שתף קטע נבחר

יום הבוחר בספרד: קורבן נוסף למשבר הכלכלי?

אחרי ממשלות יוון ואיטליה, הגיע תורה של מדריד ליפול. הספרדים המצביעים היום צפויים לשים קץ לממשלה הסוציאליסטית, ולהעלות לשלטון את המפלגה השמרנית, שתתחיל לקצץ

אזרחי ספרד יצאו היום (יום א') לקלפי כדי לבחור את נציגיהם לפרלמנט, אך נראה שתוצאת הבחירות נקבעה עוד לפני הטלת הפתק הראשון לקלפי. סקרי דעת קהל שנערכו בימים האחרונים במדינה הראו כי "המפלגה העממית" (PP) השמרנית, בראשות מריאנו ראחוי, צפויה להשיג ניצחון סוחף ולשים סוף לשבע שנות שלטון השמאל, שהחל בשגשוג גדול והמשיך בפשיטת רגל ובמחאה סוערת.

 

משבר ומחאה בספרד:

S&P הורידה את דירוג האשראי של ספרד

מממחאה: מה עשו 5,000 כבשים במרכז מדריד?

רבבות צעדו ברחבי ספרד: "נמאס, שהפוליטיקאים יראו"

 

 

הבוחרים בספרד זועמים על הסוציאליסטים משום שלטענתם לא פעלו במהירות וביעילות כדי למנוע את ההידרדרות הכלכלית. אך עם עליית הימין לשלטון, הוא צפוי להציע תרופה מרה ביותר לפתרון המשבר בדמות קיצוצים כואבים בהוצאות הממשלה. 

 

"אני הולך להצביע ל-PP, רק לשם שינוי. אנו צריכים להביא אנשים שיסדרו את המצב. זו שערוריה שחמישה מיליון בני אדם במדינה מובטלים. הם חייבים לעשות משהו, אני לא יודע מה", אמר אנחל בן ה-35, שהגיע ללשכת האבטלה במדריד לאחר שאיבד את משרתו כנהג אוטובוס.

 

מצבה הכלכלי העגום של ספרד השתלט על מסע הבחירות ודחק הצידה את שאר הנושאים. ספרד משמשת בית לשליש מאוכלוסיית המובטלים בגוש האירו - אחד מכל חמישה ספרדים מחוסר עבודה. בנוסף, כלכלת המדינה עלולה להיכנס למיתון עמוק בשנה הבאה, בפעם השנייה זה שלוש שנים. כיום עומד שיעור האבטלה במדינה על 22 אחוזים, כששיעור האבטלה בקרב הצעירים גבוה יותר ועומד על כ-45 אחוזים.

  

ספאטרו ורעייתו מצביעים. החליט לא לרוץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ספאטרו ורעייתו מצביעים. החליט לא לרוץ(צילום: AFP)

 

בשבוע האחרון הגיעו עלויות הגיוס של האג"ח הספרדיות לשיא מסוכן המתקרב ל-7%, רמה שהביאה מדינות אחרות בגוש האירו לבקש תוכנית חילוץ בינלאומית.

 

המצב העגום יביא שינוי לטובה במצבו של ראחוי, שכבר הפסיד עם מפלגתו בשתי מערכות בחירות. הוא צפוי לזכות ברוב מוחלט בבחירות היום, שיעניק לו מנדט ברור לכפות את הקיצוצים העמוקים הנדרשים כדי לאזן את התקציב של ספרד. לאחר ניצחונה הצפוי של מפלגתו, ראחוי בן ה-56 יושבע לתפקיד ראש הממשלה לא לפני חודש דצמבר. אך עד שזה יקרה, ראש "המפלגה העממית" יהיה להוט להרגיע את השווקים שאיבדו אמון בתוכנית ההצלה של האיחוד האירופי. 

 

כרזת בחירות של רולקבה הושחתה. "ליצן" (צילום: AP) (צילום: AP)
כרזת בחירות של רולקבה הושחתה. "ליצן"(צילום: AP)

 

ראש הממשלה הנוכחי, חוסה לואיס רודריגס ספאטרו, החליט לא לרוץ לכהונה שלישית, לאחר ששיעורי התמיכה בו צנחו דרסטית בחודשים האחרונים. במקום ספאטרו, הסוציאליסטים בחרו את הפוליטיקאי הוותיק והמוערך אלפרדו פרס רובלקאבה לעמוד בראש מסע הבחירות שלהם. רובלקאבה, שכיהן כשר פנים וכסגנו של ספאטרו, נאבק קשות כדי להבדיל עצמו מהבוס לשעבר.

 

"המפלגות - עבדים של הבנקים"

ערב הבחירות הכלליות בספרד, 200 מחברי תנועת "לוס אינדיגנדוס" (הזועמים) נאספו בכיכר פוארטה דל סול במדריד כדי להפגין נגד המפלגות הגדולות במדינה. "המצב בספרד רע ביותר ואנחנו חייבים למחות", אמר המפגין לואיס גרסיה, שמתקשה להשיג עבודה קבועה ומתפרנס ממתן שיעורים פרטיים. "שתי המפלגות הגדולות הן העבדים של הבנקאים", אמר גרסיה.

 

הפגנה בפוארטה דל סול בקיץ. השראה לתנועות מחאה בעולם (צילום: MCT   ) (צילום: MCT   )
הפגנה בפוארטה דל סול בקיץ. השראה לתנועות מחאה בעולם(צילום: MCT )

 

תנועת "לוס אינדיגנדוס", שרובה הגדול מורכב מצעירים, החלה לפעול בחודש מאי האחרון, אז יצאו אלפי ספרדים לרחובות עיר הבירה כדי להפגין נגד הממשלה שפועלת לטענתם במנותק מהעם, ונוקטת מדיניות שלא מבטיחה להם כל עתיד. בספרד השיעור הגבוה ביותר באירופה של מחוסרי עבודה מתחת לגיל 25. 

 

תנועת הצעירים בספרד, שהיוותה השראה למחאת האוהלים בישראל, לתנועת המחאה בארצות הברית ("לכבוש את וול סטריט")

ולתנועות מחאה אחרות ברחבי העולם, דעכה בשבועות האחרונים. אולם, היא עשויה לצבור תנופה מחודשת ברגע שצעדי הקיצוץ של ראחו יורגשו בקרב הציבור הספרדי.

 

ספרד הצטרפה לאיחוד האירופי בשנת 1999 ונהנתה משנים של שגשוג כלכלי וגאות בענף הנדל"ן בגלל האשראי הנמוך שהעניקה הממשלה. אך כאשר בועת הנדל"ן התפוצצה ב-2007, הממשלה, החברות הפיננסיות והצרכנים מצאו עצמם כולם בחובות עמוקים. הממשלה שתיבחר היום תיאלץ להתמודד עם המשבר הקשה, כמו גם עם מחאת הצעירים הזועמים, שצעדי הצנע לא יקלו על חייהם.

 

הקלפיות בספרד אמורות להיסגר בשעה 20:00 (שעון מקומי) ותוצאות הבחירות צפויות להתפרסם כמה שעות לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראחוי. מוביל בהפרש דו-ספרתי
צילום: AFP
רובלקבה. דבק בו צלו של ספאטרו
צילום: AFP
מפגין במדריד. "לא לרייך הרביעי של מרקל"
צילום: AFP
מפגין במדריד נגד האיחוד האירופי
צילום: רויטרס
מומלצים