שתף קטע נבחר

חיילים היו שפני ניסיונות. חיסון לשפעת - 10 עובדות

החוקרים עובדים במרץ מדי שנה כדי שהחיסון לשפעת יהיה מוכן כבר בסתיו, אבל ככל שהנגיף העונתי שונה מאלה המוכרים משנים קודמות - עולה הסיכון לתחלואה, לסיבוכים ולתמותה. מהו "אפקט העדר", וכמה מרוויחות חברות התרופות מהחיסון?

1. חיילים: שפני הניסיון הראשונים

וירוס השפעת אותר על ידי מדענים בשנות ה-30, והחיסון כנגדו פותח בשנות ה-40 וניתן לראשונה לחיילי מלחמת העולם השנייה.

 

איך מטפלים בשפעת ?

  

2. מעקב מתמיד

חוקרי ארגון הבריאות העולמי עוקבים לאורך כל השנה אחרי השינויים שחלים בנגיף. כיוון שהווירוס חובב חורף, בין החודשים מאי עד אוגוסט הם עוקבים אחריו בחצי הכדור הדרומי, ובין נובמבר למרץ הם חוקרים אותו בחצי הכדור הצפוני. על דמותו של הווירוס בחצי הכדור האחד מבססים את התחזיות לתחלואה בחצי הכדור השני.

 

3. המירוץ לחיסון

לאחר שהחוקרים מזהים בחצי הכדור האחד את תת-הסוג של השפעת שעומד לתקוף בחורף הקרוב בחצי הכדור השני, הם עובדים בלוח זמנים צפוף כדי לרקוח נגדו חיסון שיהיה מוכן כבר בסתיו.

 

4. דוגרים על החיסון

השיטה הרווחת להפקת חיסון לשפעת מבוססת על גידול מבוקר של תאי וירוס על קרום ביצי תרנגולות.

 

5. אפקט העדר

בתורת המחלות הזיהומיות מוכר המושג "חיסוניות העדר", כלומר, ככל שיותר אנשים מתחסנים, כך פוחת הסיכון של כל אחד מאיתנו לחלות.

 

6. לדקור או לשאוף

החיסון שניתן בזריקה לזרוע מכיל חלקיקים של חלבוני מעטפת, בעוד שהתרסיס לאף (פלומיסט) מכיל נגיף חי מוחלש. התרסיס לאף יעיל יותר בילדים, אך אסור לשימוש לאוכלוסיות בסיכון. החיסון מאושר מגיל חצי שנה. אין לתת את החיסון לאנשים עם רגישות יתר לאחד ממרכיביו.

 

רוקחים את החיסון כך שיהיה מוכן כבר בסתיו (צילום: shuttersock ) (צילום: shuttersock )
רוקחים את החיסון כך שיהיה מוכן כבר בסתיו(צילום: shuttersock )

  

7. חיסון בכל שנה

בניגוד לנגיפים אחרים שלאחר החלמה מהם הגוף חסין נגדם, נגיף השפעת יוצר שינויים תכופים במעטפת החלבונים שלו. זו הסיבה שאנו עלולים להידבק שוב ושוב.

 

8. כוחו של החריג

ככל שהנגיף העונתי שונה מזה שהכרנו בעונות הקודמות, אנו מחוסנים נגדו פחות, וגובר החשש לעלייה במקרי התחלואה, הסיבוכים והתמותה.

 

9. טוב לצעירים

ממוצע יעילות החיסון הוא כ-70%, ובאוכלוסייה של צעירים בריאים היעילות המוכחת היא 70%־90%. מחקרים נוספים הראו שהחיסון יעיל פחות לילדים מתחת לגיל שנתיים וקשישים מעל גיל 65. עם זאת משרד הבריאות ממליץ לחסן את כל האוכלוסייה.

 

10. הון חיסון

החיסונים משלשלים הון לקופתן של חברות התרופות. על פי המגזין המדעי NATURE עמדו רווחיהן של חברות התרופות על 2.8 ביליון דולר ממכירת חיסונים ב-2009-2008.

 

עם זאת, מדובר בהשקעה שיש בה סיכון, כיוון שהמכירות מושפעות מגורמים שייקבעו ברגע האחרון כמו חומרת המחלה, היקף המגפה, המלצות ורכישות משרד הבריאות בכל אחת מהמדינות.

 

  • ייעוץ מקצועי: פרופ' שי אשכנזי, מנהל מחלקת ילדים א' ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ככל שיותר אנשים מתחסנים, כך פוחת הסיכון של כל אחד מאיתנו לחלות
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים