שתף קטע נבחר

אנטישמיות בקוסובו: צלבי קרס בבית עלמין יהודי

רק השנה חודש בית הקברות העזוב בבירה פרישטינה, והשבוע נמצאו בו סמלים נאציים וכתובות "יהודים החוצה". נשיא קוסובו וראש הממשלה של החבל המוסלמי, שהאו"ם טרם הכיר בעצמאותו, מיהרו לגנות: "זה מנוגד לערכי המדינה שלנו"

משטרת קוסובו חוקרת מי ריסס צלבי קרס על עשרות מצבות בבית עלמין יהודי שחודש רק לאחרונה על-ידי סטודנטים אמריקנים וקוסוברים. דובר המשטרה, בראהים סדריג'ה, אמר היום (ה') כי המשטרה סגרה את בית העלמין בבירה פרישטינה, ומחפש רמזים שיובילו למבצעים. לפי ההערכות, בית הקברות חולל שלשום. סדריג'ה אמר כי לפי שעה הוא אינו יכול למסור פרטים נוספים על החקירה.

 

ביוני השנה, קבוצה של סטודנטים מדרטמות' קולג' בניו המפשייר ועמיתיהם מהאוניברסיטה האמריקנית בקוסובו חידשה את בית העלמין שהוזנח, ניקתה פסולת סביב הקברים וניכשה עשבים שוטים. הרב אדוארד ס. בורץ מהמרכז לחיים יהודיים בקולג' אף קיים טקס בבית העלמין, וסטודנטים קראו כל אחד בתורו שמות של משפחות יהודים מהאזור שמתו במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

צלבי הקרס בבית העלמין בקוסובו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צלבי הקרס בבית העלמין בקוסובו(צילום: AFP)

 

היום עדיין התנוססה בבית העלמין כתובת השנאה "יוד-ראוס", איות שגוי של המונח הגרמני "יודן ראוס" שמשמעותו "יהודים החוצה". נשיא קוסובו, אטיפטה ג'הג'גה, וראש הממשלה, האשם טאצ'י, גינו את המעשה. "הפגיעה בבתי קברות היא מעשה שסותר לחלוטין את המסורות והערכים של העם בקוסובו, שמבוססים על סובלנות ומתן כבוד מלא לכל המתים וכל אתרי הזיכרון", אמר הנשיא בהודעה שפרסם. ראש הממשלה כינה את המעשה "פעולה פחדנית".

 

הגינוי שפרסמו מנהיגי קוסובו בא אחרי גינוי דומה שפרסם שגריר ארה"ב במדינה הצעירה והלא-מוכרת, כריסטופר דל, שהפציר ברשויות לגלות מי ביצע את הוונדליזם. "המעשה מלאה השנאה הזה היה פגיעה לא רק באנשים הקבורים שם ובבני משפחותיהם, מקרב אנשי הקהילה היהודית של קוסובו ומעבר לה, אלא גם פגיעה במדינה ובחברה הרב-תרבותית של קוסובו".

 

הכתובת שגויה, המסר ברור. "יהודים החוצה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכתובת שגויה, המסר ברור. "יהודים החוצה"(צילום: AFP)

 

כ-300 יהודים שחיו בקוסובו נרצחו במחנה הריכוז ברגן בלזן בגרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה. אחרי המלחמה,

הקהילה היהודית הקטנה של קוסובו הידלדלה. המעטים שנשארו בה עזבו לישראל ולסרביה במהלך מלחמת קוסובו בשנים 1998 ו-1999 ואחריה.

 

קוסובו, שהייתה בעבר פרובינציה סרבית, התנתקה מסרביה בשנת 2008 והכריזה על עצמאותה, אולם בלגרד הודיעה כי לעולם לא תקבל את עצמאות החבל, שרוב תושביו הם ממוצא אתני אלבני. אזרחי קוסובו הם מוסלמים ברובם, אולם חי בה גם מיעוט נוצרי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בכניסה לבית הקברות בפרישטינה
צילום: AP
אחרוני היהודים היגרו ברובם לישראל ולסרביה
צילום: AFP
מומלצים