שתף קטע נבחר

מיליוני מטמונים מחכים בעולם - לא תצאו לחפש?

כבר 12 שנים ששיגעון ה"גיאוקאשינג" מריץ מטיילים ברחבי העולם, חמושים במכשירי GPS ומידע שאספו ברשת. אם לא שמעתם על כך - קבלו טיפים כיצד להצטרף. אפשר גם בארץ

חפש את המטמון - הגירסה העולמית. ידעתם שמתחת לאף פזורים ברחבי העולם כמה מיליוני מטמונים? מדובר בחלק מתופעה שצוברת תאוצה בשנים האחרונות - בין היתר בשל ההתקדמות הטכנולוגית המאפשרת אותה - ובצורת טיול שרבים נשבים בקסמה. הכירו את ה"גיאוקאשינג" (Geocaching). ברחבי ישראל לבדה פזורים כמה מאות מטמונים שכאלה, המיועדים ל"משוגעים לדבר" שמחפשים אחריהם.

 

עוד בערוץ התיירות:

  

אז מה זה בעצם? מדובר במהדורה מודרנית של "חפש את המטמון", שבה נעזרים המשתתפים במכשירי GPS, וברמזים והנחיות הניתנים ברשתות חברתיות ובאתרי אינטרנט שונים. תכליתם של כל אלה - לכוון את המחפשים למטמונים השונים. אם חשבתם למצוא מאות מטבעות זהב נוצצים - זה לא המקום. בדרך כלל מדובר בלא יותר מקופסת פלסטיק עם דף רישום ומתנות קטנות.

 

טכנולוגית הניווט בעזרת GPS הפכה לאחרונה לאחד הדברים שלא ברור כיצד הסתדרנו בלעדיהם. תחילת ה"גיאוקאשינג" היתה כאשר קבוצת אנשים בארה"ב ביקשו לבדוק את כיוונון ה-GPS שלהם - ולצורך כך החביאו "מטמונים" ושלחו אנשים אחרים לאתרם. כאשר אלה התגלו - נולד המשחק.

האוצר - קופסת פלסטיק ובה מתנות  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האוצר - קופסת פלסטיק ובה מתנות (צילום: shutterstock)
 

 

אתר ייעודי, ואפליקציות לסלולרי

בתריסר השנים שחלפו מאירוע זה התפתח המשחק ונוספו לו משתתפים רבים, למרות שעדיין אינו מוכר בקרב כלל המטיילים בעולם. חברה מסחרית פרשה חסותה על המשחק, ואתר האינטרנט שלה הוא שער הכניסה העיקרי למשחק. בין היתר, הוא משמש את המשתתפים על מנת למצוא מטמונים חדשים ולדווח על הפעילויות שלהם במשחק. עוד נעזרים המשתתפים באפליקציות המותאמות לסמארטפונים.

 

נכון להיום, רשומים כ-5 מיליון מטמונים ברחבי העולם ועוד כ-400 בישראל (דוגמה למפת מטמונים בישראל תוכלו למצוא כאן). המטמונים הם בגדלים שונים - מקופסת גפרורים קטנה ועד גודל של קופסת נעליים. אלה מוחבאים במקומות שונים, בדרך כלל כאלה המרכזים עניין למטיילים. ומה יש בקופסא? דף רישום, ובו כל מי שמוצא מעדכן את פרטיו ויכול להשאיר מסר למוצא שמגיע אחריו. בנוסף מוחבאת בקופסה תשורה קטנה בעלת ערך סימלי - צעצועים קטנים או עבודות יד.

  

מחפשים בשטח  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחפשים בשטח (צילום: shutterstock)

 

לא נדיר לראות ביומני הרישום תודות מתיירים שהגיעו לארץ וניצלו את הזמן לחפש מטמון בארץ הקודש. תיירים אלו גם עוזרים להפיץ מתנות מיוחדות שמוחבאות במטמונים. החפצים, שעליהם מוטבע מספר ייחודי, מאפשרים לעקוב אחרי ה"נדידה" שלהם בעולם. מי שמוצא את החפץ במטמון מתבקש להעבירו למטמון אחר, במדינה אחרת או לפי המסלול שנקבע לו.

 

"מצאנו מטמון ראשון, והבנו את הקסם"

קהילת המחפשים בארץ היא קטנה יחסית, ומורכבת ממשפחות, קבוצות חברים או בודדים. כמה מחפשים התאגדו להם ופתחו קבוצה בפייסבוק שדרכה הם מתקשרים. חיפוש אחר מטמונים שכאלה יכול להעשיר בחוויות כל טיול בחו"ל, שכן הם פזורים ברחבי העולם ופשוט ממתינים במחבוא.

 

יובל וטלי, זוג בשנות השלושים, מחפשים מטמונים כבר קרוב לשנה. "בפעם הראשונה ששמענו על המשחק מחברים, לא חשבנו שנצליח להתחבר לזה. זה נשמע כמו פעילות שעשינו בצופים בתור ילדים, אבל אחרי שמצאנו לבד את המטמון הראשון, הבנו את הקסם", מספר יובל. "היום אנחנו יוצאים כמעט כל סוף שבוע לחפש מטמון חדש, או משלבים חיפוש מטמונים בנסיעות שאנחנו עושים בארץ".

 

 

צעצועים קטנים. תוכן של קופסת מטמון בארץ  (צילום: רונן חסון) (צילום: רונן חסון)
צעצועים קטנים. תוכן של קופסת מטמון בארץ (צילום: רונן חסון)

 

כרגע יש כמה מאות מחפשי מטמונים בארץ, ונראה שמספרם גדל משבת לשבת.

"היום אנחנו כבר לוקחים את הבת שלנו בת ארבע לחפש איתנו מטמונים", סיפר יובל, "וכבר שילבנו מספר פיקניקים עם חברים בחיפוש מטמונים וזה תמיד מוסיף לחוויה". טלי סיפרה כי החלו כבר לתכנן את חופשת הפסח של בחו"ל, וזו תכלול גם חיפוש אחר מטמונים.

 

המטמונים מוחבאים לרוב באתרים טבע יפים, והמחפשים נחשפים למקומות חדשים, שספק אם היו מגיעים אליהם ללא המשחק.

 

אז איך מתחילים? המלצות לצעד הראשון

  • התחילו בפתיחת חשבון באתר המשחק, או בפורומים השונים המוקדשים לכך.
  • השיגו לעצמכם מכשיר GPS או הורידו אפליקציה ייעודית לסמארטפון.
  • בחרו את המטמון אותם אתם רוצים למצוא, מומלץ לשלב עם טיול קצר באזור.
  • הישמרו מחשיפת מקום המחבוא לאנשים חיצוניים (מכונים "Muggle" בסלנג של המשתתפים).
  • עדכנו את תוצאות החיפוש שלכם באתר.

 

רוצים להיות בחבר'ה? תלמדו את הסלנג

TFTC - תודה על המטמון. ברכת הכרת תודה נפוצה ביומני המטמון השונים.

FTF - הראשון למצוא. כאן מדובר בגאווה גדולה, שכן תמיד נחמד להיות הראשון שמוצא מטמון חדש שהוחבא לאחרונה.

DNF - לא נמצא. הודעה ממשתמש שנכשל במציאת המיקום המדויק של המטמון.

TNLN - לא לקחתי, לא השארתי. הודעה של משתמש שביקר במטמון, אבל לא לקח ממנו דבר ולא שם משהו בקופסא.

 

מאיפה להתחיל?

הנה כמה אתרים שבהם תוכלו להעמיק וללמוד על המשחק:

 

הכותב הוא בעלים של חברת פנגיאה טורס, המארגנת גם טיולים בעקבות מטמונים בעולם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטמון שהוחבא באזור בני ציון
צילום: רונן חסון
מומלצים