שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר ישוב

רופאים: סכנת חיים ממשית, ואין לנו גיבוי

עשרות מומחים הגישו מכתבי התפטרות, וסגן שר הבריאות ממשיך לגבות את האוצר. "זו פשוט סכנת נפשות למי שמגיע למיון, לחדרי הלידה או מחלקות הילדים, שם נטשו המתמחים", מזהירים הרופאים הבכירים.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן אמר שעל הרופאים לחזור בהקדם לעבודתם והתנער ממהלכי משרד האוצר. הרופאים הבכירים, שעשרות מהם הגישו היום (ג') מכתבי התפטרות והצטרפו למתמחים, נשארים ללא גיבוי מהמערכת - וגם נאסר עליהם להתראיין. אחד מהבכירים ברמב"ם אמר ל-ynet שלא מדובר בכסף, בתנאי העסקה או בכבוד "אלא בסכנת חיים ממשית".

  

מה שהביא להתפטרות, הוסיף אותו בכיר, "הוא המצב הבלתי אפשרי ששורר כרגע בבתי החולים. רופאים 'זקנים' ובכירים נאלצים לבלות פה לילות כדי לחפות על רופאים מתמחים שהתפטרו. זו פשוט סכנת נפשות, סכנת חיים ממשית למי שמגיע לחדרי המיון, חדרי הלידה ומחלקות הילדים, אותן מחלקות שבהן כמות גבוהה במיוחד של מתפטרים".

 

הרופא ציין כי בעקבות ההתפטרות חשים כעת המתמחים שיש להם גב אמיתי. "זו תחושה של הזדהות, תחושה שאנחנו לא רק אומרים כמו שאמרנו לאורך כל המשבר, שאנחנו נותנים להם גב - אלא גם עושים", אמר. הרופאים הביעו תמיהה על ההחלטה שלא לאפשר להם להתראיין על צעדם בצורה גלויה ואמרו שכנראה שהמהלך הזה "מציק קצת לאח הגדול".

 

"משרד הבריאות עומד בצד - והחלשים נדרסים"

לפני ששמע על האיסור על ראיונות, אמר מנהל המחלקה הנוירוכירורגית בבית החולים איכילוב, פרופ' צביקה רם, כי הגשת מכתבי ההתפטרות - שייכנסו לתוקפם בעוד חודש - "זה לא מהלך של איום, אלא צעד שאומר שאנחנו לא רוצים להיות חלק ממערכת ציבורית דורסנית במדינה ששינתה את פניה. המהלך הזה מבטא תסכול של 40-50 שנה, כשהרופאים זה סקטור אחד דפוק בתוך המדינה - סקטור שהתסכול שלו מבטא את מה שקורה במדינה, וזה רק הולך מדחי אל דחי".

 

רם הביע מורת רוח לנוכח "חוסר ההתחשבות בחתימה על הסכמים שנחתמו בחטא, תחת התנגדות מוחלטת מהשטח, לתקופות זמן שמעולם לא היו במדינת ישראל. המתמחים לא מוכנים לקבל את זה יותר. המהלך שהם עשו נתן לנו את הרוח הגבית, לרופאים המומחים היותר מנוסים, היותר בכירים, להחליט שאנחנו לא יכולים לעמוד מהצד ולשלוח אותם כחיל חלוץ שיעשה את העבודה בשבילנו".

 

הוא תקף את משרד הבריאות, "שהיה חייב להיות הראשון שעושה את הצעקות בשביל להגיע לפתרון ולהסכמים צודקים בשביל הרופאים - אבל במקום הוא עומד בצד. זה דבר בלתי נתפס שמבטא דורסנות של המדינה נגד החלשים. אף אחד מאיתנו, מהרופאים המומחים, לא רוצה לעזוב את המערכת הרפואית הציבורית הזאת, אנחנו לא נהיה מוכנים להיות חלק במערכת ציבורית דורסנית חסרת אמפתיה וחסרת התחשבות, שמתבטאת לא רק ברפואה אלא בהתייחסות לאזרחים במדינת ישראל, ביניהם גם לניצולי השואה".

 

סגן מנהל מחלקה נוירולוגית באיכילוב, אמנון מוסק, בן 56, הסביר שאינו יודע איך יתפרנס בעוד 30 יום. "הצעד הזה הוא צעד של ייאוש, לא של תכנון עתידי". נוכח התפטרות מאות מתמחים, הוא מזהיר, "לאט לאט השבר הזה יילך וייכנס לתוך המערכת ולא נוכל לתפקד".

 

במחלקה של מוסק, "חוץ ממתמחה אחת שחולה ומתמחה אחד שעושה תורנות, כל השאר לא הגיעו לעבודה. אנחנו לבד הלילה ואני עושה תורנות עם עוד רופא ועוד רופאה בכירה אחרת. מעל 15 שנים אני לא עושה תורנויות וזה קשה מאוד. המערכת שלנו לא תחזיק מעמד הרבה זמן בצורה הזאת, היא לאט לאט תלך ותדעך".

 

רמב"ם כמעט הושבת

אחר הצהריים התחוללה בבית החולים רמב"ם "מהומה", כשלוועד הרופאים התברר כי יש כוונה לממש את התפטרותם של שניים מחברי הוועד, פרופסור יהודה אולמן וד"ר אבי וייסמן, באופן מיידי. בישיבה של ועד הרופאים הוחלט כי בית החולים יושבת בתגובה ממחר בבוקר באופן מלא ובעקבות כך הוקפאה הכוונה ליישם את ההתפטרות של השניים. כך מסר יו"ר ועד רופאי בית החולים רמב"ם, ד"ר חיים טולדנו.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "נוכח חסרונם של הרופאים המתמחים, המשרד אסף גם היום את שמותיהם של הרופאים המתמחים שנעדרו מעבודתם, ומסר את הכמות שהגיעה לידיו על פי הפירוט הבא (המספרים הינם סיכום של שני הימים): שניידר - 15, מאיר - 58, רבין - 4, איכילוב - 60, שיבא - 37, רמב"ם - 87, בני ציון - 16, וולפסון - 10. בסך הכל - 287. בנוסף דווח למשרד הבריאות על כ-50 רופאים בכירים שהגישו מכתבי התפטרות ברמב"ם, כ-30 באיכילוב, כ-20

בשניידר, ובמספר בתי חולים נוספים הנתונים נאספים ברגעים אלה".

 

אף שמצד המתמחים והרופאים הבכירים מדובר במספרים גבוהים משהוצגו, משרד הבריאות מדגיש כי "עבודת בית החולים מתרחשת כסדרה. שום מערך לא אושר לסגירה. ויסות הפניות של חולים מתבצע במידה קלה, במקומות מוגדרים". עוד נמסר ממשרד הבריאות: "הנהלת משרד הבריאות רואה בחומרה את הטלת הכובד הנוסף של הרופאים הבכירים על המצוקה שקיימת כבר כעת. התפטרות המתמחים מהווה משבר גדול גם כך, והבכירים נדרשים בעת הזו לייצב את המערכת שכה יקרה לכולנו ושנדרשת לטיפול בחולים. משרד הבריאות ביקש מהפרקליטות לעכב צעדים משפטיים שהתבקשו".

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' צביקה רם
צילום: יואב מלכה
מומלצים