שתף קטע נבחר

נתניהו: יש מהלכים לחידוש הקשרים עם טורקיה

ראש הממשלה ממשיך לדאוג מה"גל האיסלאמי", מקווה ל"ייצוב השלום עם מצרים" ומבטיח לנסות לאחות את הקרע עם ארדואן. במקביל, הוא צפוי להפשיר את כספי המסים לרשות הפלסטינית. ומה חושב נתניהו על תמונת הנשיקה עם אבו מאזן?

ישראל מנסה לתמרן בין הלהבות הרושפות מהעולם הערבי שסביבה, וראש הממשלה רומז שהוא צפוי להעביר את הכספים שהוקפאו לפלסטינים וגם להתרכך בסוגיית היחסים עם טורקיה. "יש אינטרס לחדש הקשרים", אמר היום (ב') בנימין נתניהו בסקירה בפני ועדת החוץ והביטחון בכנסת. "אני שם דגש שוב על כך. לא הבאנו למצב הזה עם טורקיה, הגשנו להם סיוע ברעידת האדמה. יש כל מיני מהלכים בעניין הזה".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

היחסים עם אנקרה עלו על שרטון בעקבות דו"ח פאלמר על המשט לעזה ב-2010. הטורקים דרשו מישראל התנצלות על מותם של תשעה פעילים, ירושלים סירבה - ובתגובה גורש השגריר מאנקרה. 

 

נתניהו האשים את מופז (מימין) בעיכוב כספים לבניית הגדר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו האשים את מופז (מימין) בעיכוב כספים לבניית הגדר(צילום: גיל יוחנן)

 

עוד עלה מהופעתו של נתניהו היום כי ישראל צפויה להעביר לרשות הפלסטינית את כספי המסים, שהוקפאו על רקע הצעדים של הפלסטינים בזירה הבינלאומית להכרה בהם כמדינה. לפי גורמים מדיניים, החלטה לחדש את העברת הכספים - שהופסקה בעקבות קבלת הפלסטינים לאונסק"ו - תתקבל בממשלה או בקבינט, ובהנחה שהמהלך אכן יאושר - ישראל תבחן את העברת הכספים בכל חודש מחדש.

 

 "אין כל עניין למוטט את הרשות הפסלטינית וישראל תנקוט שיקול דעת בכל הסוגיות של הכספים", אמרו הגורמים. "כרגע יש רגיעה, ועושים את המחווה שכנראה תאושר על ידי שרי הממשלה".

 

אבו מאזן ומשעל בקהיר. "מהלך טקטי וטקסי" (צילום: AFP PHOTO / HAMAS) (צילום: AFP PHOTO / HAMAS)
אבו מאזן ומשעל בקהיר. "מהלך טקטי וטקסי"(צילום: AFP PHOTO / HAMAS)

 

במסגרת הסכמי אוסלו, נקבע כי ישראל תעביר לרשות כספי מסים שהיא גובה עבורה. בחודשים האחרונים ההעברות הוקפאו, ובמערכת הביטחון וגם בקהילה הבינלאומית דחקו בראש הממשלה להעביר את הכספים. ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד אמר אתמול כי הרשות "מתקרבת במהירות לנקודה של שיתוק מוחלט" בשל הצעדים הישראלים.

 

בדבריו בוועדת החוץ והביטחון אמר נתניהו על יוזמת ספטמבר של הפלסטינים: "הצלחנו למנוע את התחזיות בפעילות בינלאומית. אנחנו מזהים רגיעה בצד הפלסטיני. הם החליטו לעצור את הצעדים. במועצת הביטחון לא היינו אפילו זקוקים לווטו. האינטרס שלהם הוא לעצור".

 

נתניהו התייחס גם לפיוס לכאורה בין חמאס לפתח, ולפגישתם של נשיא הרשות, אבו מאזן, ויו"ר הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, בשבוע שעבר בקהיר. "אנחנו רואים שהאיחוד עם חמאס והשיחות הם יותר מהלך טקטי וטקסי, שאין לו תוצאות קונקרטיות". על האפשרות שחמאס יעבור מדמשק לעמאן, הוא אמר: "זה לא בהכרח יקרה. ירדן יודעת מה חשיבות העניין שחמאס יגיע אליה".

 

תמונת הנשיקה מהקמפיין הפרסומי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונת הנשיקה מהקמפיין הפרסומי(צילום: AFP)
 

 

כשח"כ עמיר פרץ (העבודה) אמר לראש הממשלה שחסרה תמונה שלו עם אבו מאזן כי תמונה כזו "הייתה מצננת בוודאי את הרוחות בימים האלה", השיב לו נתניהו בבדיחות: "דווקא יש תמונה כזו, והיא לא בהכרח מצננת את הרוחות" - כשכוונתו לתמונה מהקמפיין של "בנטון" שבה הוא ואבו מאזן נראים מתנשקים.

 

נתניהו ביום הבחירות: מקווים לייצב השלום עם מצרים

את דבריו בוועדת החוץ והביטחון פתח נתניהו בסקירה על המצב בעולם הערבי. "אנחנו עדים לגל איסלאמי ששוטף את העולם הערבי אחרי עשרות שנים של שלטון צבאי יציב", אמר. "יש מי שקורא לו 'האביב הערבי', אפשר לקרוא לזה בכל עונה אחרת. אנחנו נמצאים בפני מציאות בלתי יציבה. אי אפשר להעריך כמה זמן זה ייקח עד שהמצב יתייצב. צריך לנהוג באחריות ובזהירות. זה לא הזמן למעשים פזיזים".

 

מצביעה בקהיר. "אביב ערבי? בכל עונה אפשר לקרוא לזה אחרת" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעה בקהיר. "אביב ערבי? בכל עונה אפשר לקרוא לזה אחרת"(צילום: רויטרס)

 

ה"גל האיסלמיסטי" כהגדרתו, "פחות טוב לנו. בשנים הקרובות המצב היציב שהכרנו הולך להשתנות - אם זה היציאה האמריקנית מעיראק ואם המציאות בלוב שמאגר נשק הגדול שלה מתבקע. זה הולך להיות אתגר גדול יותר עבור ישראל. יש לזה השלכה על צורכי הביטחון שלנו".  

 

ביום שבו במצרים נפתחו הבחירות הראשונות אחרי עידן מובארק, בחירות שבהן צפויים "האחים המוסלמים" להתחזק, נתניהו ציין כי "אנחנו מקווים לייצב את הסכם השלום עם מצרים ופועלים בנושא הזה יחד עם ארצות הברית".

 

הוא אישר שהורה לעכב את בנייתו מחדש של גשר המוגרבים שמוביל מרחבת הכותל המערבי להר הבית, אך הכחיש שההחלטה נבעה מלחץ ירדני או מצרי. "הייתה שאלה של הערכה שלי ברגע הזה מול ההפגנות בקהיר ובכל מקום. המצב רגיש, חשבתי שהשבוע הזה הוא לא הזמן".

 

נתניהו גם האשים את יו"ר הוועדה, ח"כ שאול מופז מקדימה,

 על כך שהוא מעכב העברת 600 מיליון שקלים למשרד הביטחון, ואמר שחלק מהכספים המעוכבים מיועדים להמשך בניית הגדר בגבול הדרומי.

 

הגדר בגבול מצרים, לדברי ראש הממשלה, תיתן פתרון חלקי לבעיית המסתננים. "למרות שהצלחנו לעבור חלק ממדינות אירופה בצמיחה הכלכלית, הרי שמדינות כמו סודן ואריתריאה עדיין נחלשות והפער גדל, ולכן ישראל הייתה ונשארה אטרקציה למסתננים. בגלל התופעה אנחנו בונים את הגדר ומשלימים את מתקן הכליאה, שעלותו כחצי מיליארד שקל בשנה".

 

בסקירה נוספת בוועדה הוסיף נתניהו כי הורה "להיערך לבניית הגדר המזרחית לאורך הערבה", בגבול ירדן. לדבריו, כשתסתיים בניית הגדר בגבול עם מצרים, המסתננים יתחילו לנסות להיכנס לישראל דרך ירדן.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 28/11/2011 11:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, הבוקר. שער המוגרבים - לא בגלל לחץ ירדני או מצרי"
צילום: AFP
מומלצים