שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

אסד: לא אתכופף; RPG על מטה מפלגתו

בראיון ל"סנדיי טיימס", הזהיר הרודן הסורי מהתערבות חיצונית, "שתזעזע את האזור כולו". הוא הבטיח שהעם יקבע מי יהיה נשיא. דיווח: רקטות נורו על מטה מפלגתו בדמשק

האולטימטום של הליגה הערבית פג, הטבח בסוריה נמשך והרודן בשאר אסד ממשיך בשלו. בראיון ל"סנדיי טיימס" הבריטי, שפורסם אמש (שבת), הזהיר הנשיא כי כל התערבות חיצונית תיגמר במרחץ דמים: "העימות יימשך והלחץ להכניע את סוריה יימשך. סוריה לא תתכופף". כמה שעות אחר כך, דווח מפי עדי ראייה על מה שנראה כעליית מדרגה נוספת במאבק הפנימי: שני רימוני RPG נורו על בניין מטה מפלגת הבעת' השלטת בדמשק.

 

השבר הסורי - הכותרות האחרונות:

טורקיה מחריפה את הטון: "רצוי שאסד ייפול מהר"

קלינטון: "אסד יסתלק - זו שאלה של זמן"

מראות זוועה בסוריה: אסד מתעלם מהאולטימטום

 

לפי העיתון, אסד הבטיח שיילחם עד המוות כדי להדוף מתקפה של הכוחות הזרים. הוא גם שב והזהיר שכל פעולה צבאית נגד סוריה תיצור "רעידת אדמה" במזרח התיכון: "אם הם הגיוניים ומציאותיים, הם לא יעשו זאת, משום שההשלכות יהיו קשות. התערבות צבאית תזעזע את האזור כולו, וכל המדינות יושפעו".

 

עוד בערוץ החדשות

עוד סנטימטר לכנרת וכל צבעי הקשת שצילמתם

ישראליות התפשטו למען הבלוגרית המצרית

 

בינתיים, כך נראה, נשלח לאסד מסר ברור מכוחות אופוזיציה חמושים, ששיגרו לפנות בוקר את הטילים על מטה מפלגתו בלב הבירה. לפי דיווחי עדי ראייה, סגרו כוחות ביטחון את הכיכר שליד בניין מפלגת הבעת'. "ראיתי עשן עולה מהבניין וכבאיות מסביב", אמר אחד מהם, שהעריך שהמקום היה ריק ברובו. לפי רשת "אל-ג'זירה", ייתכן אף שבתוך מטה המפלגה עצמו היו חילופי אש בין עריקים לבין אנשי הבעת'.

 

רק לפני כמה ימים התנהלו קרבות בין עריקים מהצבא הסורי לבין כוחות הצבא באזור הכפרי שסובב את דמשק, לאחר שכוח של העריקים השמיד את מבנה המודיעין של חיל האוויר הסורי בעיר חרסתא שבאזור זה.

 

"אין מדיניות להתאכזר לאזרחים"

בראיון, הצהיר אסד על כוונתו לקיים בפברואר או במרס בחירות לפרלמנט, ולאחריהן תנוסח חוקה חדשה שתעסוק גם בבחירות לנשיאות. "החוקה הזו תקבע איך נבחר נשיא, אם צריך נשיא ואם לא", הסביר אסד. "לאזרחים יהיו בחירות, הם יוכלו להשתתף בהן. הקלפיות יכריעו מי יהיה נשיא".

 

בתשובה לשאלה אם כוחותיו היו אגרסיביים מדי בדיכוי ההפגנות, ענה הנשיא הסורי כי טעויות נעשו, אך האחריות מוטלת על אזרחים בודדים – לא על מדינה. "לנו, בתור מדינה, אין מדיניות שמורה להתאכזר לאזרחים", הבהיר.

 

הפגנה מחוץ לכינוס הליגה הערבית בנושא סוריה. פג תוקף האולטימטום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה מחוץ לכינוס הליגה הערבית בנושא סוריה. פג תוקף האולטימטום(צילום: EPA)

 

הוא גם התחייב למנוע תקיפות נוספות של "צבא סוריה החופשי", המורכב מעריקים מכוחות המשטר. לדברי גורמים באופוזיציה, הגוף המיליטנטי אחראי למתקפה על בסיס חיל האוויר הסורי ליד דמשק שאירעה לפני מספר ימים, אז נפגעו 20 בני אדם לפחות.

 

"תפקידי כנשיא - זו האובססיה שלי כיום – הוא לגלות איך לעצור את שפיכת הדמים שנגרמת מפעילות טרוריסטים חמושים במספר אזורים. הדרך היחידה היא לחפש אחר חמושים, לרדוף את הכנופיות הצבאיות, למנוע הברחת כלי נשק ממדינות שכנות, למנוע חבלה ולאכוף את החוק והסדר", הוסיף אסד.

 

הפגנת תמיכה באסד בסוריה. הבטיח לפעול נגד העריקים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנת תמיכה באסד בסוריה. הבטיח לפעול נגד העריקים(צילום: AFP)

 

אסד אמר את הדברים ביום בו פג תוקפו של האולטימטום שהציבה לסוריה הליגה הערבית. בארגון גיבשו תוכנית שכללה שורת צעדים להפסקת האלימות במדינה, ואף שבסוריה הביעו לה הסכמה עקרונית - ההרג ברחובות נמשך, ואף הוביל להשעיית סוריה משורות הליגה.

 

לפי סוכנות הידיעות רויטרס, מניין ההרוגים בסוף השבוע עלה לכ-50, רובם מפגינים ועשרה מהם חיילים. לפי נתוני האו"ם, מאז החל הדיכוי האכזרי של המהומות בסוריה בחודש מארס, נהרגו 3,500 בני אדם לפחות. שלטונו של אסד מאשים גורמי חוץ בסיוע למורדים, וטוען כי במהומות נהרגו 1,100 שוטרים וחיילים.

 

טורקיה לא תוקפת, בינתיים  

במקביל, נמשכים הדיווחים על עריקת חיילים מצבאו של אסד. אתרי אופוזיציה סוריים דיווחו כי כ-400 חיילים ערקו אתמול מהצבא הסורי באזור אל-קסיר, לא הרחק מחומס. באזור התחוללו קרבות בין העריקים לבין כוחות הצבא הסורי. רשת אל-מנאר ציטטה מקורות "לא רשמיים", שלפיהם הצבא החל להתפרש לאורך הגבול עם טורקיה, בתגובה לדיווחים שלפיהם אנקרה תקים אזור חיץ יבשתי ואווירי בצפון סוריה.

 

אנקרה אמנם דוחה לפי שעה התערבות חד-צדדית, ומעדיפה לעשות זאת במסגרת קואליציה בינלאומית, אולם בסביבתו של ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, לא שוללים פעולה צבאית משמעותית, אם יתברר שאנשיו של הנשיא אסד מבצעים מעשי טבח רחבי היקף.

 

ארדואן אמר אתמול בפני פורום כלכלי, כי המשבר בין המדינות הוא יציר כפיו של אסד. הנשיא הטורקי, עבדאללה גול, אמר ל"טלגרף" הבריטי: "אנחנו אומרים בקול צלול שאנחנו תומכים בדרישות הלגיטימיות של העם הסורי".


פורסם לראשונה 20/11/2011 01:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרודן הסורי, בשאר אסד
צילום: EPA
מומלצים