שתף קטע נבחר

סוף לברוגז: צוללת שישית מגרמניה בדרך

לאחר שעיכבה את המו"מ בשל כעסה על נתניהו, "הפשירה" קאנצלרית גרמניה את מכירת הצוללת מדגם "דולפין", המסוגלת לפי פרסומים זרים לשאת נשק גרעיני. כשתגיע לישראל ב-2018, יוכל צה"ל לשלוח שתי צוללות מקבילות לים בכל רגע נתון

ממשלת גרמניה תמכור לישראל צוללת שישית מדגם "דולפין", המסוגלת לפי פרסומים זרים לשאת נשק גרעיני, כך אישר הערב (יום ד') גורם גרמני בכיר. על פי הדיווח, הקצתה גרמניה 180 מיליון דולרים מהתקציב השנתי הבא, כדי לממן כשליש מעלות הצוללת - הנאמדת בכ-500 מיליון דולר - שתימכר לישראל במחיר מסובסד. הצוללת אמורה להגיע לישראל ב-2018, אז יוכל צה"ל לקיים נוכחות רצופה של שתי צוללות בים בכל זמן נתון.

 

הידיעות שעניינו אתכם החודש ב-ynet:

 

בשנים האחרונות, ביקשה ישראל לקבל לידיה את הצוללת השישית, אך גרמניה עיכבה את אישור המהלך. לפי פרסום ב"דר שפיגל" הגרמני לפני כארבעה חודשים, ביקר בישראל שר ההגנה הגרמני, תומס דה מזייר, ונפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק. בפגישה, הבטיח השר הגרמני להשלים את העסקה, ולהעביר את התקציב למימון כלי השיט המתקדם.

 

זמן קצר לאחר מכן, פתח מנכ"ל משרד הביטחון, אודי שני, במשא ומתן עם הגורמים הגרמנים על מימוש העסקה. במקביל, הכינו פקידים בגרמניה את הניירת הדרושה לאישור העסקה בפרלמנט הגרמני (הבונדסטאג). אלא שמגעים והכנות אלה הוקפאו לפני כשישה שבועות ביוזמת הגרמנים. באופן לא רשמי, הסבירו הגרמנים לעמיתיהם ממשרדי החוץ והביטחון של ישראל כי הקיפאון הוא ביטוי למורת רוחה של הקנצלרית אנגלה מרקל על התנהלותו של נתניהו מול הפלסטינים.

 

חמתה של מרקל גברה כאשר הודיע נתניהו על חידוש הבנייה של אלפי יחידות דיור במזרח ירושלים. מרקל אף דאגה שפרטי שיחה זועמת שלה עמו יפורסמו בכלי התקשורת בעולם. בהמשך, נמסר גם כי ממשלת גרמניה שוקלת לחזור בה מהחלטתה העקרונית לממן שליש מעלות הצוללת השישית וכי המגעים בעניין בין שתי הממשלות הושעו.

 

מרקל ונתניהו. מורת רוח שעיכבה את העסקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרקל ונתניהו. מורת רוח שעיכבה את העסקה(צילום: רויטרס)

 

כעת, כך נראה, החליטה מרקל להמשיך בהליכים למימוש העסקה, שלממשלת גרמניה יש עניין רב בקיומה. לא רק מחמת מחויבותה הבלתי מעורערת לביטחון ישראל אלא כנראה גם בגלל האבטלה החמורה השוררת כעת בצפון המדינה, בעיקר בענף המספנות, המעסיק עשרות אלפי עובדים.

 

חיל הים של ישראל מפעיל היום שלוש צוללות מדגם "דולפין" שנבנו בשנות התשעים. לצוללות אלה טווח פעולה של יותר מ-4,000 ק"מ ולפי פרסומים זרים, הן מסוגלות לשאת ולשגר טילי שיוט נושאי ראשי קרב גרעיניים. ממשלת גרמניה החליטה לממן במלואן שתים מצוללות אלה וחצי מעלותה של הצוללת השלישית. הסיבה העיקרית לכך הייתה רצונה של ממשלת גרמניה לפצות את ישראל על מעורבותם של מדענים ומהנדסים גרמנים בשיפור הטווח של טילי הסקאד ששליט עיראק סדאם חוסיין שיגר במלחמת המפרץ הראשונה לעבר ישראל.

 

הצוללות הוכיחו עצמן בפעילות מבצעית ומודיעינית מגוונת וגם, לפי פירסומים זרים, כפלטפורמה ל"מכה שנייה" אם תונחת על ישראל מכה גרעינית. כתוצאה משביעות רצון זו, החליטה ישראל לרכוש עוד שתי צוללות ולבקש אופציה לבניית צוללת

שישית.

 

שתי הצוללות הנוספות, הרביעית והחמישית, יימסרו לידי חיל הים ב-2013 וב-2014. במערכת הביטחון התנהל ויכוח אם באמת נחוצה לישראל צוללת שישית או שעדיף לצה"ל להוציא את תקציב העתק על כלי שיט אחרים או מערכות נשק אחרות. בסופו של דבר, הכריע הדרג המדיני משיקולים אסטרטגיים על הצטיידות בצוללת שישית שעלותה לישראל - עם מערכות הנשק והאלקטרוניקה שעליה - עשויה להגיע לכמעט מיליארד דולר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוללת "דולפין" של חיל הים
צילום: עידו בקר
מומלצים