שתף קטע נבחר

מה דעתכם על האח הגדול?

משרד המשפטים רוצה לשמוע מה יש לכם על מצלמות המעקב הפרושות באזורים ציבוריים ברחבי הארץ שכפי הנראה רק ילכו ויתרבו, ואילו תקנות צריך להחיל עליהן

בין אם אתם מודעים לכך ובין אם לא, ואנו בהחלט מהמרים על האפשרות השנייה, ברחבי הערים בארץ פרושות מצלמות מעקב. במהלך ישיבת ועדת המדע של הכנסת שהתקיימה היום (ג') לציון זכויות האדם הבינלאומי, הכריזה הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים (רמו"ט) על פרסום טיוטת הנחיה בנושא פרישת מצלמות מעקב, אגירת המידע המצולם והשימוש בו.

 

לקריאת טיוטת ההנחיה (PDF) >>

 

הודות לטכנולוגיה הזולה יחסית, השימוש במצלמות מעקב צובר תאוצה בעשורים באחרונים והופך ליותר ויותר שכיח במדינות בעולם. השימוש ממלא צרכים שונים, בעיקר של בטחון, כמו ניסיון למנוע אלימות, הגנה על רכוש, עבירות וונדליזם, אך גם כדי לכוון את התנועה, לשפר את שירות החניונים וכדומה.

 

עוד בynet מחשבים:

 

ככה זה נראה אם יש הרבה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ככה זה נראה אם יש הרבה(צילום: shutterstock)

 

לשמור על פרטיות

אך מעבר לשאיפה לשמור עלינו האזרחים מכל פגע, למצלמות השפעה מהותית על הפרטיות שלנו ועל התנהלותו במרחב הציבורי. איננו יודעים בדיוק היכן ממוקמות המצלמות ולא יכולים לבחור האם ברצוננו להיות חלק מריאלטי הרחובות. יתרה מכך, המידע המצולם נאסף למאגרי מידע ממוחשבים, שבהם מופעלות יכולות מתוחכמות של ניתוח ושליפת מידע ויזואלי, כגון זיהוי אוטומטי של פני אדם ושל לוחיות רישוי של רכב.

 

התומכים בהגדלת כמות מצלמות המעקב ודאי יטענו שאין להם מה להסתיר והמצלמות יכולות רק להגן עליהם מפני עבריינים. אך על כולנו לזכור שלא תמיד אנו רוצים שמישהו יידע לאן אנו הולכים או עם מי. בהנחיה עצמה נכתב כך: "למבט העוקב אחרי בני אדם יש כוח ממשמע וממשטר המשפיע על אופן התנהגותם. השפעה זו עשויה להיות חיובית (....) אולם למעקב המתמיד יש גם השלכה שלילית: לשם המימוש העצמי וההתפתחות האישית זקוק כל אדם למרחב פרטי, בו יוכל להיות הוא עצמו ולהתנסות בחוויות ובהתנהגויות שאינן בהכרח מקובלות על החברה הסובבת אותו - בלא צורך לדווח לאחרים, להסביר ולהצטדק".

 

עקרונות שימוש

למרות מורכבות הסוגיה לא גובשה עדיין מדיניות מקיפה בנושא. לציון יום זכויות האזרח, ההנחיה שפרסמה הרשות למשפט טכנולוגיה מצדיקה את קיומן של מצלמות המעקב, אך מפרטת גם עקרונות שימוש במצלמות ובמידע שנאגר, כך שתהיה פגיעה מינימלית בפרטיות האזרחים.

 

כך למשל, ההנחיה קובעת שיש לעדכן את האזרחים על קיומן של המצלמות, אוסרת על שימוש בחומרים למטרות שונות מאלו שהצדיקו את התקנתן מלכתחילה ומציעה לבחון האם נחוץ לשמור על מידע מוקלט ומתי להשמידו. בנוסף, בטיוטה נכתב שצריך לידע את הציבור על קיומה של מצלמה באמצעות שילוט ולדאוג לכך שההגנה על פרטיות האזרחים תהווה להוות שיקול מרכזי בתכנון פרישת המצלמות וכיווונן,

 

טיוטות הנחיה מתפרסמות כדי לאפשר לציבור להעיר הערות. אתם מוזמנים להעביר את הערותיכם להנחיה עד ליום 29 בדצמבר לכתובת המייל הזו: ILITA@justice.gov.il

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: thinkstock
האח הגדול גרסת רחוב
צילום: thinkstock
מומלצים