שתף קטע נבחר

מצרים שוב בקלפי: "לא לחזור אלף שנה אחורה"

תהליך הבחירות המורכב נמשך היום, כשמיליונים יצאו להצביע בהתמודדויות ראש-בראש במרוץ לפרלמנט. כשברקע ניצחון האיסלאמיסטים בשלב הראשון, הזהירה מצביעה: "אם הם ישלטו, לא יהיה חופש". אל-בראדעי: "הליברלים נמחקו"

(גם) זהו יום הבוחר: אזרחי מצרים הלכו היום (ב') שוב לקלפיות, במסגרת שבוע חשוב נוסף בתהליך הבחירות ההיסטורי של ארץ הנילוס. היום ומחר יצביעו אזרחי מצרים במסגרת שורה של קרבות "ראש-בראש" בין מועמדים במסגרת השלב הראשון בבחירות לפרלמנט, שהחל כבר בשבוע שעבר ושהאחים המוסלמים והסלפים הקיצונים רשמו בו עד כה הישגים מצוינים.

 

בחירות היסטוריות במצרים - כותרות אחרונות: 

 

סדרת העימותים ראש-בראש ביומיים הקרובים לא צפויה לשנות את התמונה שהסתמנה אתמול, כשוועדת הבחירות המרכזית במצרים הכריזה על תוצאות ההצבעה שנערכה בשבוע שעבר. בהצבעה ההיא, שבה השתתפו 9.7 מיליון איש, זכתה "מפלגת החירות והצדק" של האחים המוסלמים במקום הראשון עם -36.6% מהקולות, ולמקום השני הגיעה מפלגת "א-נור", המפלגה הקיצונית עוד יותר של אנשי הזרם האיסלאמי הסלפי, עם 24.4% מהקולות. החילונים נותרו הרחק מאחור.

 

כניסה לקלפי בקהיר, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כניסה לקלפי בקהיר, הבוקר(צילום: רויטרס)

 

במסגרת העימותים ראש בראש היום ומחר יתחרו מועמדים מוסלמים הנחשבים לקיצונים זה בזה, וכך יעשו גם מועמדים חילונים. המנצחים יזכו ב-52 המושבים שעדיין לא הוכרעו במסגרת הסיבוב הראשון של הבחירות. בשבועות הקרובים ייערכו עוד שני סיבובים בבחירות, שבהם ייקבע מי יאיישו את שאר המושבים בפרלמנט.

 

תהליך הבחירות במצרים סבוך למדי, ומורכב מהצבעה לרשימות של מפלגות ובחירה במועמדים פרטיים. התוצאות שפורסמו אתמול משקפות רק את הישגיהן של רשימות המפלגות, והן משפיעות על פחות משליש מבין המושבים בפרלמנט, שבו יושבים 498 איש בסך הכול.

 

"אם האיסלאמיסטים ישלטו, המהפכה נכשלה"

הבוקר, יחד עם מאות נשים שהגיעו להצביע בשכונה יוקרתית יחסית בקהיר, אמרה סוהייר קנסואה, בת 72, כי היא מודאגת מההישגים שרשמו האיסלאמיסטים משום שהיא אינה רוצה שמצרים "תלך אלף שנה אחורה". "אני מוסלמית ואני רוצה חופש וסובלנות לכולם, אבל אם האיסלאמיסטים יעלו לשלטון, יהיה פחות חופש לכולם, במיוחד לנשים", אמרה. היא טענה כי פרלמנט שבו ישלטו האיסלאמיסטים "פירושו יהיה שכל המטרות שבשמן בוצעה המהפכה לא הושגו".

 

עוד חדשות מהעולם:

 

בקלפיות הבוקר נראה ששיעור המצביעים נמוך יותר מבשבוע שעבר, אז הוא עמד על כ-60% מבעלי זכות הבחירה - הנתון המרשים ביותר שזכור במצרים המודרנית. בימי הנשיא המודח, חוסני מובארק, מעטים נהגו להשתתף בבחירות, שתוצאותיהן היו ידועות מראש במידה רבה.

 

מצרים מחכה להנהגה חדשה (צילום: AP) (צילום: AP)
מצרים מחכה להנהגה חדשה(צילום: AP)

 

נסיקתן של התנועות האסלאמיות מדאיגה מפלגות ליברליות ואפילו מפלגות דתיות מסוימות, שחוששות כי האחים המוסלמים והסלפים ינסו לקדם אג'נדה דתית. הן חוששות גם שרבים מהפעילים הצעירים שעמדו מאחורי ההתקוממות שהביאה בפברואר השנה להדחת מובארק ירגישו שהמהפכה שלהם "נחטפה".

 

מאז נפילתו של מובארק הקבוצות שהובילו את המהפכה נגד שלטונו והאיסלאמיסטים לא הצליחו לפרוץ את המבוי הסתום בנוגע לחוקה החדשה של המדינה. על הפרלמנט החדש תוטל, בתיאוריה, המשימה של בחירת 100 חברי צוות שינסחו חוקה חדשה. אלא שבצעד שגרם למתיחות גדולה עוד יותר, המועצה הצבאית העליונה השולטת כעת במצרים הציעה שהיא עצמה תבחר את 80 החברים האלה, ואמרה שלפרלמנט לא תהיה אמירה כלל במינוי הממשלה החדשה.

 

אל-בראדעי: הליברלים נמחקו בבחירות

מפלגת "הצדק והחירות" שמייצגת את האחים המוסלמים ניסתה עד כה להציג את עצמה כמפלגה איסלאמית מתונה שרוצה ליישם את החוק האיסלאמי מבלי לפגוע בחירויות הפרט, וטענה כי לא תנסה ליצור קואליציה עם מפלגת "א-נור" הקיצונית. הסלפים הקיצונים במפלגת "א-נור" הם דמויות חדשות בזירה הפוליטית. הם דוגלים ביישום ערכי האיסלאם כמו בסעודיה, שם יש הפרדה בין גברים לנשים והנשים חייבות לעטות רעלה ולהימנע מנהיגה. חברי המפלגה הזו אומרים כי חוקים הסותרים את הדת אינם יכולים לעבור.

 

מצרים משתמשת זה שנים בחוק האיסלאמי, השריעה, כבסיס לחקיקה, אבל החוקים נותרים ברובם חילוניים והשריעה אינה מכסה את כל תחומי החיים המודרנים. אם האחים המוסלמים יחליטו שלא לכרות ברית עם הסלפים, הגוש המצרי הליברלי, שזכה במקום השלישי עם 13.4% מהקולות, יוכל ליצור משקל-נגד לגורמים הקיצונים. מפלגת "הוופד" הליברלית זכתה ב-7.1% והמפלגה האסלאמית המתונה "ווסט" זכתה ב-4.3%.

 

מצרים כותבת, קוראת ומצביעה - בחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצרים כותבת, קוראת ומצביעה - בחירות(צילום: AFP)

 

מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר ומי שנחשב למועמד מוביל בבחירות לנשיאות שייערכו כנראה בשנה הבאה, עמרו מוסא, אמר אתמול בעקבות פרסום תוצאות הבחירות והצלחתו של הזרם האיסלאמיסטי כי יש לקבל את התוצאות כמו שהן, כיוון שזו

הדמוקרטיה. "אני שמח על יישום תהליך הדמוקרטיה, תחילתה של הדמוקרטיה", אמר מוסא, "אי אפשר לקיים דמוקרטיה ואז לשנות את התוצאות או לדחות אותן".

 

גם מועמד אחר לנשיאות, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לשעבר מוחמד אל-בראדעי, הגיב על התוצאות. אל-בראדעי אמר כי הצעירים הליברלים שעמדו מאחורי המהפכה "הוכחדו" בבחירות. הוא אמר כי הוא מקווה שהאיסלאמיסטים המתונים יחסית יצליחו לרסן את הקיצונים ויעבירו מסר מרגיע לעולם שלפיו מצרים לא תצעד בדרך שמרנית קיצונית. "הצעירים מאוכזבים. הם לא מאמינים שמטרה כלשהי מבין מטרות המהפכה הושגה", אמר אל-בראדעי.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצביעים בקהיר. לא רק אחים מוסלמים, גם סלפים על הראש
צילום: רויטרס
אל-בראדעי. אלה תוצאות המהפכה
צילום: רויטרס
נשים מחכות לתורן בקלפי במצרים
צילום: AFP
מומלצים