שתף קטע נבחר

הפגנה תמיכה בצבא בקהיר: "שינוי לוקח זמן"

במקביל להפגנת מאות האלפים בקהיר, התקיימה בעיר הפגנה של תומכי הצבא. הם קראו קריאות נגד מוחמד אל-בראדעי ואמרו כי המפגינים בכיכר תחריר "רוצים להרוס את מצרים". אחד המפגינים: "הצבא והמשטרה הם הערובה לביטחון וליציבות במדינה בתקופה כה רגישה"

שתי הפגנות ענק נערכו אתמול (ו') בקהיר - הגדולה יותר, "הפגנת ההזדמנות האחרונה" של כוחות המהפיכה, התקיימה כרגיל בכיכר תחריר. המשמעותית יותר, "הפגנת הקול המצרי הדומם", נערכה בכיכר "עבאסייה", לא הרחק ממשרד ההגנה המצרי ומקום מושבה של המועצה הצבאית העליונה.

 

מצרים רבים הגיעו להפגנה זו, כדי להביע את תמיכתם בצבא המצרי ואת התנגדותם לדרישותיהם של כוחות המהפיכה להעברה מיידית של כל סמכויות השלטון מידי הצבא לידיים אזרחיות. "מצרים לא נשלטת על-ידי כיכר תחריר", הבהירה כרזת ענק, ששלטה על הכיכר הגדולה, שבמרכזה נבנית כעת תחנת מטרו חדשה. אחד המפגינים נשא תמונה של מוחמד אל בראדעי, אחד המועמדים המובילים לנשיאות, כשהוא חובש כובע ועליו דגל ארה"ב: "העם אומר לך, לך מכאן", נכתב על הצילום.

 

לקראת הפיכה שנייה במצרים? כותרות אחרונות:

 

בעיני המכונסים כאן, אל-בראדעי הוא הפוליטיקאי השנוא ביותר. "הוא חי 30 שנה בחו"ל, שיחזור לשם", אומר לי אחד המפגינים, "אין לו מה לחפש כאן. הוא משרת את האינטרסים של ארה"ב, לא של מצרים".

 

ים של דגלים מצרים מלווה את דבריו של אחד הנואמים, המאשים את המכונסים בכיכר תחריר, כי הם רוצים "להרוס את מצרים". "כוחות זרים עומדים מאחוריהם, שרוצים לחסל את כל ההישגים, שהשיגה מצרים", מבהיר הדובר ומוסיף, "הצבא והמשטרה הם הערובה לביטחון וליציבות במדינה בתקופה כה רגישה. הדבר החשוב ביותר הוא הבחירות הקרובות. שינוי מצריך זמן".

 

"שינוי עכשיו - לא אפשרי"

זו הפעם הראשונה מאז תחילת המהפיכה המצרית ב-25 בינואר שכל-כך הרבה אנשים משמיעים קול אחר מאוד ברחובות מצרים. נאמני מובארק לא הצליחו לגייס בשעתו יותר מכמה אלפי אנשים וגם חמומי-מוח, שקיבלו כסף כדי לתקוף את מפגיני כיכר תחריר. צמרת הצבא ביקשה שלא לקיים את הפגנת התמיכה, מחשש שהדבר יגרום להעמקת המתחים בקרב האוכלוסייה המצרית. אבל תומכי הצבא לא שמעו להמלצה ויצאו בהמוניהם להפגין את תמיכתם במוסדות המדינה המצרית.

 

מאות אלפים בכיכר תחריר (צילום: AP) (צילום: AP)
מאות אלפים בכיכר תחריר(צילום: AP)

 

"אלה ב'תחריר' רוצים שינוי עכשיו, אבל זה בלתי אפשרי", מסביר לי מפגין אחר. "אחרי 30 שנות שלטון מובארק ו-50 שנות שלטון אנשי הצבא, אי אפשר להשיג דמוקרטיה בין לילה. זה לוקח זמן. הרבה זמן. יש מהפיכות שנמשכות על פני 100 שנים. צריך סבלנות. קודם בחירות, אחר-כך פרלמנט ונשיא - ורק אז ניתן יהיה להעביר את הסמכויות מהצבא לאזרחים. הצבא לא עשה דבר רע. במהפיכת ינואר הם עמדו לצדנו. גם המשטרה לא עשתה הפעם דבר".

 

בשמים מתפוצצים זיקוקי דינור, שסוחפים מחיאות כפיים סוערות. שירי מולדת של זמרים מצרים שונים מושמעים בפינה אחרת של הכיכר מלאת המהמורות, והקהל הגדול מצטרף אליהם. תהלוכות של צעירים עוברות בתווך וקוראות סיסמאות בנוסח: "העם והצבא, יד ביד".

 

מפגינים נגד הצבא בקהיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים נגד הצבא בקהיר(צילום: EPA)

 

בכיכר תחריר אני פוגש בין מאות אלפי האנשים המצטופפים את עדנאן, מאמן צלילה בשנות ה-20 לחייו, שהגיע לחופשה בביתו. "האווירה כאן הפעם שונה מאוד מהפגנות המיליונים של תחילת המהפיכה", הוא מסכים איתי. "יש תחושה, שאנשים מגיעים לכאן לא מתוך הזדהות עם עקרונות המהפיכה, אלא כדי להשתתף בחגיגה המונית. אולי אנחנו צריכים לארגן הפגנה כזו אחת לחודש, כדי שהאנשים במצרים יהיו מבסוטים".

 

גם כאן יש זיקוקים, אבל בעיקר דוכני אוכל: פופקורן, תירס ובטטות קלויים, כריכים מכל הסוגים, קפה ותה. בניגוד להפגנות מהפיכת ינואר, יש בכיכר כעת מרחבי ישיבה עם כיסאות פלסטיק, למי שלא רוצה לאכול בעמידה או שהתעייף מהליכה בין קבוצות המפגינים ובין נושאי השלטים והכרזות, שחלקם בעלי תוכן קשה ונוקב על מדיניות הדיכוי של השלטונות וחלקם בעלי תוכן משעשע. מפלגות שונות מנצלות את "ההפנינג המפכני" כדי לחלק דפי תעמולה לקראת הבחירות לפרלמנט, שיתחילו ביום שני.

 

קולות נגד ישראל

באחת מפינות הכיכר ניתן רמקול מכל מי שמעוניין לאומר משהו. מעין "הייד פארק". מפגין מזוקן משלהב את שומעיו בדברים קשים נגד ישראל ובדבר הצורך להתגייס לשחרורה של פלסטין, כולה. בלב הכיכר, על עמוד חשמל גבוה מניף מפגין נועז יחד עם דגל מצרים את דגל פלסטין. רבים מהדגלים הכפולים, שבצדם האחד דגל מצרים ובצדו האחר דגל פלסטין, שחולקו ב"אסיפת המאבק נגד ייהוד אלקודס" שנערכה בצהריים במסגד אלאקצא, מצאו את דרכם לכיכר תחריר.

 

האחים המוסלמים היו הגוף הפוליטי היחיד, שהחרים רשמית את "הפגנת ההזדמנות האחרונה". אבל, גם תומכיהם הגיעו הנה. מפגיני תחריר דוחים את מינויו של ראש הממשלה

 החדש, ד"ר כמאל אל-גנזאווי, בשל השתייכותו ל"משטר הישן". הם דורשים שאחד ממנהיגי תנועת המהפיכה ימונה לתפקיד. מפגיני "אלעבאסייה" תומכים במינויו של ראש "ממשלת ההצלה הלאומית".

 

שלושה ימים לפני הבחירות ההיסטוריות לפרלמנט הדמוקרטי, מצרים נראית מפוצלת מאוד - למרות, ששני המחנות מדגישים את נאמנותם ל"ארץ הטובה ביותר ולעם הטוב ביותר". בינתיים, לא נמסר על עימותים אלימים בין שני הצדדים.


פורסם לראשונה 25/11/2011 21:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בכיכר תחריר
צילום: EPA
מוחמד אל בראדעי. "שיחזור לחו"ל"
צילום: AP
מומלצים