שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

משה קצב לדיון נוסף? "אפילו ארכה לא יקבל"

הנשיא לשעבר ביקש ארכה להגשת בקשה לדיון נוסף בעליון, אך משפטנים מדגישים שזהו הליך נדיר ושסיכויי אישור הארכה נמוכים, שלא לדבר על סיכויי אישור הבקשה ושינוי ההחלטה בדיון עצמו. פרופ' גרוס: "מהרגע שהעליון פסק זה סוף פסוק"

פרקליטיו של הנשיא לשעבר, משה קצב, ביקשו מבית המשפט העליון ארכה של 45 ימים כדי להכין בקשה לדיון נוסף בהרכב מורחב, כפי שנחשף לראשונה ב-ynet. עם זאת, בעולם המשפט סבורים כי אין שום סיכוי שיתקיים ההליך, ואפילו את הבקשה ספק אם פרקליטיו יזכו להגיש.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

"לנוכח הטענות והתחושות הקשות של קצב - אולי יתנו את הארכה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לנוכח הטענות והתחושות הקשות של קצב - אולי יתנו את הארכה"(צילום: רויטרס)

 

דיון נוסף בערכאת העליון הוא חלק מהליך הפלילי, אך מדובר בחלק נדיר ביותר שלו, שאותו מאשר נשיא בית המשפט או נציג מטעמו, והוא שמור למקרים יוצאי דופן. דיון נוסף תקיים רק אם נפסקה במסגרת ההליך הלכה חדשה.

 

הכוונה לאמירה חדשה או לפרשנות חדשה של שופטי העליון, שלא נפסקה קודם מעולם, והיא מביאה איתה קביעה חדשה למקרה הנידון או שהיא חולקת או פוסקת אחרת מהלכה קודמת במקרה דומה. כמו כן, על מנת להגיע לדיון נוסף לא מספיק החידוש שבפסיקה, אלא יש להראות שהשינוי המסוים יכול להביא לשינוי בהכרעת השופטים.

 

נשיאת העליון או נציג מטעמה יכולים לאשר את הבקשה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיאת העליון או נציג מטעמה יכולים לאשר את הבקשה(צילום: גיל יוחנן)

 

הנשיא האנס - הכותרות האחרונות:

 

מומחה הפלילים מאוניברסיטת חיפה, פרופסור עמנואל גרוס, הסביר בשיחה עם ynet כי לקצב אין סיכוי להגיע לדיון נוסף וכי בית המשפט העליון אפילו לא ייתן לפרקליטיו את 45 ימי ההארכה לצורך הכנת בקשה כזו. "אין כאן פסיקה חדשה או פסיקה יוצאת דופן. בסך הכול, העליון חזר והצדיק את פסיקת המחוזי. אין כאן שום תקדים, ובלי ספק אין זה המקרה שבו צריך הליך כזה".

  

"מהרגע שבית המשפט העליון אומר את דברו בהליך ערעור, זהו סוף פסוק. והליך נוסף של חמישה שופטים מגיע במקרים שלא נפסקו מעולם, ויש לו סיכוי סביר להצלחה. לכן, אפילו ארכה לא תהייה כאן", סיכם גרוס והסביר כי את הבקשות לדיון נוסף שהתקבלו "ניתן לספור על יד אחת".

 

"הסיכוי היחיד - יחסים בהסכמה"

שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, הסביר כי עצם הבקשה לדיון נוסף היא נדירה ביותר. בהתאם, הוא מעריך שסיכויו של קצב לזכות בדיון - אם יתקיים - אפסיים. עם זאת, הוא הוסיף כי ישנו סיכוי קטן שפרקליטי קצב יזכו להגיש את הבקשה: "לרוב לא נותנים בעליון את הארכה המבוקשת, אך אולי לנוכח הטענות נגד המערכת, והתחושות הקשות של קצב, למען מראית פני הצדק יתנו ארכה להגשת הבקשה - בשביל להראות שהדחייה לא הגיעה בגלל עניין טכני, אלא בשל העובדות".

 

"כל הדברים כבר נאמרו בבית המשפט, ואין בהם חידוש" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
"כל הדברים כבר נאמרו בבית המשפט, ואין בהם חידוש"(צילום: נועם מושקוביץ)

 

טימן העריך כי קצב יוכל לטעון לשני עניינים. הראשון, הטענה החדשה שהועלתה בעליון ליחסים שנעשו בהסכמה. השני, טענה לסעד מן הצדק לנוכח הפרסומים בעניינו בתקשורת. למרות זאת, הוא סבור כי לא יהיה בטענות הללו די. "כל הדברים הללו כבר נאמרו בבית המשפט, ואין בהם חידוש. אולי אם קצב יטען בעצמו את הטענה ליחסים בהסכמה יהיה סיכוי למשהו, אך לא סביר שזה יקרה", סיכם השופט בדימוס.

  

גם ה"פליליסט", עו"ד ששי גז, אינו רואה סיכוי לדיון הנוסף:  "ערעור הוא סופו של דיון". לדבריו, ייתכן שקצב יקבל ארכה להגשת בקשת ההליך הנוסף, אך סיכוייו לקבל כזה קטנים מאוד. "אין כאן סוגיה מיוחדת או חדשה. הטענה היחידה שיכולה לעלות על הדעת, שעליה תוגש הבקשה, היא שלא נבדקה הגרסה שהיו יחסים בהסכמה, אך הסיכוי לכך אפסי, לנוכח העובדה שהסוגיה הזו נפתרה עובדתית בהליך הערעור בעליון".

 

יחד עם זאת הסביר גז כי הוא מעריך שקצב נחוש להילחם עד הסוף. "הוא רוצה למצות את ההליך עד סופו, למרות הסיכוי הקטן מאוד מאוד שלו, ובמשפט אתה אף פעם לא יודע מה יהיה במיוחד כשמדובר בנשיא לשעבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"רוצה למצות את ההליך". קצב
צילום: AFP
"הכול נאמר בבית המשפט". פרקליטי קצב
צילום: רועי עידן
צילום: צביקה טישלר
"אין פסיקה חדשה". פרופ' גרוס
צילום: צביקה טישלר
צילום: בוצ'צ'ו, אתר רשות בתי המשפט
"הטענה היחידה - יחסים בהסכמה". שלי טימן
צילום: בוצ'צ'ו, אתר רשות בתי המשפט
עו"ד גז. "סוף הדיון - בערעור"
צילום: חגי אהרון
מומלצים