שתף קטע נבחר

שאמה: מעדיף שערוץ 10 ייכנס לשותפות עם עיתון

על רקע המשבר של ערוצי הטלוויזיה המסחריים, דנה ועדת הכלכלה בהשפעת הריכוזיות על התקשורת. יו"ר הוועדה שאמה-הכהן: הבעיה היא לא בריכוזיות, אלא בבעלות צולבת ח"כ שמאלוב-ברקוביץ': יש גם ריכוזיות תקינה

חברי ועדת הכלכלה דנו היום (ג') בהשפעת הריכוזיות על עסקי התקשורת, אך לא הגיעו להסכמה על מסקנות.

 

  

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) השמיע את האמירה המפורשת ביותר, כאשר טען כי הבעיה בשוק התקשורת היא לא בריכוזיות, אלא בתופעת הבעלות הצולבת של בעלי הון שהתקשורת היא אחד העסקים שלהם. "לכן הם מפעילים היום לחץ תקשורתי", אמר שאמה. "כדי לקצץ את הידיים ולקבור את המסקנות של ועדת הריכוזיות שעלולות לפגוע בעסקיהן האחרים".

 

לדבריו, הבעלות הצולבת נולדה "מגופי תקשורת חלשים שלא היתה להם תכנית עסקית בריאה, כך שרק בעלי הון יכלו להיכנס למסלול ההפסדי שלהם". המניעים, לדבריו, היו "רצון להשפיע על מקבלי ההחלטות במשק ולטפח מקורבים. זו תופעה פסולה הנוגדת את העקרונות של תקשורת פלורליסטית ועצמאית".

  

שאמה הכהן שאל: "ערוץ שחייב מיליונים לבנקים יכול לסקר בהגינות את המערכת בנקאית?". בהקשר זה הוא אמר על ערוץ 10 כי "הערוץ נכה, אבל אני מעדיף שייכנס לשותפות עם עיתון, אם הוא יכול להביא אותו לעצמאות פיננסית".

 

הוא אמר כי במקום להתייחס בשלילה לעבודת ועדת הריכוזיות, מוטב לנצל את ההזדמנות של קיומה כדי "לפרק את הריכוזיות ולהיפטר אחת ולתמיד בניגוד העניינים המובהק".

 

חבר הכנסת איתן כבל (עבודה) אמר, בין שאר הדוברים בדיון, כי "שוק התקשורת עומד על כרעי תרנגולת". אבל ככל שגם הוא מתנגד לבעלות הצולבת הוא בעד לעזור לערוץ 10 "כי אנחנו לא רוצים להגיע בהיעדרו למצב שבו לא ניתן יהיה לחזור ממנו".

  

לדבריו, ניתן לעשות הפרדה בין העסקים לתקשורת, אם הכנסת תידרש להבא לדון במתן עוד רישיונות בענף. עליה לדרוש לפחות מבעלי העניין "שקיפות מרבית בכל טיעוניהם, כך שקודם ישימו על השולחן את כל האינטרסים הכלכליים שלהם".

 

חברת הכנסת יוליה שמאלוב- ברקוביץ' (קדימה) ציינה כי יש גם ריכוזיות תקינה, אם הריכוזיות של בעל ההון היא רק בענף התקשורת, כמו בעלי ידיעות אחרונות שהקימו את ynet, כלכליסט וכלי תקשורת אחרים". לדבריה, הכנסת צריכה להפעיל רגולציה על התקשורת המסחרית כדי לאפשר כניסה של גורמים נוספים על בעלי ההון השולטים בה כעת. 

 

יריב הורוביץ, מאיגוד היוצרים והמבצעים, טען כי בעלי ההון השולטים בתקשורת המסחרית מעדיפים את טובת עסקיהם האחרים ולא מעלים את מחירי הפרסומות שלהם, "אחרת היו מתווספים לשוק מאות מיליוני שקלים וניתן היה להעשיר את תכני הערוצים". 

 

יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ניצן חן טען כי החוק נגד הבעלות הצולבת הוא חשוב מאוד, אבל התקבל בתקופה אחרת והרבה דברים השתנו מאז מלבד החוק. לדבריו, גם אם הוא חשוב מאוד לטובת המשק, הוא איננו חזות הכל. לטענתו, הדרך להגדיל את הפלורליזם בתקשורת היא קודם כל בעידוד כניסתם של ערוצי חדשות ואקטואליה נוספים שקיומם חשוב יותר מתכניות דרמה בשעות הלילה. 

 

הדיון ננעל ללא סיכומים, אלא רק באמירה שהוא פתח לדיונים נוספים. מועד לדיון הבא לא נקבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת הכלכלה בדיון על ערוץ 10
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים