שתף קטע נבחר

חשש ישראלי: "המוסלמים במצרים למדו מארדואן"

העימותים הנמשכים וחוסר הוודאות מדאיגים את ישראל. עוזי דיין סבור שהאיסלאמיסטים למדו מטורקיה, אורן שחור מבהיר: "האינטרס שלנו הוא שהשלטון הצבאי ימשיך לשלוט כמה שיותר"

הקריאות העולות מכיכר תחריר שבקהיר מגיעות עד ישראל ומעלות חשש מפני חוסר הוודאות השורר אצל השכנה מדרום. סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף במיל' עוזי דיין, וקצין המודיעין הראשי לשעבר, האלוף במיל' אורן שחור, שוחחו עם ynet והעריכו כיצד על ישראל לפעול לנוכח ההתפתחויות במצרים. 

 

על סף מהפכה שנייה במצרים? כתבות אחרונות:

 

דיין, שעמד בראש המועצה לביטחון לאומי, כינה את המתרחש במצרים "מאבק איתנים" בין השלטון הצבאי לאיסלאמיסטים במדינה, והעריך כי ידם של האחרונים תהיה על העליונה. "עלינו להתכונן למקרה הגרוע והיותר סביר, עליית האיסלאמיסטים לשלטון", אמר דיין. "בשלב ראשון יש להתכונן לטרור מוגבר מסיני, כאשר כבר יש סימנים מדאיגים של איסלאם טרוריסטי בסיני עצמה".

 

איך מתכוננים? לדברי דיין יש לפעול במהירות להשלמת גדר הביטחון בגבול הדרומי של ישראל, ולצד זאת להכין כוח התערבות ישראלי, "שבלית ברירה יצטרך להתערב במה שקורה בסיני ולהילחם בטרור בתוכו". דיין הסביר כי יש צורך בכוח מגוון, שיוכל להפעיל את חיל האוויר ויכלול גם "כוח קרקעי, שבמידת הצורך יוכל לחפות על אפשרות שבה סיני לא יהיה מפורז מכוחות מצרים".

 

מפגין בתחריר. האיסלאם המאורגן נכנס לוואקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגין בתחריר. האיסלאם המאורגן נכנס לוואקום(צילום: רויטרס)

 

"כאינדיקציה לבאות יש לעקוב אחר הקורה במצרים וההסכם מבחינת פירוז סיני, ומבחינת קיום ההסכם המסחרי של העברת הדלק. התבחינים האלה הם גם אינדיקטור לאן מצרים הולכת, האם פניה לגוש המדינות ששואפות לדמוקרטיה ושאויבם הוא מיליציות איסלאמיות קיצוניות ואיראן גרעינית, או שבמקרה הגרוע אך הלא בלתי אפשרי, מצרים תצטרף לציר הרשע הזה".

 

דיין הדגיש כי לצד ההיערכות, על ישראל לעשות הכול כדי לשמור על הסכם השלום. הוא העריך כי מקור המהפכה באזרחים שחפצים בדמוקרטיזציה, ואל הוואקום שיצרה נכנס האיסלאם המאורגן יחסית. "המצב הכלכלי הקשה לא מאפשר לשלטון הצבאי לתת מענה לציפיות של האנשים שיצאו לכיכר והביאו למהפכה. במצב כזה, גובר כוחם של הארגונים היותר מוכנים למצב, ואלה הגורמים האיסלאמיסטים. הם מנצלים את שם הדמוקרטיזציה לשווא, בדומה לארדואן שדיבר על האיחוד האירופי והדמוקרטיה כתירוץ לדחיקת הצבא החוצה".

 

"האיסלאמיסטים מנסים להביא שינוי בבחירות"

שחור, שכיהן כיו"ר הוועדה המשותפת לישראל ומצרים ואף שימש כנציג מערכת הביטחון במו"מ בסוגיית טאבה, ניפק תחזית קצת יותר אופטימית. בשיחה עם ynet העריך שחור כי הזרמים האיסלאמיים הקיצוניים יסתפקו כרגע בחיזוק מעמדם בפרלמנט המצרי.

 

מפגין בתחריר. "האיסלאמיסטים ינסו למזער נוכחות" (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין בתחריר. "האיסלאמיסטים ינסו למזער נוכחות"(צילום: AP)

 

"האיסלאם במצרים חי ובועט כל הזמן, מנהיגיו משופשפים ומנוסים, והם מנסים להביא לשינוי דרך בחירות דמוקרטיות, שבהן יקבלו משקל רב מאוד בפרלמנט. כדי להגיע לבחירות ולמנוע מהשלטון הצבאי להמשיך ולהחזיק במושכות, ינסו הכוחות הללו למזער נוכחות בהפגנות, ולא לתת לשלטון להשתמש בהן בתור תירוץ להימנע מבחירות דמוקרטיות".

 

"כיבוש השלטון הוא בלי ספק יעד, אך האחים המוסלמים יודעים שכרגע נמצאים בשלטון ממשיכי מובארק, ולכן יכוונו לשינוי הדרגתי. האיסלאמיסטים מזהים שזו אינה העת למלכות". במצב כזה, בו השלטון לא איסלאמי, הסביר שחור כי הוא אינו חוזה התנערות מצרית מארה"ב, ולכן הוא מאמין שהשלטון ישאף לשמור על הסכם השלום עם ישראל, "גם אם זה יתקרר עוד יותר, ויתווספו מכשלות".

 

מפגינים בתחריר. "האיסלאמיסטים מזהים שזו אינה העת למלכות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים בתחריר. "האיסלאמיסטים מזהים שזו אינה העת למלכות"(צילום: AFP)

 

מהן אותן מכשלות? שחור מתקשה לראות את שגרירות ישראל במצרים חוזרת לפעילות רגילה ומעריך

כי ההתנפלות עליה יכולה להתרחש שוב, "נוכח הגנרלים והמשטר הצבאי שנזהר מאוד מההמון".

 

שחור אמר כי על ישראל לשמור כעת על שקט מול מצרים, ו"לפקוח עין מודיעינית" על ההתפתחויות בטווח הארוך בגבול הדרום.

 

"כרגע זה הרע במיעוטו", סיכם שחור. "איסלאמיסטים בשלטון יהיו מצב רע מאוד מבחינתנו. המצב הכלכלי הקשה והתלות של מצרים בארה"ב, מצילים אותנו מפניו. יש לנו אינטרס שהשלטון הצבאי ימשיך לשלוט כמה שיותר, ושהסכם השלום, קר ככל שיהיה, יישמר גם הוא".


פורסם לראשונה 22/11/2011 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים