שתף קטע נבחר
צילום: דניה ויינר

מכינים אוכל הודי בבית: מתכונים צבעוניים

קשה שלא להתאהב בטעמים והצבעים העזים של הודו. הבנות של מתכוניישן מכינות מנות דגל המזוהות עם המטבח העשיר: פילאף צמחוני, אלו גובי כרובית וטיקה מסאלה אדמונית

כמה חודשים אחרי שעברתי לגור בישראל הפסקתי ללבוש בגדים צבעוניים. אמא שלי, שהייתה בצד השני של הגלובוס, הייתה בטוחה שאני בדיכאון. אני לא יודעת להסביר בדיוק מה קרה למערכת היחסים שלי עם צבע אחרי המעבר לארץ, אבל האמת הייתה רחוקה מאד מכך: הייתי מאושרת אך במונוכרום.

 

עוד בערוץ האוכל:

על שום מה ולמה: מתאהבים בשום הירוק

סרט בורקיטס: מכינים את המאפה הממכר בצ'יק צ'ק

אוכלים טוב בעבודה: רעיונות ללאנץ' במשרד

 

שנתיים אחרי שעזבתי את חיי בלוס אנג'לס למען האהבה והגעתי ארצה, החבר החליט שהוא חייב טיול של אחרי צבא ונסע להודו. אחרי כמה חודשים בהם הוא חיפש שם את עצמו, החלטתי להצטרף אליו ולראות בעצמי מה זה המקום הזה שבו כולם מחפשים את עצמם.

 

צבעוניות עזה ומשכרת. הודו (צילום: דיאנה לינדר) (צילום: דיאנה לינדר)
צבעוניות עזה ומשכרת. הודו(צילום: דיאנה לינדר)

 

אני לא בטוחה אם מצאתי או לא מצאתי את עצמי, אבל את האהבה לצבעים – בטוח מצאתי שם מחדש, עם אינסוף גווני אדום, ורוד, טורקיז ירוק - הכל פרט לשחור או הלבן שלבשתי בבית. חזרתי לארץ זורחת באור צבעוני אחרי חודש שלם של שיכרון חושים.

 

אין כמו הדבר האמיתי

תמיד אהבתי אוכל הודי ויצא לי לאכול מאכלים בהשראתו בארה"ב ובישראל. אבל לטעום את הדבר האמיתי הייתה חוויה שונה. הבנתי שתבליני המנה משמשים כהסוואה של טעמים וצבעים לחומרי הגלם, ואהבתי את השימוש המאסיבי של טעמים חזקים ודומיננטיים ככורכום זרחני, גראם מאסלה חום, ואת טעם העוף טיקה האדום.

 

תבלינים בכל מיני צבעים. תענוג לחך ולעיניים (צילום: דיאנה לינדר) (צילום: דיאנה לינדר)
תבלינים בכל מיני צבעים. תענוג לחך ולעיניים(צילום: דיאנה לינדר)

 

להכין אוכל הודי נראה לאנשים רבים דבר מסובך. רשימת המצרכים הארוכה יוצרים פחד גדול אצל אנשים שבימים רגילים לא פוחדים להיכנס למטבח. כדי לשחרר את הפחדים ולהזמין אתכם לבשל אוכל הודי נציין כמה נקודות מעודדות:

 

במתכון הודי רשימת המצרכים ארוכה וזמן הבישול קצר. לכן כדאי לארגן את כל המרכיבים מראש, לפני שממש ניגשים לשלב בישול המנה.

המזווה ההודי מכיל בעיקר תבלינים יבשים שניתן לשמור למשך תקופה ארוכה. ברגע שיש לכם את התבלינים הבאים, אפשר להכין אוכל הודי אמיתי בקלות, מחומרי גלם פשוטים וזמינים: כורכום, גרגירי כוסברה טחונה, גרגירי כמון שלמים, גראם מאסלה, מקלות קינמון, תרמילי הל, ציפורן, פפריקה חריפה.

 

עוד משהו קטן: אוכל הודי הוא מאוד מתובל ולכן אני אוהבת להוסיף לצד המנות יוגורט הודי (ראיטה), שמוסיף רעננות וחמיצות למנה. בצילומים תראו ראיטה שהכנתי מיוגורט עם זוקיני מגורד דק. אפשר לגוון בהכנת הראיטה עם מלפפונים, פלפלים, ג'ינג'ר או אפילו יוגורט נקי עם מעט מלח ופלפל.

 

פילאף - אורז מתובל עם גזר וקשיו

אורז מתובל שיכול ללוות מנות הודיות או לעמוד בפני עצמו.

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

2 כוסות אורז בסמטי

1-2 צ'ילי ירוק חריף קצוץ דק

3 שיני שום

2 כפות ג'ינג'ר קצוץ

3 כפות מים

3 כפות גהי (חמאה מזוקקת. ניתן להשיג בחנויות אסיאתיות) או שמן קנולה

1 עלה דפנה

2 גזרים, קלופים חצויים לאורך ופרוסים

1 בצל סגול חצוי ופרוס דק

3 תרמילי הל

3 מסמרי ציפורן

2 מקלות קינמון

1 כף פלפל שחור שלם

מלח

600 מ"ל מים או ציר עוף

3 כפות חלב קוקוס

1/4 כוס קשיו

1/4 כוס צימוקים בהירים

 

כארוחה או כתוספת. פילאף (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
כארוחה או כתוספת. פילאף(צילום: דניה ויינר )

 

אופן ההכנה:
  1. שוטפים את האורז היטב עד שהמים נותרים צלולים. משרים את האורז בקערה עם הרבה מים למשך 30 דקות ומסננים.
  2. במעבד מזון או מכתש ועלי מכניסים, צ'ילי, שום ו-3 כפות מים עד שמתקבלת משחה.
  3. מחממים את השמן/ גהי בסיר ומכניסים את עלה הדפנה, גזר ובצל. מטגנים קלות למשך 5-7 דקות ומוסיפים את משחת הצ'ילי. מערבבים ומבשלים עוד דקה. לאחר מכן מוסיפים אורז, הל, ציפורן, מקלות קינמון, פלפל שחור ומלח ומבשלים למשך דקה נוספת.
  4. מוסיפים את המים/ציר וחלב קוקוס. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים 25 דקות.
  5. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה כ 5 דקות. לאחר מכן מוסיפים את הקשיו והצימוקים ומגישים.

 

אלו גובי - תבשיל תפוח אדמה וכרובית

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

6 כפות שמן קנולה

1 כרובית גדולה מופרדת לפרחים קטנים

3 תפוחי אדמה בגודל בינוני, קלופים וחתוכים לקוביות

3 בצלים בגודל בינוני קצוצים דק

1-2 כפות ג'ינג'ר מקולף ופרוס למקלות דקים

2 עגבניות בגודל בינוני מגורדות

1/2 כפית פפריקה חריפה

1/2 כפית כורכום טחון

1/2 1 כפיות כוסברה טחונה

1/2 1 כפיות מלח

1 כפית גראם מאסלה

1/4 כוס מים

 

כרובית במבטא הודי. אלו גובי (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
כרובית במבטא הודי. אלו גובי(צילום: דניה ויינר )

 

אופן ההכנה:
  1. במחבת ווק גדולה מחממים 2 כפות שמן על להבה גבוהה. מוסיפים את הכרובית ומבשלים למשך 10 דקות עד להזהבה והתרככות. מעבירים לקערה.
  2. מחממים עוד 2 כפות שמן בווק ומוסיפים את תפוחי האדמה. מבשלים למשך 10 דקות עד להזהבה וריכוך קל. מעבירים לקערה עם הכרובית.
  3. מחממים 2 כפות הנותרות של השמן ומוסיפים בצל וג'ינג'ר ומטגנים למשך 7 דקות. מוסיפים את העגבניות המגורדות, פפריקה חריפה, כורכום, כוסברה טחונה ומלח מערבבים ומבשלים למשך דקה.
  4. מוסיפים את הכרובית ותפוחי האדמה, גראם מאסלה ומים ומערבבים. מכסים ומבשלים למשך 10-15 דקות עד שתפוחי האדמה רכים.

 

טיקה מאסלה

ניסיתי את המתכון הזה פעמיים. בפעם הראשונה הכנתי בעצמי את תערובת התבלינים ופעם השנייה קניתי תערובת מיוחדת לטיקה מאסלה. כמעט ולא היה הבדל בטעם ולכן אני ממליצה להשתמש במשחה הקנויה, כדי לחסוך זמן במתכון שהוא גם ככה לא ממש קצר. אפשר למצוא את המשחה בחנויות אסיאתיות.

 

לטובת שומרי הכשרות: אפשר להמיר את היוגורט והשמנת הכמות זהה של חלב קוקוס. רק חשוב להוציא את העוף מהמקרר כחצי שעה לפני ההכנה.

 

טעים אש. טיקה מסאלה (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
טעים אש. טיקה מסאלה(צילום: דניה ויינר )

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

 

למרינדה:

500 גרם חזה עוף חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ

1/4 כוס משחת טיקה מאסלה

1 כוס יוגורט

 

לרוטב:

1 כף גי או חמאה

2 שיני שום כתושות

1 פלפל צ'ילי ירוק קצוץ

2 כפיות כוסברה טחונה

1 כפית כמון

1 כפית פפריקה

1 כפית גראם מאסלה

1/2 כפית מלח

225 גרם עגבניות מגורדות משומרות

1 כוס שמנת

1 כוס עלי כוסברה

 

אופן ההכנה:
  1. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי המרינדה, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך שעה לפחות אבל עדיף למשך לילה.
  2. מכינים את הרוטב: ממיסים חמאה בסיר גדול מעל להבה בינונית, מוסיפים את השום והצ'ילי ומבשלים למשך דקה. מוסיפים את התבלינים- כוסברה, כמון, פפריקה, גראם מאסלה ומלח, מערבבים ומבשלים למשך דקה.
  3. מוסיפים את העגבניות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים למשך 15 דקות. מוסיפים את השמנת ומבשלים למשך 10 דקות נוספות.
  4. מכינים את העוף: במחבת פסים צולים את נתחי העוף למשך 8 דקות. 4 דקות מכל צד.
  5. מעבירים את העוף לסיר עם הרוטב ומבשלים 5-10 דקות
  6. מגישים עם עלי כוסברה טרייה

 

לבלוג מתכוניישן של דניה ויינר ודיאנה לינדר

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיק טק? לא ממש, אבל טעים אש. טיקה מסאלה
צילום: דניה ויינר
מומלצים