שתף קטע נבחר

אפשר להירפא ממנה? 9 עובדות על הפטיטיס C

על פי ההערכות 90 אלף איש בישראל הם נשאים של צהבת (הפטיטיס) C. האם ניתן להידבק במחלה ביחסי מין ובאיזה שלב ניתן לאבחן אותה? לרגל שבוע המודעות למחלה מפריך ד"ר אורן שבולת מיתוסים נפוצים

צהבת (הפטיטיס) C, היא מחלה שמקורה בנגיף. מדובר במחלה העשוייה לקנן בגוף מספר שנים רב בטרם תתפרץ ותגרום להדרדרות במצב הכבד. חולים רבים אינם מודעים לקיומה של המחלה, לסיכוניה השונים ולאופן ההתמודדות עמה, זאת דווקא בשל העובדה כי לרוב החולה פשוט אינו מרגיש חולה. אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקת דם פשוטה. כיום אנו נמצאים בפתחה של תקופה מרגשת, בה הושגה פריצת דרך רפואית בתחום הטיפול בצהבת C, המהווה בשורה לרופאים ולחולים גם יחד. הטיפולים החדשניים למחלה יאפשרו לנו, רופאי הכבד, למגר אותה בעתיד מן העולם.

 

עוד על צהבת C :

אחרי שאיבדה אמה לצהבת - יהודית מנצחת את המחלה

הזמרת נטלי קול: על ההתמודדות עם הפטיטיס C  

הפטיטיס C: מה הסימפטומים ואיך מטפלים במחלה

 

לרגל שבוע המודעות לצהבת C הפרכנו עבורכם כמה מיתוסים נפוצים על צהבת:

 

1. מדובר במחלה נדירה

לא נכון. אפשר לומר שההיפך הוא הנכון. כיום מדובר במחלה נפוצה ויש כאלו המגדירים אותה כמגיפה. יותר מ-180 מיליון איש ברחבי העולם לוקים בצהבת C וההערכות הן שבישראל כ-90 אלף נושאים את הנגיף. ישנם איזורים גאוגרפיים, כמו אפריקה, אסיה ומזרח אירופה, בהם שכיחותה של המחלה גבוהה יותר.

 

2. לא ניתן לאבחן את המחלה עד לשלב מאוחר מאוד

לא נכון. ניתן לאבחן את המחלה בקלות, גם בשלבים מוקדמים, באמצעות בדיקת דם פשוטה. בשלב ראשון בודקים אם ישנה הפרעה בתפקודי הכבד וניתן לבדוק קיום סימני הנגיף בדם. במקומות מסויימים בעולם (למשל בצרפת) קיימת תוכנית לגילוי מוקדם של הדבקות בנגיף.

כך, אנשים שקיבלו מנות דם לפני שנת 1991, השתמשו בסמים בהזרקה או שהגיעו מארצות בהן יש שכיחות גבוהה של הדבקות בנגיף, נבדקים באופן יזום. כדאי לעודד בדיקה לגילוי הנגיף באנשים מקבוצות סיכון אלה. גילוי המחלה בשלב מוקדם ומתן אחד מהטיפולים היעילים הקיימים יכולים למנוע התפתחות מחלת כבד מתקדמת וקשה.

 

3. צהבת C אינה מחלה מסכנת חיים

לא נכון. עם השנים המחלה עלולה להתקדם ולהביא לנזק משמעותי לכבד ולסיבוכים מסכני חיים, עד לכדי כשל בתפקוד הכבד, מצב הנקרא שחמת ודורש לפעמים השתלת כבד להצלת חיי החולה. היום צהבת C היא הסיבה העיקרית להשתלות כבד ברחבי העולם, כאשר בכל שנה מתים בעולם 350 אלף איש מהמחלה. התפתחות שחמת מעלה את הסכנה להתפתחות סרטן בכבד. בנוסף למחלת כבד יכול נגיף צהבת C לגרום לסיבוכים חמורים אחרים כמו סרטן בלוטות הלימפה (לימפומה) פגיעה כלייתית, ופגיעה עורית.

 

4. לא ניתן להירפא מהמחלה

לא נכון. מדובר במחלה ממנה בהחלט ניתן להירפא על ידי סילוק הנגיף מהגוף. מרבית החולים הנחשפים לצהבת C הופכים לנשאים, ומשמעות הדבר היא שנגיף המחלה ממשיך לקנן בגופם והיא מתפתחת למחלה כרונית. מאז שנות ה-90 קיימים טיפולים המאפשרים סילוק הנגיף מהגוף, אך יעילותם הייתה נמוכה, הטיפול היה ארוך ותופעות הלוואי מרובות. בשנה האחרונות חלה מהפכה בטיפול בצהבת C, כך שכיום, באמצעות הטיפולים החדשים, יכולים מרבית החולים להירפא באופן מלא מהמחלה. בעתיד אנו צופים שהטיפולים ישתפרו עוד ויהפכו יעילים יותר, קצרים יותר ועם פחות ותופעות הלוואי.

 

5. נרפאתי מהמחלה ולכן אין סיכוי שאדבק שוב

לא נכון. בצהבת B הגוף אמנם מפתח נוגדנים שימנעו מהאדם לחלות בשנית, אך בצהבת C לגוף אין את היכולת לפתח נוגדנים שכאלו. כאשר אדם נרפא מנגיף המחלה בעקבות טיפול, היא אינה צפוייה לשוב ולקנן בגופו. אך אם אותו אדם ייחשף בשנית לנגיף דרך גורם חיצוני (לדוגמה, שימוש בסמים בהזרקה) הוא עלול להידבק שוב.

 

6. ניתן להדבק במחלה דרך הרוק ויחסי מין

לא נכון. בניגוד לצהבת B, בה דרך ההדבקה היא בנוזלי גוף (דם וקיום יחסי מין) ובמהלך הלידה בין האם לילד, בצהבת C ניתן להידבק רק דרך מגע עם דם של אדם חולה או בשימוש במחט ששימשה אדם חולה. מגע עם אדם חולה כמו נשיקה או חיבוק, שימוש באותם כלי אוכל, שרותים או בגדים - בטוח לחלוטין ואין בו סיכון להדבקות. הדבקה ביחסי מין נדירה ביותר, וכך גם בן האם לילוד.

 

שאלה מעניינת המעסיקה לא מעט אנשים היא האם אפשר להידבק כתוצאה מקעקועים או עגילים, כגון פירסינג. במדינות אחדות, ביניהן ארצות הברית, קעקועים הוגדרו כגורמי סיכון להידבקות בצהבת C, בעיקר אם בוצעו בשנות ה-80, בבתי כלא או במקומות לא מוסדרים, זאת משום שבקעקועים כאלה נעשה שימוש באותה מחט העוברת מאדם לאדם. עם זאת, כיום בשל המודעות לנושא מקעקעים משתמשים במחטים סטריליות יותר ומחליפים את המחטים בין אדם לאדם כך שהסיכון להדבקה פחת בצורה משמעותית.

 

7. החולים במחלה הופכים צהובים

לא בהכרח. בהדבקה חריפה תסמיני המחלה דומים לכל מחלה ויראלית אחרת, כגון שפעת, וכוללים חום, כאבי שרירים וכאבי ראש. בחלק מהמקרים מופיעים כאבי בטן, בחילות והקאות. במהלך הפטיטיס C חריפה תסמינים כמו עור צהוב, הצהבת העיניים ושתן בצבע כהה עשויים

להופיע במקרים נדירים, וגם במידה והופיעו הם עתידים לחלוף לאחר מספר שבועות - אך העלמותם אינה מעידה על החלמה מהמחלה. לאחר שנים רבות, כאשר מתפתחת שחמת כבד, עלולים סימני הצהבת לחזור ואז הם מסמנים מחלה מתקדמת.

 

8. לצהבת C קיים חיסון

לא נכון. בניגוד לצהבת B, כנגדה קיים חיסון שניתן לתינוקות ביום הלידה החל משנת 1991, לצהבת C אין היום חיסון יעיל והטיפולים הקיימים ניתנים לריפוי חולים לאחר שנדבקו במחלה.

 

9. ניתן לרפא צהבת C בעזרת יונים

כמובן שלא. אמונה תפלה השכיחה בקרב לא מעט ישראלים היא כי ניתן לרפא צהבת בעזרת יונים, כאשר היונה מונחת על בטן החולה ולפי האגדה היא אמורה לשאוב את מחלתו אליה, למות, ולהביא להבראת האדם. חשוב להדגיש כי מדובר באמונה חסרת כל בסיס, ובנוסף מומלץ שלא לבוא במגע עם יונים כיוון שלא עלולות להדביק את בני האדם במחלות שונות ומסוכנות.

  

הכותב הוא מנהל יחידת הכבד בבית חולים איכילוב





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צהבת C. פריצת דרך רפואית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים