שתף קטע נבחר

הבטיח נישואים וביטל. האם חייב פיצויים?

החלטתם להתחתן והיא מאיימת לבטל את החתונה? הוא הבטיח לשאת אותך לאישה אך התחרט בדקה ה-90? לפי עו"ד מתת פלסנר, ניתן לתבוע פיצויים על הפרת ההבטחה להינשא, אשר מוכרת בישראל כחוזה מחייב, למרות ששייך לתחום האישי

פלוני ואלמונית הכירו והתאהבו. פלוני הוא ישראלי שהתגורר בחו"ל ואלמונית - ישראלית המתגוררת בארץ. לאחר שהציע לה נישואים וזו נענתה בחיוב, עשה פלוני מספר פעולות, כשלבסוף תכנן לחזור ארצה. הצדדים אף החליטו להביא ילד לעולם ואלמונית נכנסה להריון. כעבור מספר חודשים, הודיעה אלמונית לפלוני כי ברצונה לבטל החתונה וכי ביצעה זה מכבר הפלה.

 

עוד על נישואים בערוץ יחסים:

המקומות הכי רומנטיים להצעת נישואים

פשוט החלטנו ובתוך חודש היינו נשואים

נשואה בלאס וגאס: לא מכירה את בעלי  

מדברים על נישואים גם בפייסבוק שלנו

 

דוגמה זו היא מראה קיצוני יותר ללא מעט מקרים שלחלקם אנו נחשפים דרך התקשורת, בהם נדרש בית משפט להכנס לעוביה של מחלוקת בתחום האישי והאינטימי. כך, אישה תובעת גבר על הפרת הבטחת נישואים או ארוס דורש מארוסתו לקבל את מתנותיו לאחר שנצפתה עם גבר אחר, והיא מצידה תובעת חזרה על הפרת הבטחת נישואים, ועוד דוגמאות הנסבות על אותו עיקרון של הפרות להתחייבות זוגית.

 

 

נחזור לדוגמה של פלוני ואלמונית. מקרה דומה נדון לפני שנים מספר בבית המשפט בישראל, וזאת בעקבות תביעה שהגיש תובע כנגד נתבעת בעילה של הפרת הבטחת נישואים. בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי בנסיבות מסויימות, הבטחת נישואים הינה חוזה מחייב, אף שלא ניתן לאכוף חוזה מסוג זה.

 

הפיצויים שניתן לפסוק לנפגע אינם מוגבלים לפיצויים בגין נזקים כספיים מוחשיים, וניתן לפסוק גם פיצוי כללי בשל סבל, עוגמת נפש וצער. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הסכומים שייפסקו במקרים מסוג זה יהיו לרוב סכומים צנועים. במקרה המתואר, פסק בית המשפט כמה עשרות אלפי שקלים בגין הנזק הממוני והנזק הלא ממוני.

 

מהי הפרת הבטחת נישואים?

הבטחת נישואים מוכרת בישראל כחוזה מחייב, שעל המפר אותו מוטלת חובת פיצוי. נטל ההוכחה מוטל על הטוען כי מדובר בהבטחת נישואין ממשית ומחייבת, אשר הופרה בידי הצד האחר. במקרים מסוג זה יבחן לרוב בית המשפט את מערכת היחסים בין הצדדים, ויבחן את נסיבות המקרה. 

 

סוגיה נוספת שעולה בהקשר זה היא סוגיית היקף הפיצוי ומהותו: האם ייפסקו פיצויים רק בשל נזק כספי מוכח או שמא נזקים, שאינם ממוניים כגון – צער, אכזבה, בושה, עגמת נפש וכו' – יבואו אף הם בגדר הנזקים בגינם ייפסק ע"י בית המשפט פיצוי.

 

כאמור, במרבית המקרים המגיעים לפתחו של בית המשפט, מדובר בגברת שפגשה אדון, אשר הבטיח ובחר שלא לקיים. יש הרואים קושי בכניסה לעולם דיני החוזים, כאשר עוסקים בעצם במערכת יחסים זוגית בין שניים, אשר השתכללה כדי התחייבות להינשא. האמנם דיני החוזים מתאימים לדון בתחום אינטימי ורגיש זה?

 

חשוב להבין כי אין זה מסוג התביעות שבית המשפט שש לפסוק בגינן פיצויים, ובמקרים רבים נדחות תביעות אלו והצד התובע אף מחוייב בנשיאה בהוצאות המשפט. אם כן, לא כל ביטול של חתונה מסתיים בהתדיינות משפטית בעלת תוצאות אופרטיביות כנגד מפר הבטחת הנישואין, ואת זה צריך וראוי לקחת בחשבון.

 

נישואים כחוזה מחייב

הביקורת כנגד השימוש בעילת הפרת הבטחת הנישואים נשמעת לא פעם. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי ההכרה בעילת תביעה זו קיימת בפסיקה הישראלית מזה שנים רבות. פסיקה זו, אשר הכירה בהבטחת הנישואים כחוזה מחייב, משקפת למעשה מודעות גבוהה לצרכים חברתיים, משפטיים ומוסריים ליתן תוקף להבטחות בין שניים, אף אם הן מצויות בעולם הרגש האישי.

 

 

צרכים אלו מקבלים משנה תוקף ומתחזקים, בייחוד כאשר הצד הנפגע שינה מצבו לרעה, עזב מקום מגורים ו/או עבודה, השקיע משאבים ניכרים וכל זאת נוכח הסתמכותו על הבטחת הנישואים.

מתת פלסנר היא עורכת דין ומגשרת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד מתת פלסנר
צילום: משרד עו"ד מתת פלסנר
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים