שתף קטע נבחר

בשוק לא מופתעים: ציפינו לדו"חות בנקים חלשים

למרות אזהרות הרווח שפרסמו היום בנק לאומי והבינלאומי , מדגישים האנליסטים כי הבנקים הגיעו למשבר מוכנים: "פגיעה בכלכלה המקומית או ירידה חדה במחירי הנדל"ן הם האיומים האמיתיים על מערכת הבנקאות, ובינתיים אנחנו עוד לא שם". אילו עוד בנקים חשופים למשבר?

אזהרות הרווח שפרסמו הבוקר (ב') לאומי והבינלאומי לא הפתיעו את האנליסטים. "מה שהיה צפוי קודם הפך כעת לרשמי", אמר עדי סקופ מ-IBI בתגובה להודעת בנק לאומי כי הרווח הצפוי ברבעון השלישי יסתכם בסכום של בין 50 מיליון שקל ל-100 מיליון שקל בלבד, במקביל להודעת הבנק הבינלאומי כי רווחיו צפויים להיות שוליים.

 

לדברי סקופ, "הבנקים הגדולים נסחרים סביב 75% מההון העצמי שלהם, לא לחינם - הצפי בשוק לכמה רבעונים חלשים לא חדש. הסיבות לפגיעה נובעות ברובן ממצב השווקים כגון הפסדי נוסטרו (תיק ההשקעות העצמי, א.ר), וללא ספק אנחנו צפויים לראות גם קפיצת מדרגה בהפרשה לחובות מסופקים (שיש ספק באשר לגבייתם, א.ר) אך עדיין לא מדובר בפגיעה בפעילות הליבה של הבנק".

 

האם הבנקים ימשיכו במגמת חולשה גם ברבעונים הבאים?

 

"חשוב לשים לב שהתוצאות החלשות מאד ברבעון הינם תוצאה של הירידות החדות בשווקי ההון, כאשר הפעילות הבנקאית לא נפגעה באופן דרמטי", אומר אלון גלזר מלידר שוקי הון. "המשמעות הינה שנכון לעכשיו לא מדובר ברבעון שמלמד על שינוי מגמה והצגת תוצאות חלשות גם ברבעונים הקרובים.

 

"ברור שאם נראה את שווקי ההון ממשיכים ליפול הבנקים ייפגעו, אולם חשוב להדגיש כי נכון לעכשיו, תיקי ניירות הערך של הבנקים שמרניים יחסית ואין בהם פוטנציאל להפסדים גבוהים (כמו שראינו ב- 2008), וגם תיקי האשראי של הבנקים נמצאים במצב טוב יחסית, ואנו לא צופים לעליה חדה בהפרשות לחובות מסופקים, מעבר לעליה נקודתית ברבעון השלישי הנובעת כאמור מהתאמה של שווי הבטחונות על רקע הירידה במניות אפריקה ואלביט הדמיה".

 

עוד אומר גלזר: "פגיעה בכלכלה המקומית או ירידה חדה במחירי הנדל"ן הם האיומים האמיתיים על מערכת הבנקאות המקומית, ובינתיים אנחנו עוד לא שם. ברור שהמשבר הגלובלי והחדשות מאירופה משפיעות לשלילה, אולם נכון לעכשיו המשק הישראלי, ואיתו הבנקים עדיין במצב טוב, וכל עוד לא נראה פגיעה משמעותית יותר כמו האטה במשק או ירידה חדה במחירי הנדל"ן, אנחנו לא צופים פגיעה משמעותית בתוצאות, למעט השפעות נקודתיות של שוק ההון כמו שראינו ברבעון השלישי".

 

לדברי סקופ מ-IBI, את הטון ימשיכו לתת החדשות מעבר לים והמשך המשבר תוביל ללא ספק לפגיעה נוספת ברווחי הבנקים. "מנגד צריך לזכור הבנקים הישראלים מגיעים למשבר מוכנים עם ההלימות הון גבוה משמעותית בהשוואה לעבר, ועם כמות נמוכה יותר של נכסים בעייתים. במקרה של הידרדרות במשבר, הבנקים הישראלים יתפקדו להערכתנו טוב יותר ממקביליהם בעולם".

 

ומה לגבי אזהרות רווח בבנקים האחרים?

 

לדברי גלזר, בבנק מזרחי-טפחות ובבנק הפועלים לא צפויה אזהרת רווח. גלזר מעריך, כי בנק הפועלים צפוי להיפגע משני סעיפים מרכזיים: סעיף הנגזרים (יותר מכל הבנקים) ומהפרשה גבוהה יחסית לחובות מסופקים בשל הירידה בשווי בטחונות שניתנו במניות, באשראי שנתן הבנק, בעיקר בהלוואות למוטי זיסר, בעל השליטה באלביט הדמייה, וללב לבייב בעל השליטה באפריקה ישראל.

 

מצד שני, טוען גלזר, הפגיעה הצפויה לבנק הפועלים משוק ההון נמוכה יותר לעומת בנקים האחרים (בעיקר בתחום תיק הנוסטרו), ולמרות שהרווחיות של בנק הפועלים צפויה להיות נמוכה יחסית, היא תהיה כנראה ברמה גבוהה יותר משל לאומי.

 

בנוגע לבנק דיסקונט, צופה גלזר השפעות שליליות של שוק ההון, בדומה לבנק הבינלאומי. הבנק גם מחזיק במניות בבינלאומי (26.5%) ולכן עלול אף הוא לפרסם אזהרת רווח.

 

האם כדאי להשקיע היום במניות הבנקים?

 

לטענת גלזר, למול העובדה שאנחנו רואים הרבה איומים על סקטור הבנקים - המשבר באירופה, חשש לירידה בצמיחה במשק, השפעות המחאה החברתית והעלאת יחס הלימות ההון, חשוב לזכור כי הבנקים נסחרים במחירים זולים. אנו ממשיכים להמליץ על הבנקים בתשואת יתר.

 

סקופ טוען, לעומת זאת, כי מניות הבנקים אינן אטרקטיביות במציאות הנוכחית. וההמלצה שלו כיום עומדת על "ניטראלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים