שתף קטע נבחר

כסף אבוד: פחות מאחוז מההון השחור נתפס

היקף ההון השחור הלא מדווח בישראל עומד 136 מיליארד שקל בשנה - כך עולה ממחקר שהוצג בכנס שדרות. מתחילת 2011 נתפסו 103 מיליון שקל בפעילות נגד ארגוני הפשיעה. עו"ד ציון אמיר: "אם שמים את היד על פחות מאחוז, בואו נוותר על זה"

"אם מערכת האכיפה של המשטרה נגד ארגוני הפשיעה מצליחה לשים את ידה על פחות מאחוז מההון השחור, אז בואו נוותר על זה" - כך אמר היום (ג') עו"ד ציון אמיר, המתמחה בדיני פלילים, במהלך דיון בנושא שהתקיים בכנס שדרות לחברה במכללת ספיר.

 

 

בפאנל הוצגו נתונים ממחקר חדש של ד"ר אביחי שניר, מהמכללה האקדמית נתניה וד"ר רונן בראל מהאוניברסיטה הפתוחה, לפיהם היקף ההון השחור שאינו מדווח בישראל עומד על 136 מיליארד שקל. ניצב דוד מנצור, ראש יחידת להב במשטרה, העוסקת בשחיתות ציבורית ובמשפחות פשע, אמר בפאנל כי ב-10 החודשים הראשונים של שנת 2011 תפסה המשטרה 103 מיליון שקל. מדובר בפעילות נגד ארגוני פשיעה בלבד, ולא בהעלמות מס.

 

בתגובה אמר עו"ד אמיר: "ה-103 מיליון שקל שהמשטרה תפסה ב-2011 הם לא סכום שצריך להרשים. אם שם אתם שמים את הדגש, הייתי מוותר על כל העניין. אם זו תוצאת האכיפה, בואו נחסוך את כל ההוצאות על פקידים, יחידות משטרה ומכוניות ונוותר על זה".

 

אמיר הוסיף כי בחוק איסור הלבנת הון יש טוב ורע: "כמו בכל דבר טוב, תחפש מה רע. יש לחלק את המלחמה בהון השחור, להון שמקורו במעשים לגיטימיים ולרווחים המופקים ממעשים פליליים". לדבריו, "אין ספק שצריך לתת מכת מחץ לתופעת ההון השחור. אך בוא נזכור שלמדינה יש חובות לאזרח מעט לפני שיש לאזרח חובות למדינה, כל עוד האזרחים ירגישו שהם לא מקבלים פחות ממה שהם משלמים במסים - תגדל תופעת ההון השחור".

 

היקף ההון השחור: 21% מהתמ"ג

מהמחקר שפרסמו שניר ובראל עולה, כי שיעור ההון השחור בישראל עמד בשנת 2006 על 21% מהתמ"ג. זאת, לעומת 8.3% בשוויץ, 8.4% בארה"ב, ורמה ממוצעת של 16.7% בארגון המדינות המפותחות, ה-OECD. ד"ר שניר אמר בפאנל, כי אם יקטינו את ההון השחור לרמה הממוצעת ב-OECD, יגדל התוצר המדווח בכ-33 מיליארד שקל מדי שנה, ויהיה גידול של 13 מיליארד שקל במסים בשנה. עוד ציין כי "עד 2003 מדינת ישראל נחשבה למדינה ידידותית למלביני הון".

 

על פי הערכות שהוצגו בפאנל, היקף הלבנת ההון מפשיעה עומד על בין 27 מיליארד שקל ל-45 מילארד בשנה. הנזק המוערך למדינה בשל פשיעה זו עומד על 15 מיליארד לשנה.

 

פול לנדס, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ולמימון טרור, אמר כי "חלק מארגוני הפשיעה משלמים מס על ההון. הם מערבבים בין הון שהושג בצורה חוקית לכזה שהושג בצורה לא חוקית. לנדס אמר כי כדי להילחם בתופעה של עבירות המס יש לשנות את החקיקה, ולהפוך את עבירת המס לעבירת מקור להלבנת הון. "בעולם עבירת המס היא עבירת מקור לצורך הלבנת הון. מי שמתנגד לשינוי, זה איגוד הבנקים. הוא טוען שההון יברח, והוא התנגד גם לחוק איסור הלבנת הון", אמר לנדס.

 

ניצב מנצור אמר כי הרבה יותר קל למשטרה לטפל בנושא ההון השחור בעקבות חוק המאבק בארגוני פשיעה והלבנת הון. "נושא התקיפה הכלכלית הולך ומתפתח", אמר קצין המשטרה הבכיר. "ביצענו גיוס של רואי חשבון וכלכלנים והכשרנו כמעט כל חוקר שיהיה לו בסיס וידע בתקיפה הכלכלית".

 

לדבריו, "פוטנציאל התפיסה הרבה יותר גדול. המשטרה לא לבד בתחום וגם הפרקליטות ובתי המשפט מעורבות. צריך גם פרקליטים מיומנים שיידעו איך להתמודד עם תיקים מורכבים ויכולת קיבולת של בית המשפט".

 

מפכ"ל המשטרה לשעבר, רב ניצב בדימוס שלמה אהרונישקי, אמר כי ארגון פשיעה ממוצע דורש מאות אלפי שקלים בחודש על מנת להתקיים. "ההון השחור הוא תוצאה ולא הסיבה. יש לטפל בסיבות השורש לתופעה.

 

"המרכיב המרכזי של הפשיעה בעולם כולו וגם בישראל הוא כסף. כדי להחזיק ארגון פשיעה ממוצע במשך חודש אחד, צריך מאות אלפי שקלים, אם לא יותר, והארגון יחפש דרך לממן את עורך הדין, רואה החשבון ואת כל התהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
צילום: שאול גולן
צילום: חיים צח
שלמה אהרונישקי
צילום: חיים צח
מומלצים