שתף קטע נבחר

טיבי: ועדת טרכטנברג התבססה על הנחות מוטעות

ועדת החקירה הפרלמנטרית של קליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי, בראשות ח"כ אחמד טיבי, דנה בהמלות ועדת טרכטנברג לעידוד התעסוקה במגזר. ח"כ חמד עמאר: "הנתונים עליהם הסתמכו הם מ-2000. מאז המאפיינים השתנו לבלי היכר. נשים רבות רוכשות השכלה גבוהה אך לא מוצאות תעסוקה"

המלצות ועדת טרכטנברג לעידוד התעסוקה במגזר הערבי נדונו אתמול (ג') בוועדת החקירה הפרלמנטרית של קליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי. היו"ר ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) אמר שהוועדה התבססה על הנחות יסוד מוטעות. "בעשור האחרון יש במגזר הערבי שינוי חברתי מובהק, ואני תוהה אם הוועדה הבחינה בו כשדיברה על אפליית מעסיקים בלתי פורמלית, בשעה שהאפליה היא פורמלית ומתבצעת גם על ידי הממשלה", אמר טיבי.

 

 

טיבי התרשם יותר מעדות פרופ' אביה ספיבק, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל, שעומד בראש צוות המומחים של המחאה החברתית. לדעתו, בדו"ח טרכטנברג "אין שינוי גישה אמיתי, ובחלקו הוא המשך ישיר לתכניות והמלצות המונחות כבר על שולחן הממשלה. הקצבה מיידית של 150 מיליון שקל בשנה הם מעט מדי כסף לפתרון בעיה כה עמוקה".

 

לעומתו, אמרה ד"ר רביעה בסיס, מרצה לחינוך שהיתה חברה בוועדת טרכטנברג: "אכן המלצות הוועדה לא יפתרו את כל הבעיות שנוצרו בשש העשורים, אבל לפחות יש בהן פתח להתחלה טובה ושוויונית יותר. עלינו להפוך לחברה מייצרת ולא רק נותנת שירותים. המגזר שלנו עדיין סובל מחוסר השכלה. יש בו נשים שמרניות שמתקשות להשתלב בעבודה. אם רוצים שתצאנה לעבוד יש לדאוג קודם למקומות עבודה ביישובים שלהן".

 

חיזק את דבריהם ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו): "הנתונים עליהם הסתמכה ועדת טרכטנברג הם משנת 2000. מאז המאפיינים השתנו לבלי היכר. נשים רבות רוכשות השכלה גבוהה אך לא מוצאות תעסוקה. יש לספק להן הכוונה למקצועות המבוקשים בשוק, שלא כולן יפנו להוראה. צריך גם לסבסד הכשרות מקצועיות במקומות עבודה ולהשקיע בפיתוח תחבורה ציבורית בתדירות גבוהה יותר לכפרים הערביים".

 

איימן סיף, מנהל הרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי במשרד ראש הממשלה שהיה חבר הוועדה המייעצת לוועדת טרכטנברג ניסה לאזן את התמונה: "הוועדה המליצה להקציב תוספת של 785 מיליון שקלים בחמש השנים הקרובות להגדלת ההיצע של מקומות עבודה.

 

"יוקמו שני מרכזים חדשים להכוונה תעסוקתית ביישובים הערבים, בנוסף ל-20 הקיימים. תורחב התכנית להכשרת נשים לא מקצועיות. יסובסדו מעונות יום לילדי נשים ערביות העובדות במשרה חלקית, שלא כמו במגזר היהודי שבו התנאי הוא עבודה במשרה מלאה".

 

כוונות טובות אך מבלבלות

חברי ועדת החקירה הגיבו בספקנות. ח"כ ראלב מג'אדלה (עבודה): "לטרכטנברג ולצוותו יש כוונות טובות, אבל מבלבלים את עצמם ואותנו בנתונים לא רלוונטיים". ח"כ עפו אגבריה (חד"ש): "השטח מוזנח. במדינה חסרים 1,000 רופאים אבל רופאים ערבים לא נקלטים וצעירים לא לומדים הנדסה כי הם יודעים מראש שלא יקבלו אותם לעבודה". ח"כ מסעוד גנאים (רע"מ): "מה שחסר זה ראש ממשלה אמיץ שיוביל שינוי תפיסתי אמיתי".

 

היו"ר טיבי סיכם: "ציפינו לדו"ח שיצביע על חסמים אמיתיים, אבל מה שקבלנו רצוף בהנחות יסוד מוטעות. נטען בו שהחסם העיקרי בפני תעסוקת נשים ערביות הוא בהיותן מטופלות בילדים רבים. שוב הרחם של הערבייה הוא המכשול, והאחריות היא עליה, שתלד פחות.

 

"להזכירכם, היא כבר מזמן יולדת הרבה פחות. הוועדה בראשותי מציעה לפרופ' טרכטנברג לעשות חשיבה חדשה ולגבש תכנית אחרת. "נשמח לסייע בהעברת נתונים ובגיבוש המלצות עדכניות", אמר טיבי.


פורסם לראשונה 22/11/2011 22:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ אחמד טיבי
צילום: נועם מושקוביץ
פרופ' מנואל טרכטנברג
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים