שתף קטע נבחר

12 כללים שיגנו על הילדים מפני מחלות החורף

ילדים ותינוקות חשופים הרבה יותר למחלות החורף, אך הקפדה על מספר כללים פשוטים תסייע לגופם להיות חזק ועמיד יותר בפני החיידקים. ד"ר מוטי לוי מסביר מדוע חשוב להקפיד על שינה מספקת ולמה חום הוא לא דבר רע

מחלות זיהומיות בדרכי הנשימה העליונות הוא המונח המדעי המציין הצטננויות, שפעת, דלקות גרון, נזלות ולמעשה כל תהליך זיהומי שמערב את דרכי הנשימה העליונות. אלו הן המחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר באוכלוסיה, והן שכיחות מאוד בילדים ובפעוטות, עם תדירות גבוהה של שלוש-שמונה פעמים בשנה. עם ההתבגרות התדירות יורדת לפעמיים עד ארבע פעמים בשנה ומעל גיל שישים הסטטיסטיקה מדווחת על פעם בשנה בלבד.

 

קראו עוד על שפעת ודלקות גרון אצל ילדים:

 

אז איך אפשר למנוע את מחלות החורף? בדרך כלל טעויות באורח החיים שלנו חושפות אותנו לתחלואת יתר ולכן שמירה על מספר כללים בסיסיים יכולה לצמצם משמעותית את הנטייה לחלות בתכיפות:

 

1. הרפיית מתחים

מתח גורם לשחרור הורמונים שמדכאים באופן חלקי את מערכת החיסון ולכן חשוב לא להעמיס יותר מדי פעילויות, להשאיר מרווחים למנוחה בלוח הזמנים היומי וללמוד טכניקה אחת או יותר של הרפייה, אותה מבצעים חמש דקות פעם או פעמיים ביום.

 

2. שינה מספקת

הנטייה במקומותינו היא להמעיט בשינה. זוהי תופעה שקיימת גם אצל מבוגרים וגם אצל ילדים. חשוב לספק לגוף שבע עד עשר שעות שינה בהתאם לגיל וצריך לדעת כי גם נערים מתבגרים זקוקים להרבה שעות שינה (כפי שנמצא במחקרים) בניגוד לדעה המקובלת. מיעוט בשעות שינה מחליש את היכולת להתמודד עם גורמי מחלה.

 

3. שתייה מספקת

בחורף נוטים לשתות פחות, למרות שאיבוד הנוזלים בחדרים מחוממים אינו נמוך מהאיבוד בשיא הקיץ. ריריות יבשות מאפשרות חדירה קלה יותר של גורמי מחלה.

 

4. תזונה

מחקרים שבדקו השפעת צריכה של סוכר על מערכת החיסון גילו כי קיימת ירידה של יותר מ-50% בתפקוד של נויטרופילים (המהווים כ-70% מאוכלוסיית התאים הלבנים) אחרי אכילת 100 גרם סוכר (צריכה ממוצעת של סוכר במערב היא של 150 גרם ליום). ההשפעה נמשכה מספר שעות אחרי אכילת הסוכר, ומכאן ברור לנו כי ירידה בתפקוד מערכת החיסון יכולה להפוך להיות מצב מתמשך עקב צריכה קבועה של סוכר בכמויות גדולות בתפריט היומי שלנו. חשוב אם כן לצמצם בצורה משמעותית צריכה של עוגות, קורנפלקס ממותק, ממתקים, חטיפי אנרגיה ומשקאות ממותקים. זה גם שומר על המשקל וגם מסייע לנו להיות פחות רגישים.

 

5. להימנע ממזונות מעודדי ליחה

ברפואה הסינית מדברים על מזונות מעודדי ליחה הכוללים סוכר, בוטנים, בננות, ואצל חלק מאיתנו גם חלב ניגר. חשוב לזהות אילו מהמזונות הללו אכן משפיע עלינו פחות טוב ולטפל בבעיה.

  

6. אבץ

האבץ משתתף באינספור ראקציות כימיות בתאים הלבנים, בייצור נוגדנים ובפעולת בלוטת הטימוס. נעשו מחקרים רבים אשר הוכיחו, בעיקר בילדים ובקשישים, את השפעת נטילת האבץ על קיצור זמן המחלה ועלייה בעמידות לזיהומים, בעיקר ויראליים. מזונות כמו דגנים מלאים, אגוזי פקאן, גרעיני דלעת, גזר וסלק עשירים באבץ באופן טבעי ויכולים לסייע בצמצום הסיכוי להידבק ממי שכבר חולה בסביבה שלנו.

 

7. ויטמין C

מהווה מרכיב חשוב ביצירת קולגן, שהוא אבן יסוד חשובה בבניית רקמת חיבור ובשמירה על שלמותה. זיהומים שונים נמנעים ל ידי רקמת חיבור טובה שאינה מאפשרת את חדירתם לרקמות עמוקות יותר בגוף. למרות הויכוח הניטש בעולם המדעי לגבי יעילות ויטמין C במניעת שפעת, קיימים מחקרים רבים המראים את חשיבותו בחיזוק ההגנה נגד זיהומים ויראליים שונים על ידי הגברת ייצור אינטרפרון המונע התרבות של וירוסים בתאי הגוף. ויטמין C נמצא בכמויות נדיבות בפלפל אדום, בפירות חמוצים, עלים ירוקים גויאבה, קיווי, פקעות וורדים.

 

8. ויטמין B6

הוויטמין המשפיע על תפקוד מערכת החיסון הוא B6 שמשתתף בתהליך יצירת הנוגדנים בגוף ומשפיע על פעילותן של הרקמות הלימפטיות. ויטמין B6 נמצא בדגנים מלאים, ביצים, שקדים ובשר.

 

9. אכינציאה

מספר גדול של מחקרים תומך ביעילות האכינצאה במניעת מחלות זיהומיות. אופן הנטילה צריך להיות לא רציף, לדוגמה שבוע כן ושבוע לא לסירוגין. שיטה זו מגבירה את יעילות הטיפול המונע. חשוב להשתמש באכינצאה מיצרן מוכר ואמין, מה שמבטיח שימוש באכינצאה מרוכזת במינון יעיל ובהכנה מוקפדת.

 

ANAS BARBAREA .10

זוהי תרופה הומיאופתית (נמצאת בשוק בשמות מסחריים שונים) אשר נמצאה כיעילה למניעת זיהומים בדרכי הנשימה ואף כמקצרת מחלה. למניעה יש ליטול אחת לשבוע ובזמן מחלה נוטלים כל שש שעות עד להטבה.

 

11. קינמון

שפעת ורוב מחלות החורף נחשבות כמצב של עודף קור מנקודת מבטן של מספר שיטות הוליסטיות ולכן שתיית תה קינמון או ג'ינג'ר מגבירה את החום הפנימי ומשפרת עמידות בפני מחלות חורף. מומלץ בעיקר למי שסובל מקור תמידי בגפיים ובכלל. הקינמון אינו מומלץ לסובלים מצרבות והפרעות אחרות במערכת העיכול.

 

12. "דבש משופר"

מומלץ לחלוט כף של תערובת צמחי המרפא מנטה, אנג'ליקה, אכילאה אלף העלה בחצי ליטר מים. מבשלים עד שרוב המים מתאדים ואז מסנננים לכלי אחר ויוצקים לתוך התמצית דבש. מערבבים על אש קטנה מאוד עד שהמים שנותרו התאדו ותמצית הצמחים הפכה להיות חלק מהדבש. ניתן להשתמש בדבש כממתיק בעל תכונות משופרות לחיזוק העמידות בפני מחלות זיהומיות.

 

ומה עושים בזמן המחלה?

ראשית כדאי להיבדק על ידי הרופא על מנת למנוע סיכונים מיותרים, הנפוצים בעיקר בילדים ובקשישים. בנוסף חשוב לכבד את המחלה ואת החום. רובנו, בשל התחייבויות שונות או סתם חוסר רצון, לא נחים בזמן המחלה, נוטלים תרופה שמסלקת את הסימפטומים וממשיכים כרגיל. בהבנה הוליסטית מדובר בהתנהגות לא אחראית אשר מונעת ממערכת החיסון לבצע את עבודתה ללא הפרעות.

 

אנחנו רואים זאת במיוחד בגילאים הנמוכים. ילד שנשלח לפעוטון עם תרופה להורדת חום מסתבך בחלק מהמקרים עם דלקת ריאות או מחלה זיהומית חיידקית, שמתלבשת על המחלה הוירלית הקלה יחסית. ההמלצה היא לעצור, לתת לו לנוח יומיים-שלושה ולתת לגוף לעשות את העבודה ללא הפרעות.

 

במסגרת זו חשוב להבהיר שלחום יש תפקיד מהותי בפעילות של מערכת החיסון וכי הוא לא מחלה אלא אמצעי. החום הוא מנגנון הגנה משמעותי. בטמפרטורת הגוף הרגילה (36.8) חיידקים הפוגעים בבני אדם מתרבים בצורה אופטימלית. כאשר החום עולה קצב ההתרבות שלהם יורד בצורה משמעותית. סיבה אחת לכך היא שעלייה בחום מאפשרת לתאים הלבנים ("החיילים של מערכת החיסון") לנוע מהר יותר באופן משמעותי לאזור המזוהם על מנת לבלוע או לחסל את הפולש הזר. סיבה נוספת היא שבחום גבוה ישנו מנגנון המצמצם את זמינותם של מרכיבים חשובים להתרבות (כגון ברזל).

 

התוצאה של החום הגבוה תהיה פגיעה ביכולת ההתרבות של המיקרואורגניזמים הפולשים וכן שיפור בפעילות של מערכת החיסון על מרכיביה השונים. כל המחקרים בתחום החום ומחלות הילדים מראים כי אין קשר בין גובה החום לבין מצבו הרפואי של הילד וחומרת המחלה וזוהי טעות נפוצה להשוות ביניהם. המדד האמיתי למחלתו של הילד הוא תפקודו: אם לילד 39 מעלות חום ולמרות זאת הוא משחק, משתף פעולה ורק הוריד את הקצב במידה מסוימת – הרי שאין כל סיבה אמיתית לדאגה. אם הורדנו את החום, גם אם זה "רק" לטמפרטורה של 38 מעלות צלזיוס, יש להסתפק בכך ולא לתת תרופות נוספות כדי להגיע לחום ה"רגיל". הדבר מיותר ועלול לגרום למינון יתר ופגיעה בכבד.

 

אם ילד חולה במחלה חמורה גם הורדת החום לא תשנה את התפקוד שלו. זהו בהחלט מצב לדאגה ולהתערבות רפואית מיידית.

 

הורדת חום באמצעים טבעיים

1. קירור השוקיים

ניתן להשתמש בשיטה מאוד פשוטה, המתבססת על קירור השוקיים ונעשית באופן הבא: לוקחים קערת מים פושרים בחום נמוך בשתיים-שלוש מעלות ביחס לחום הגוף. סוחטים לתוכה לימון, מספיגים מגבת במי הלימון וסוחטים. עוטפים את השוק במגבת הרטובה ומכסים אותה במגבת יבשה. על התהליך חוזרים גם ברגל השנייה, משאירים לרבע שעה לערך וחוזרים על התהליך שוב.

 

2. תרופות הומיאופתיות

ניתן להשתמש גם בתרופות הומיאופתיות המכילות את הצמחים ACONITUM ,BELLADONNA וקמומיל, המסייעים להורדת חום, הפחתת תחושת אי הנוחות והסבל, הקלה על כאבי הראש והשרירים, אם ישנם.

 

3. טיפול בגרון מודלק או כואב

בגרון מודלק וכואב אפשר להיעזר בספריי על בסיס אכינצאה ופרופוליס, מיד עם תחילת התסמינים. כמו כן ניתן להשתמש בתמצית פרופוליס, אותה יש לטפטף לרבע כוס מים (5-30 טיפות, תלוי בגיל ובכל מקרה לא לילדים מתחת לגיל חמש) ,לגרגר מספר פעמים ביום ולשתות. הפרופוליס מיוצר על ידי הדבורים בכוורת ומיוחסות לו פעילויות אנטי זיהומיות מסוגים שונים. הוא משמש בכוורת כחומר חיטוי ובמחקרים שונים שנעשו מסתבר כי החיידקים לא מפתחים עמידות כלפיו גם בשימוש ממושך, בניגוד לאנטיביוטיקה, ולכן הוא יכול לסייע בזמן מחלה ואף כמניעה כאשר מסביב ישנם הרבה חולים.

 

4. טיפול בנזלת

מי מלח הם אופציה טיפולית טובה. קיימים היום בשוק מוצרים שונים על בסיס מי מלח אשר מקלים על הגודש בריריות של האף ומצמצמים הפרשה.

 

5.ספריי הומאופתי על בסיס צמח האאופורביום (EUPHORBIUM)

יכול לסייע מאוד ובמיוחד במצבים של נטייה לסינוסיטיס.

 

  • הכותב הוא מנהל "כללית רפואה משלימה"

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילד חולה? תנו לו לנוח יומיים-שלושה
צילום: shutterstock
מומלצים