבודה, מהירות העיבוד, נוחות השימוש, כלי העיצוב והעריכה השונים המותאמים להם וכן העובדה כי הם יציבים ואמינים לאורך זמן רב". האם יש חלופה זולה יותר בפי.סי? "חד משמעית כן", אומר רונן גרויסמן, עורך אתר החומרה HWzone. "בשוק ניתן למצוא נייד לסטודנטים בעל ביצועים זהים בטווח מחירים של 5,000 שקל ומטה. Acer Aspire, Dell Inspiron, HP Pavilion, סמסונג סדרה 300 – כולם במחיר ממוצע של 4,300 שקל. ב-9,000 שקל ניתן לקבל מחשב נייד מסדרות עסקיות של כמעט כל חברה, הווה אומר שהמחשב הוא בעל מעבד חזק, משקל נמוך וניידות גבוהה מבחינת זמני סוללה, והמחיר כולל גם אחריות מורחבת עם שרות בבית הלקוח". עם זאת, אומר גרויסמן, "‫אתה צריך לקחת בחשבון שהמחשבים האלה באים בלי MacOS. שם, אני מניח, נמצא הדגש‬. ‫עוד נקודה שאני יכול להעלות היא שאיכות הבנייה של הניידים של אפל היא בהחלט גבוהה. השאלה אם זה שווה את המחיר הכפול‬".

 

ראש המחלקה שטרן חושב שכן. "אתם צריכים לנשום אפל", אמר לפני מספר שבועות בכנס לתלמידי שנה א' לקראת פתיחת שנת הלימודים, מספר הסטודנט עודד (שם בדוי) שנכח באירוע. "הוא אמר שבאפל ישנם שני עקרונות מנחים, שהם עיצוב וחווית משתמש, ושני העקרונות האלה הם בעצם הדברים הכי חשובים להפנים כשאתה בא להיות מעצב, וקל וחומר מתקשר חזותית". מיכאלה (שם בדוי), סטודנטית שנה ב' שהגזרות פסחו על המחזור שלה, אומרת ששמעה משטרן ש"אפל הם חברה גדולה ומצליחה בזכות העיצוב שלהם, סטיב ג'ובס שם דגש על זה, ובגלל שאנחנו לומדים עיצוב, זה רק הגיוני שנעבוד עם המכשיר המעוצב ביותר".

 

ואולי מדובר בסמל סטטוס? עודד מספר: "אחת הדוברות (בכנס), הנשיאה אני חושב, אמרה משפט שהלך בערך כך – 'בצלאל הוא מקום אליטיסטי, לא צריך לברוח מזה, ואתם חלק מזה'. אחד הסטודנטים מהמחלקה לידי, שגם התבקש לקנות מחשב, סינן שאין לו את הכסף להיות אליטיסט ואני חייכתי: גם לי אין. אני חושב שהתנאי הזה, ואי הושטת העזרה המספקת בקניית המחשב – יש הנחה, אך לא הכי משמעותית – מקבעים את הדימוי האליטיסטי הזה, ובעצם יוצר מעין מסנן טבעי עבור אנשים שאין להם את היכולת הכלכלית ואינם מספיק אליטיסטים כדי ללמוד בבצלאל".

 

לעומתו, משה, שמחזיק בלפטופ פי.סי והצליח עד כה להשתמט מהדרישה לקנות מקבוק, דווקא מבין את המניע לדרישה: "אם אתה לומד עיצוב מכוניות, ויש לך אפשרות לנהוג בפרארי או בסובארו פשע, מה עדיף?"

 

עדכון, 18:24: מבצלאל התקבלה התגובה הבאה:

"בעידן הנוכחי טבעי והכרחי שסטודנט לעיצוב יוכל ליצור ולעבוד בכל מקום ובכל רגע. יתרה על כך, חשוב שהסטודנטים יכירו, יחוו ויפעלו בתוככי העולם הדיגיטלי והטכנולוגי החל מיומם הראשון באקדמיה.

 

"חשוב לציין כי החידוש המדובר הוא חלק מתכנית הלימודים הכוללת של המחלקה המכוונת לעשייה בעולם הטכנולוגי. חלק מרכזי וניכר מתכנית הלימודים במחלקה עוסק בתכנים של עיצוב אינטראקטיבי, עיצוב לרשת, לטבלטים, מכשירים ניידים וכד'. עוד שינוי טרי בתכנית הוא קורס מבוא לטכנולוגיה המתקיים כבר בשנה א'. העיצוב בעולם הטכנולוגי, הדיגיטלי והאינטראקטיבי רלבנטי היום לא פחות מלימודי יסודות אחרים כרישום, צבע, קומפוזיציה או טיפוגרפיה.

 

"החלטה זו התקבלה בכובד ראש ולאחר מחשבה מעמיקה.

 

"חשוב מאד לציין כי דרישה מקדמית שכזו ללימודים גבוהים מקובלת מאד באקדמיות שונות בעולם. בנוסף, הכרחי להזכיר כי כל סטודנט המתקשה מבחינה כלכלית לרכוש את המחשב מקבל תמיכה מהאקדמיה. אין ולא יהיה סטודנט שלא יהיה מצויד במחשב המדובר בגלל קושי כלכלי. האקדמיה בצלאל מעמידה את התמיכה הכלכלית לסטודנטים נזקקים בראש מעייניה. לבסוף, חשוב להזכיר כי מטרת השינוי היא בראש ובראשונה אקדמית.

 

"צמצום חוות המחשבים הוא פועל יוצא ולא מטרה ובכל מקרה לא יקרה בשנים הקרובות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים