שתף קטע נבחר

דיפלומט בטהרן: ההרס בשגרירות שיטתי ומאורגן

הגרסה האיראנית הרשמית להסתערות על שני מתחמי השגרירות הבריטית בטהרן היא שמדובר בהתפרצות זעם ספונטנית, אך גורמים דיפלומטיים ביקרו במטרות ההתקפה והזדעזעו. אחד מהם אמר: "המראות קשים, אפשר לראות שהפעולה תואמה"

ממשלת איראן גינתה כלפי חוץ ובאופן רשמי את הפריצה לשגרירות בריטניה שלשום (יום ג') וטענה כי מדובר באירוע ספונטני, אך עדויות דיפלומטים מערביים שביקרו בשגרירות אתמול מצביעות על מסע הרס שיטתי. לדבריהם, התנהגות המפגינים במתחמים שהותקפו מצביעה על יד מכוונת ועל ארגון מסודר של האלימות, ולא על התפרצות מקרית של רגשות.

 

איראן בסערה דיפלומטית - הכותרות האחרונות:

 

דיפלומטים מ-11 מדינות ביקרו בשגרירות הבריטית וסיפרו על הנזק הרב – מבנים שהוצתו וחלונות שנופצו – ועל מסכת האירועים שעברו על עובדי השגרירות, שכבר הספיקו לשוב לארצם.

 

פורצים לשגרירות - "התפרצות רגשות ספונטנית", לפי איראן (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
פורצים לשגרירות - "התפרצות רגשות ספונטנית", לפי איראן(צילום: MHER NEWS)

 

מפגינות איראניות מחוץ לשגרירות הבריטית שלשום (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינות איראניות מחוץ לשגרירות הבריטית שלשום(צילום: AP)

 

המתקפות אירעו בשני מקומות שונים בבירה האיראנית. הראשון, הוא מתחם בן 135 שנה, ששימש את השגריר הבריטי לאירוח ארוחות ערב רשמיות תחת נברשות וכשעל הקירות ציורים של מלכי העבר של הממלכה המאוחדת. לדברי הדיפלומטים, המקום נהרס "בצורה שיטתית".

 

מתחם שני בצפון טהרן, שם רוב הדיפלומטים הבריטים התגוררו בביתנים מודרניים, הותקף באותו הזמן. מה שכמובן מגביר את החששות כי הפריצות היו תוצאות של הוראות מגבוה. גרסת הרפובליקה האיסאלמית הייתה כי מדובר בפעולה מאולתרת של סטודנטים ובני נוער שזעמו על העיצומים המוטלים על ארצם. משרד החוץ האיראני כינה זאת: "התנהגות בלתי מקובלת של כמה מפגינים".

 

השלטונות טענו כי זו "התנהגות בלתי מקובלת של כמה מפגינים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השלטונות טענו כי זו "התנהגות בלתי מקובלת של כמה מפגינים"(צילום: AFP)

 

מתפרעים מנצפים חלונות במתחם. נשלחו בידי המשטר? (צילום: AP) (צילום: AP)
מתפרעים מנצפים חלונות במתחם. נשלחו בידי המשטר?(צילום: AP)

 

"המראות בפנים קשים", אמר דיפלומט אירופי, "ראיתי שני חדרים שאי אפשר לדעת מה היה שם קודם. הכול עכשיו אפר". לדבריו, "אפשר לראות שהפעולה הייתה מתואמת". הוא הצביע על כך שבניין שלא נעשה בו שימוש זה שנים נותר ללא פגע, בעוד שהמשרדים החשובים ביותר הוצתו.

 

צוות השגרירות לא נפגע פיזית, אך נותר מעורער נפשית בשל התקרית, שבה ראו את המתחמים המוגנים שלהם, כביכול, מוצפים בהמון זועם שרק עצר את מסע ההרס שלו בשביל תפילות אחר הצהריים. בזיכרונותיהם כמובן היה משבר החטופים האמריקנים מ-1979, שהוחזקו 444 יום לאחר ששגרירות ארצות הברית נתפסה במהפכה האיסאלמית.

 

לדברי הדיפלומט האירופי הצוות הבריטי בילה את הלילה בשגרירות אירופית סמוכה, והונפקו להם תעודות מעבר זמניות שאפשרו להם לעזוב את איראן, מאחר שרובם איבדו את דרכוניהם בעת ההסתערות על מתחמי השגרירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שני בניינים הוצתו", סיפר דיפלומט
צילום: MHER NEWS
מפגינים על גג השגרירות
צילום: MHER NEWS
הרס רב בתוך המתחמים
צילום: Mahdi Marizad FARS NEWS AGENCY
מומלצים