שתף קטע נבחר

אור מכל ה-LED

אחרי נורת הליבון הבזבזנית ונורת הפלורוסנט עם הכספית, הגיע זמנה של נורת ה‭LED-‬ לכבוש את השוק. היא זעירה, חסכונית, ניתנת לעימעום, באה באין-ספור צבעים, חסינה למים, חום וקור, וגם בטיחותית. המחיר? הזמן עושה את שלו

היא שירתה נאמנה במשך שנים, בהשקט ובצנעה, את עולם התעשייה והמדע. עכשיו חודרת בהדרגה תאורת ה‭LED-‬ גם לבית הפרטי ומבטיחה מהפיכה בתחום המאור. 

 

עוד ב-ynet מחשבים

 

בתחום התאורה נפוצות כיום שלוש טכנולוגיות עיקריות - נורת הליבון היא הוותיקה מביניהן ונורות ההפעלה שלה הוצגו כבר לפני יותר מ‭150-‬ שנה. הנורות שאותן אנו מכירים כוללות חוט להט עשוי טונגסטן, אותו מקיף גז אציל שאינו גורם לתגובה עם חוט הלהט. כאשר עובר דרך החוט זרם חשמלי הוא מתחמם לטמפרטורה של יותר מ‭1,000-‬ מעלות ועקב כך מפציץ מה שמכונה "קרינת אור בהיר‭."‬ כל זה קורה במחיר של צריכת חשמל גבוהה יחסית ונצילות נמוכה. למעשה, רוב האנרגיה שעוברת בחוט, הופכת לחום ולא לאור ובהדרגה גם הופך החוט לדק יותר ויותר, עד שניתק כליל ומסיים בזה את חיי המנורה.

 

כמו זאת שאף פעם לא עובדת בחדר מדרגות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כמו זאת שאף פעם לא עובדת בחדר מדרגות(צילום: רויטרס)

 

האלטרנטיבה היא מנורת הפלורוסנט, שהוכנסה לשימוש בסוף שנות ה‭30-‬ של המאה ה‭20-‬ ופועלת בשיטה שונה, של העברת זרם חשמל דרך גז האצור בתוך המנורה (בדרך-כלל מסוג נאון‭,(‬ שגורמת להפקת אור אולטרה-סגול, וציפוי זרחני הופך אותו לאור נראה.

 

 

 

בהשוואה לנורת להט, הפלורוסנט מפיצה אור בתחום תדר צר בהרבה. התוצאה היא מה שקרוי "אור קר לעין‭,"‬ אבל יש לכך פתרונות שונים - בעיקר שימוש בסוגים שונים של ציפוי למנורה, שיוצרים אפקט נעים לעין. בנוסף, נורות פלורוסנט פולטות גם קרינת אולטרה-סגול ‭,(UV)‬ ויש ארגוני בריאות אשר ממליצים שלא להתקרב למרחק של פחות מ‭30-‬ ס"מ ממנורה פועלת כזו. לאחר סיום חיי נורת פלורוסנט, יש למחזר אותה כיוון שהיא מכילה כספית - הליך שלא מתבצע בישראל בצורה מסודרת. כדאי גם לדעת, כי כל כיבוי והדלקה מקצרים את חייה של הנורה ולכן מומלץ שלא לכבותה לפרק זמן של פחות מחצי שעה. במקרה הזה עדיף להשאיר אור בחדר.

 

הירוקה הצבעונית

נורות LED פועלות באופן שונה לגמרי. זהו גוף תאורה זעיר, המורכב מחומר מוליך למחצה. ספקטרום האור שהוא מפיץ תלוי בתרכובת המוליך למחצה, מה שמאפשר שליטה על אופי התאורה. הבסיס המדעי לנורות הללו הונח כבר בתחילת המאה ה‭,20-‬ אולם רק בשנות ה‭60-‬ יצאו לשוק (המקצועי בעיקר) נורות מסחריות ראשונות.

 

 

נורות ה‭LED-‬ הופכות בהדרגה לתחום החם בעולם התאורה בזכות כמה תכונות עיקריות: ראשית, זוהי תאורה שנחשבת "ירוקה" - היא אינה כוללת כמעט קרינה, היא חסכונית ביותר, וצריכת החשמל שלה נמוכה מאוד בהשוואה לנורות האחרות. אורך חיי הנורה יכול להגיע עד 50 אלף שעות עבודה וההדלקה והכיבוי אינן משפיעות על כך. הנורות ניתנות לעמעום, ואפשר גם להחליף בקלות נורות להט ישנות בנורות LED ללא תוספת של שנאי או אביזרים אחרים.

 

ה‭LED-‬ פולט אור בהתאם להרכב החומרים שממנו הוא בנוי, וניתן לקבלו במגוון רחב של צבעים כמו ירוק, כחול, אדום, כתום, לבן ועוד. בנוסף, באמצעות שילוב של שלושת צבעי היסוד (אדום, ירוק וכחול) ושליטה באמצעות בקר - ניתן להגיע לכל גוון וצבע. שילוב התכונות הללו, מספק לתאורת ה‭LED-‬ יתרון טכנולוגי, שמתורגם בשטח - כלומר בשוק העולמי - לחיסכון בצריכת אנרגייה (בימים בהם עלות יצירת חשמל ממשיכה לעלות) וגם לחופש עיצובי גדול בהרבה בשימוש בתאורה.

 

 

לחסוף מיליארד חביות נפט

נורת ה‭LED-‬ יכולה להשיג חיסכון בצריכת אנרגיה של עד ‭80%‬ בהשוואה לנורת להט, עם אורך-חיים גדול עד פי ‭.15‬ אם עושים חישוב ולוקחים בחשבון את העלות ההתחלתית הגבוהה שלה, ההשקעה מחזירה עצמה לאחר כ‭18-‬ חודשי שימוש. על-פי חישובים שערכה חברת פיליפס, מעבר לשימוש מלא בנורות LED באירופה בלבד יכול לחסוך כל שנה 51 מיליארד יורו בחשבונות החשמל, כמו גם 273 מיליון טונות של פליטת ‭CO2‬ (שווה-ערך ל- ‭13.6‬ מיליארד עצים) ויותר ממיליארד חביות נפט, או כושר ייצור של יותר מ‭255-‬ תחנות כוח. כל זאת, אם מנורת להט של 60 ואט תוחלף בנורת LED של 12 ואט בלבד.

 

בשנת 2010 נמכרו בעולם ‭11.5‬ מיליארד נורות להט, מתוכן ‭75%‬ עבור שימוש לתאורה בבתים פרטיים, כך שהשוק הפוטנציאלי עצום בגודלו. בחלק מהמדינות בעולם כבר מתחילים לאסור על שימוש בנורות להט ומחייבים לעבור לטכנולוגיות החליפיות.

 

 

צבע קיר משתנה

נכון להיום, נורות מבוססות נאון הן הזולות-יותר, בחישוב כולל של עלות נורה ועלות צריכת האנרגייה שלה. נורת להט היא הזולה ביותר לרכישה, אולם מתגלה כיקרה מאוד בצריכת החשמל. נורה מבוססת LED תעלה פי שניים ואף יותר, אך תתגלה, בסופו של דבר, כזולה בגלל החיסכון בחשמל.

 

יתרון נוסף ל‭LED-‬ מבוסס על כך שהנורה מורכבת מגביש אחד בלבד, ולכן עמידה בפני זעזועים פיזיים ומכות. תכונה זו גם הופכת אותה לבלתי רגישה למים, חום וקור, ומתאימה אותה לאזורים בעייתיים כמו אמבטיה, מטבח, תאורת חוץ ועוד. בנוסף, נורות LED פועלות על מתח נמוך, מה שתורם במימד הבטיחותי, במיוחד בחדרי ילדים, למשל.

 

באמצעות תאורת LED ניתן לייצר אווירה נעימה - החל משלבי התכנון ועיצוב הקונספט האדריכלי. התאורה יכולה להיות חלק אינטגרלי מהארכיטקטורה, וגם להשתלב ממש בגופים מעוצבים. ניתן לשלב נורת LED כחלופה כמעט בכל גוף קיים במקום הנורה הקיימת.

  

הגמישות שבייצור נורות LED בצבעים שונים מביאה להשקה של מוצרים חדשים, שאמורים להשפיע על מצב הרוח, למשל. מחקרים מצביעים על כך, שלצבעים יש השפעה על תחושות: אדום, למשל, נחשב "מעורר" ואילו כחול נחשב לצבע מרגיע. היכולת של תאורת ה– LED לשנות צבעים ולהקרינם על קירות יכולה לחסוך, למשל, את הצורך בצביעת חדרי הבית. פיליפס, לדוגמא, מציעה גוף תאורה המפיץ אור בחלל החדר ב‭256-‬ צבעים שונים. למכשיר מצורף שלט, הכולל "פלטת" צבעים דיגיטלית, שאותו ניתן לכוון לצבע שנבקש "לצבוע" בו את החדר. ניתן גם לתכנת את האור לפי תרחיש זמן קבוע מראש, שישתנה לצבעים מתחליפים.

 

 

טען ושכח

טכנולוגיית ה‭LED-‬ יצרה גם מוצרים יחודיים אחרים, כמו "נרות ‭- "LED‬ מנורות מעוצבות, שאמורות לספק אפקט משכנע של תאורת נרות רומנטית. הן מגיעות בסט של 3 יחידות, הכוללות מטען חשמלי. ניתן לפזר אותן בחלל החדר, ולאחר טעינה - הן דולקות לפרק זמן של עד 20 שעות.

 

בינתיים, מחירי נורות LED יקרים בהשוואה לאלו של מנורות להט בעשרות אחוזים ואף יותר. החיסכון המצטבר עם הזמן בזכות צריכת החשמל המופחתת לא תמיד משכנע את הלקוחות לעבור צד. אך ההוזלה בעלויות הייצור נמשכת כל הזמן, והופכת את הטכנולוגיה לזמינה ונגישה יותר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים