שתף קטע נבחר

דו"ח: קיצוץ מים לחקלאים הכרחי לשיקום הירדן

חלקו הדרומי של הנהר לא ישתקם אם לא תופסק חלקית שאיבת המים ממנו לצרכי חקלאות. החקלאים: לא נוכל לקבל הפחתה בהקצאות המים

"נהר הירדן לא ישתקם, אלא אם כן תופסק חלקית שאיבת המים ממנו לצרכי חקלאות" - זאת מסקנת דו"ח חדש שכותרתו "מפת דרכים לשיקום נהר הירדן התחתון". הדו"ח מפרט עוד כי "יש לקצץ את השאיבה לצרכי השקיה חקלאות ב-30% ולקצץ ב-50% את מספר בריכות הדגים שנמצאות בבקעת הירדן ובעמק המעיינות".

 

 

הדו"ח הוצג אתמול בערב (ד') בכנס "הולך ונעלם: תקוות וקשיים בשיקום נהר הירדן" שהתקיים במכללה האקדמית כנרת בהשתתפות מומחים, בעלי עניין ותושבים מקהילות בישראל, ירדן והרשות הפלסטינית. הכנס והדו"ח נערכו ביוזמת ארגון ידידי כדור הארץ המזרח התיכון, המכללה האקדמית כנרת ועמותת "ארץ אהבתי".

 

את הדו"ח חיבר ההידולוג והיועץ הסביבתי גלעד ספיר. הצגת הדברים בכנס הביאה לוויכוח סוער שפרץ בין החוקרים ופעילי הסביבה לבין נציגי החקלאים. האחרונים טענו שלא יוכלו לקבל הפחתה בהקצאות המים, זאת למרות שהוצעה בו חלופה עבורם, לפיה יוכלו לתפוס (להפנות אל שדותיהם - ת.פ) כ- 40 מלמ"ק (מיליון מטרים מעוקבים) בשנה במורד הירדן, באזור המפגש עם נחל חרוד.

 

מחברי הדו"ח הציעו גם כי החקלאים הפלסטינים בבקעה יכולו לתפוס מי ירדן, לפי צורכיהם באזור הדרומי של הנהר. אולם, הצעות אלו לא השביעו את רצונם של החקלאים, שהביעו חשש משינוי המצב הקיים.

 

זאב אחיפז, מנהל אגף תפעול ברשות המים, אמר בכנס כי "פעולת השיקום של נהר הירדן צריכה להתחיל בהפסקת הזרמת מי השופכין לנהר ולכנרת המזינה אותו, ותחת זאת להזרים אליו מים מותפלים". חוות התפלה תקום בחודשים בקרובים באזור ביתניה, ומימיה עתידים להיות מוזרמים לכינרת.

 

סמנכ"ל ידידי כדור הארץ, יובל ארבל, אמר כי "לראשונה בישראל, נערך דיון ציבורי מעמיק ופתוח על גורלו של נהר הירדן. שיח ושיג על משמעיות אלו יאפשר לגורמים השונים שיושפעו מהשינוי הנחוץ במדיניות משק המים להשמיע את קולם, על מנת להגיע לפתרונות משותפים שיהיו מקובלים על כל הצדדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נהר הירדן
צילום: רוני שיצר
מומלצים