שתף קטע נבחר

אושר בכנסת: מס הכנסה יופחת, מס החברות יעלה

הכנסת אישרה פה אחד את הצעת החוק לחלוקת נטל המס, העוקפת את המלצות ועדת טרכטנברג. עיקרי החוק: העלאת מס החברות ב-1% והפחתת מס הכנסה ב-2% לבעלי הכנסות בינוניות - מ-8,000 עד 14,000 שקל בחודש. יו"ר ועדת הכספים: "טרכטנברג לא פתרה בעיות אלא יצרה כאלה"

מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') פה אחד, בקריאה שנייה ושלישית, את הצעת החוק "חלוקת נטל המס" - שהיא למעשה חוק "עוקף טרכטנברג" שהוגש ביוזמת ועדת הכספים של הכנסת. סעיפי החוק צפויים להביא לשינוי בשכר הנטו של חלק ניכר ממעמד הביניים ולהכבדה כלכלית על כיס העשירים.

 

 

כתבות נוספות מערוץ הכלכלה והצרכנות של ynet:

 

לחוק אין קשר עם דו"ח טרכטנברג מאחר שהעבודה עליו החלה עוד לפני המחאה החברתית והושלמה לפני שהסתיימה עבודת הוועדה הממשלתית לשינוי חברתי-כלכלי (היא ועדת טרכטנברג).

 

לחוק נוספו אחר הצהריים סעיפים נוספים הקשורים למעמדות הביניים וחסרי הדיור. הוא הוגש על בסיס הצעת חוק ממשלתית שעברה בוועדת הכספים בראשית הקיץ במטרה להקפיא את הפחתות המסים בשנת 2012. בעקבות המחאה החברתית נוספו היום אותם שינויים.

 

"לוקחים מעשירים ונותנים לעניים"

"רכיבי הצעת החוק הם תחת המוטו 'לוקחים מעשירים ונותנים לעניים'", אמר הערב יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). לפי התקדמות תהליכי החקיקה, הצפי הוא שהחוק החדש ייכנס לתוקף בראשית 2012. רכיבי החוק הם:

 

  • הקפאת מתווה הפחתת מס ההכנסה לבעלי ההכנסות הגבוהות והעלאת מס החברות ב-1% מ-24% ל-25%.

 

  • הפחתת מס הכנסה ב-2% לבעלי הכנסות בינוניות - מ-8,000 שקל עד 14,000 שקל - החל מינואר 2012. המשמעות היא ששכר הנטו יגדל ב-120-80 שקל מדי חודש.

 

  • העלאת שיעור המס במדרגה העליונה לבעלי הכנסות גבוהות (החל מכ-41,000 שקל) כך ששיעור המס במדרגה העליונה יעלה מ-44% ל-48% על הכנסה מסכום זה ואילך.

 

  • הגדלת מענק מס הכנסה שלילי ב-50% לאם עובדת או לאב חד-הורי. גובה המענק ישתנה מאדם לאדם כיוון שהוא מחושב לפי גובה המשכורת.

 

  • תוספת שתי נקודות זיכוי לגבר עובד עם ילדים עד גיל 3, שיוסיפו כ-400 שקל לנטו בתלוש השכר.

 

  • פטור ממס רווחי הון לגמלאים בפדיון חד פעמי של קופות גמל וקרנות פנסיה על הכנסה מירבית 13,000 שקל ליחיד ו-16,000 שקל לזוג.

 

 

  • הפחתת התקרה לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות שתחזור לעמוד על כ-40,000 שקל במקום כ-80,000 שקל (מאחר שבעלי ההכנסות הגבוהות הקימו חברות כדי לעקוף את התשלומים הגבוהים).

 

הדלק לא יתייקר ב-40 אגורות כמתוכנן 

גפני, שטען לא מזמן כי ועדת טרכטנברג "מיותרת", לגלג עליה גם הערב ואמר שלדעתו היא לא פתרה בעיות אלא יצרה כאלה. "היא לא התייחסה לשכבות הביניים או למצוקת הדיור, מה שאנחנו כן עשינו", אמר.

 

הוא ציין כי בוועדת טרכטנברג שהייתה גוף ממשלתי ממונה ישבו 60 חברים, "פחות או יותר מאותו סוג, בעוד שבוועדת הכספים, גוף נבחר, יש נציגים אשר משקפים את כל חוגי העם מימין ומשמאל, יהודים וערבים, ותיקים ועולים, חילונים ודתיים. תשפטו בעצמם מי נתן תוצאה יותר טובה", אמר גפני.

 

יו"ר ועדת הכספים הוסיף כי "הצעת החוק של הממשלה לפי פרק המסים של דו"ח טרכטנברג טרם הובאה לקריאה ראשונה ושלנו כבר עוברת בקריאה שנייה ושלישית. לא היינו צריכים את חוכמת הפרופסרים של טרכטנברג. אין לי דבר אישי נגדו, אפילו קיבלנו אותו בכבוד בוועדת הכספים וכיבדנו אותו בקפה. אבל מה שאנחנו עשינו כאן היה הדבר הנכון וזו בשורה לעם ישראל, ותודה לשר האוצר שעשה אותי עוזר שלו".

 

גפני הודה לשר האוצר שטייניץ על כך שהוא עומד להוציא צו להורדת מס הבלו על הדלק מינואר, שגם עליו החליטה ועדת הכספים במסגרת העבודה על החוק. מדובר בביטול העלאה של מס הבלו על הדלק ב-40 אגורות, שהיה מתוכנן לחודש ינואר הקרוב. 

 

להצעת החוק של וועדת הכספים לא הוגשו הסתייגויות, ותמכו בה בקריאה השלישית 41 חברי כנסת מרוב הסיעות למעט חד"ש שלא השתתפה בהצבעה. חבר הכנסת מוחמד בראכה אמר לאחר ההצבעה, שהיה ראוי להעלות פי כמה את מס רווחי ההון ולהציע הצעות יותר נדיבות למחוסרי הדיור.

 

להצעת החוק לא היו מתנגדים, והדוברים היחידים מסיעת קדימה הסתפקו בדברי ביקורת על מדיניות הממשלה ולא על הצעת החוק הנידונה.

 

שר האוצר יובל שטייניץ אמר שכוונת החוק היא "מהלך חברתי חשוב לטובת השכבות החלשות ומעמד הביניים שייסע לצמצום הפערים". השר אמר כי הוא הופתע מהאחריות של ועדת הכספים בראשות גפני: "זאת תעודת כבוד לכנסת כולה".

 

שר האוצר הדגיש כי "אנחנו בימים של משבר גלובלי ומוצאים את עצמנו באופן מוזר מתפללים לשלמות אירופה וגוש האירו. כבר הנחתי את משרד האוצר להכין תוכנית מגירה כך שנוכל לעמוד בהצלחה ובכבוד בצונאמי הכלכלי שיתרחש בעולם אם אירופה תתפרק כלכלית והמשבר הגלובלי יתפרץ בעוז. אבל, אנחנו מתבוננים בקריסה הכלכלית באירופה ומקווים שהיא לא תתפרק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת (צילום ארכיון)
צילום: נועם מושקוביץ
פחות מס, יותר שכר
מומלצים