שתף קטע נבחר

האוצר מתנגד לתשלום חצי שכר מינימום לקרביים

2,050 שקלים ללוחם, 1,025 שקלים לג'ובניק - זה השכר החודשי שיקבלו חיילי צה"ל, אם תאושר הצעתה של ח"כ רגב בה תדון מחר ועדת השרים לענייני חקיקה: "על המדינה לפרוע את חובה לחייליה ולהעניק תנאים אופטימליים". באוצר מתנגדים

האם משרד האוצר יטרפד מהפכה בשכר לחיילי הסדיר? ועדת השרים לענייני חקיקה תכריע מחר (יום א') אם הקואליציה תתייצב מאחורי הצעת החוק של חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד), המבקשת לקבוע כי שכרם של חיילים קרביים יעמוד על מחצית משכר המינימום - 2,050 שקלים. בצה"ל מברכים על ההצעה, אך מסרבים לממן אותה מתקציבם, בעוד שבמשרד האוצר מתנגדים למהלך.

 

עוד בערוץ החדשות:

קיצוצים בצה"ל: יותר מ-1,000 אנשי קבע יפוטרו

נתוני הגיוס לצה"ל: תל-אביב וירושלים בתחתית

 

לפי ההצעה של ח"כ רגב, דוברת צה"ל לשעבר, חיילים שאינם קרביים יקבלו לפחות מחצית מהשכר שמקבלים חבריהם הלוחמים. כיום מרוויח חייל קרבי כ-750 שקלים בחודש, וחייל ביחידה עורפית מרוויח כ-350 שקלים. עלות יישום ההצעה, במתכונתה הנוכחית, תעמוד על 1.3 מיליארד בשנה. שר הביטחון, אהוד ברק, הודיע כי יתמוך בהצעה אם יוכנסו בה שינויים מסוימים ואם העלאת השכר תתבצע באופן הדרגתי, אך לא ברור אם הוא מוכן לממן את המהלך מתקציב משרדו.

 

בשיחה עם ynet אמרה ח"כ רגב כי הצעת החוק נועדה לתקן "עוול גדול" שקיים כיום בצה"ל, וציינה כי כיום הוריהם של החיילים מממנים אותם. "אני שמחה ששר הביטחון תומך בהצעה", אמרה, "במהלך השבוע שעבר שוחחתי עליה במסגרת ועדת חוץ וביטחון גם עם הרמטכ"ל, בני גנץ, שאמר שהוא גם תומך בה".

 

הצעת פשרה 

ח"כ רגב הוסיפה כי היא מוכנה להתפשר כדי להוביל ליישום ההצעה. "אפשר להתחיל עם הלוחמים בשלב הראשון ולאחר מכן נמשיך לטפל בשכר של כלל החיילים. זאת, בתנאי שהאוצר יקבע סכום כסף לטובת המטרה החשובה הזאת".

 

חברת הכנסת כתבה בדברי ההסבר להצעה כי "ביטחון המדינה מופקד בידיהם הנאמנות והאמיצות של חיילי צה"ל. לפיכך, על המדינה לפרוע את חובה לחייליה ולהעניק להם תנאים אופטימליים למחייה וכלכלה בעת שירותם הצבאי".

 

"מתן שכר הוגן ככל הניתן לחיילי צה"ל הוא המינימום הנדרש מהמדינה שדורשת רבות מאותם החיילים, זאת מלבד ההטבות הניתנות לחיילים בסוף שירותם הצבאי", הוסיפה, "מצאנו כי הפתרון המידתי לבעיית שכר החיילים הוא העלאתו לגובה מחצית משכר המינימום במשק, שמשקף תגמול ראוי בעבור תרומתם למדינה". 

 

ראש אגף כוח אדם בצה"ל, האלופה אורנה ברביבאי, אמרה השבוע כי "יש מקום לשפר את הגמול לחיילי החובה, אך צה"ל יתקשה למצוא מקורות לעלייה בשכר החיילים. זה חייב יהיה לבוא ממקורות אחרים מחוץ לתקציב הביטחון". במשרד האוצר, כאמור, מתנגדים להצעה. "העלות המשוערת של ההצעה היא 1.3 מיליארד שקלים בשנה וכרגע אין מקור תקציבי לכך", אמרו במשרד, "מדובר בעלות גבוהה מאוד".  

 

גורם במשרד הביטחון אמר בתגובה להצעה של ח"כ רגב, כי התוכנית להעלאת שכר החובה נמצאת בעבודת מטה. "שר הביטחון התבטא בנושא בוועדת כספים ואמר שצריך להעלות בהדרגה את שכר החיילים עד שכר מינימום", אמר הגורם, "ההצעה של ח"כ מירי רגב היא בכיוון, וזהה אמנם לזו שמתגבשת בעבודת המטה. הבעיה איתה, שהיא אינה מצביעה על מקורות מימון תקציביים, וכידוע ההצעה דורשת מימון והיא מוערכת בעלות גבוהה. עבודת המטה שמתגבשת במשרד הביטחון צפויה להצביע גם על המקורות התקציביים שיאפשרו את העלאת השכר".

 

עוד הצעה: נקודות אקדמיות למילואימניקים

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון מחר גם בהצעתו של ח"כ שלמה מולה (קדימה), המבקשת

להקל על סטודנטים המשרתים במילואים באמצעות תגמולם בנקודות זכות אקדמיות. לפי ההצעה, סטודנט ששירת לפחות 21 ימי מילואים במהלך השנה האקדמית, יקבל נקודות זכות השוות לקורס בחירה שנתי אחד של שעתיים שבועיות.

 

ח"כ מולה ציין בדברי ההסבר להצעה כי המדינה "חייבת למצוא את הדרך לתגמל ולחזק את אלו הנושאים בנטל ומתנדבים לשירות מילואים, משאירים את המשפחה, העבודה והלימודים ובאים כדי לשרת את המדינה". לדבריו, "כבר כיום ישנם מוסדות אקדמיים המעניקים תגמול זה בשל שירות מילואים ממושך והצעת החוק מבקשת לעגן הטבה זו כנורמה חוקית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העלות המשוערת - 1.3 מיליארד שקלים בשנה
צילום: אביהו שפירא
ח"כ רגב. "תגמול ראוי"
צילום: גיל יוחנן
צ'ופר למילואימניקים. ח"כ מולה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים