שתף קטע נבחר

תגלית: סרטן "חקלאי" המגדל בעצמו את המזון

מין חדש של סרטן בעל צבתות שעירות, שזכה לשם "יטי", התגלה בעומק של כ-2,500 מטר באוקיינוס השקט. החוקרים נדהמו לגלות כי במקום לצוד את טרפו, הסרטן מגדל בקטריות זעירות על הצבתות שלו ו"קוטף" אותן למאכל בעת הצורך

ציד הוא חלק בלתי נפרד מחייהם של בעלי חיים רבים כדי לשרוד בטבע, אך יש מספר מינים מצומצם בעולם שלא משקיעים אנרגיה רבה במרדף אחרי טרף בים, ביבשה או באוויר, אלא מחליטים לגדל בעצמם את ארוחות הבוקר והערב שלהם.

 

הכירו את הסרטן החקלאי הנדיר שזכה לשם "יטי", בזכות השערות והזיפים הרבים המעטרים את גופו ובעיקר את צמד הצבתות שלו.

 

חקלאי שעיר עם צבתות. עצמאי בשטח (צילום: Andrew R. Thurber) (צילום: Andrew R. Thurber)
חקלאי שעיר עם צבתות. עצמאי בשטח(צילום: Andrew R. Thurber)

 

הסרטן שדוגל בשיטת עשה זאת בעצמך, הוא בגודל של תשעה סנטימטרים בלבד, חי באפילה בעומק של עד כ-2.5 קילומטר באוקיינוס סמוך לקוסטה ריקה. סרטן היטי השעיר מצליח לשרוד תודות לשיתוף פעולה עם בקטריות זעירות, אותן הוא מגדל על הצבתות שלו, בסמוך לאזורים בהם ישנן נביעות גז מתאן.  

 

משלחת חוקרים שיצאה למסע חקר גיאולוגי תת-ימי בשנת 2006, סמוך לקוסטה ריקה, גילתה לראשונה מין חדש למדע של סרטן יטי שעיר. שנה לאחר מכן, הצטרף אחד החוקרים, ארתו'ר ת'ורבר, אקולוג ימי מאוניברסיטת אורגון בארה"ב למסע נוסף כדי לחקור נביעות מתאן באוקיינוס. 

 

 

מזין את הבקטריות באמצעות ריקוד צבתות

סיור של צוללת זעירה על רצפת האוקיינוס, הניבה תגלית שניה ונדירה - מין שני של סרטן יטי שעיר. ת'ורבר שפרסם את ממצאיו החודש באתר המדע "PLoS ONE", מספר בראיון ל-ynet כי שמו של הסרטן הנדיר מתבסס על ביטוי נפוץ בקוסטה ריקה, שמשמעותו "חיים טהורים".

 

"חקרנו את רצפת האוקיינוס בחיפוש אחר מרבצי גז מתאן ומימן גפרתי באמצעות צוללת קטנה ושם הוא התגלה על ידי מפעיל הצוללת, שהביא אותו בחזרה לספינה", הוא מספר על המפגש הראשון עם הסרטן הקטן. מצילומים שנערכו על קרקעית האוקיינוס נמצאו סרטנים רבים - עשרות מהם נלקחו לדגימה וניתוח במעבדות המחקר.

 

לדברי החוקרים, הסרטן השעיר מצליח לשרוד תודות לעובדה שהוא מגדל את המזון שלו - בקטריות זעירות - על גבי גופו ובעיקר על שטחי הזיפים בצבתות שלו. מה הם חומרי הדישון בהם נעזר הסרטן? ת'ורבור אומר כי השיטה העיקרית להזנת הבקטריות היא באמצעות ריקוד צבתות. "הם מניעים את הצבתות שלהם בתנועות סיבוביות וכך יוצרים תסיסה במים, דבר שמזרים אספקה חדשה של כימיקלים לבקטריות, המסייעים להן לצמוח".

 

חי באפילה במעמקים וניזון מבקטריות (צילום: Andrew R. Thurber) (צילום: Andrew R. Thurber)
חי באפילה במעמקים וניזון מבקטריות(צילום: Andrew R. Thurber)

 

בתום תקופת גידול קצרה וכשהרעב מתחיל לבעבע, הסרטן למעשה ניגש למלאכת הקציר ואוסף את הבקטריות מהצבתות שלו הישר אל פיו. "הזיפים שלו מעניקים לו כלי שימוש בדמות מסרק שמסייע לו לאסוף אותן על הפה".

 

לדברי החוקרים, ישנם מינים נוספים של חסרי חוליות בים המסוגלים לגדל בעצמם את המזון, ביניהם סרטנים וחסילונים. האם הסרטן נוטה לצוד בעלי חיים אחרים או שמא הוא מסתפק רק במקור יחיד של טרף? ת'ורבר מוסיף כי בדיקות שנערכו בגופם של הסרטנים שנאספו מהמים, העידו על כך כי הסרטן מסתמך על הארוחות שהוא מגדל על גופו בעזרת אנרגיה כימית.

 

החוקרים מאמינים כי שיטת גידול הבקטריות היא אחת הסיבות המרכזיות להצלחתם של חסרי חוליות רבים לשרוד במעמקי האוקיינוסים באזורים בהם ישנן נביעות מתאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Andrew R. Thurber
דרך ייחודית להישרדות. סרטן "יטי שעיר"
צילום: Andrew R. Thurber
חי בעומק של כ-2.5 ק"מ
צילום: Andrew R. Thurber
מין שני של סרטני יטי שעירים התגלה מאז 2005
צילום: Andrew R. Thurber
מומלצים