שתף קטע נבחר

נאמן: לקבוע בחוק מתי שופט יוכל לבטל חוק

שר המשפטים הגיב לחברי אופוזיציה שמחו על "המתקפה על בית המשפט העליון" וקרא לכנסת לחוקק את "חוק יסוד החקיקה" שיגדיר את היחסים בינה לבין הרשות המחוקקת

האם "המהפכה החוקתית", במסגרתה בית המשפט העליון רשאי לפסול חוק, עומדת בפני סוף? שר המשפטים, יעקב נאמן, התייצב אחר הצהריים (יום ד') על בימת הכנסת ותקף את המחוקקים על כך שעד עתה לא חוקקו את "חוק יסוד החקיקה", שאמור להגדיר את היחסים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת.

 

הסערה סביב בית המשפט העליון

השופטת מרים נאור מזהירה: תיוג שופטים - סכנה 

ביניש: שרים וח"כים במסע הסתה נגד העליון

היועמ"ש: מי שינסה לפגוע בעליון - ימצא בי אויב

 

נאמן, שהשיב לחברי האופוזיציה שתקפו את הממשלה במסגרת הצעה לסדר היום תחת הכותרת "המתקפה על בית המשפט העליון ונאום ביניש", טען כי אף אחד מהם "לא התייחס לליבת העניין". הוא קרא לחברי הכנסת ולממשלה "לקבוע את חוק יסוד החקיקה בשנת ה-63 למדינה, שיגדיר בצורה מאוד ברורה איך הרשות המחוקקת רואה את הקשר בין הרשות השופטת לרשות המחוקקת".

 

נאמן ונתניהו. הממשלה תגיש הצעת חוק? (צילום ארכיון: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נאמן ונתניהו. הממשלה תגיש הצעת חוק? (צילום ארכיון: גיל יוחנן)

 

שר המשפטים הזכיר כי יש ויכוח בנוגע לסמכותו של בית המשפט העליון לבטל חוקים שחוקקה הכנסת, ואמר כי "הכנסת נמנעת במשך כל השנים מלקבוע חוק יסוד חקיקה, ואם יש טענות לציבור, הטענות של הציבור הן לרשות המחוקקת שהיא הגוף המוסמך לחוקק חוק יסוד חקיקה בנושא הזה".

 

חבר הכנסת דני דנון (ליכוד), שניהל את הדיון, שאל את נאמן מדוע הממשלה לא העלתה את הצעת החוק מטעמה, ושר המשפטים השיב כי הוא מקווה שההצעה תעלה בכנסת הנוכחית.

 

חברי הכנסת שהשתתפו בדיון הזכירו את הצעות החוק מהתקופה האחרונה, אשר מנסות לשנות את פניו של בית המשפט העליון, ואת נאומה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, שטענה כי ישנה הסתה נגד המוסד שבראשו היא עומדת.

 

"ימים רעים". חבר הכנסת נחמן שי (צילום ארכיון: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
"ימים רעים". חבר הכנסת נחמן שי (צילום ארכיון: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
 

"הדיבורים על השמאלנות של בית המשפט העליון הם קשקוש וכולכם יודעים את זה", אמר ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), "אני גם הייתי יכול להצטרף לעליהום על בית המשפט ולתקוף אותו על חוסר האקטיביזם שלו, על שורה מאוד מאוד ארוכה של עתירות ופניות שבית המשפט העליון זרק מכל המדרגות, אבל אני כן מכיר בערך של בית המשפט העליון כמוסד שהוא המוצא האחרון".

 

"תדמית העליון - כמו סניף של מרצ" 

"חברים וחברות", הוסיף ח"כ הורוביץ, "מדינה שפוגעת בבית המשפט העליון שלה עושה מעשה טירוף. זה מוסד ממלכתי, מוסד ממלכתי עליון. זה כאילו שהמדינה תתקוף את המשטרה או את הפרקליטות

או את צה"ל. זה דבר שלא יעלה על הדעת".

 

קודם לכן דיבר ח"כ נחמן שי (קדימה), שאמר כי מדובר ב"ימים רעים" למדינה, לחברה ולכנסת. "לא ניתן לכם להשתיק את החברה האזרחית בישראל", אמר, "לא ניתן לכם לפגוע בבית המשפט. לא ניתן לכם להזיק לאף אחד מאותם גופים, אותן חגורות שאוחזות בדמוקרטיה הישראלית ושומרות עליה ושהיו יסוד קיומה מאז כוננה".

 

ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס), לעומת זאת, אמר כי ההצעה לסדר היום של האופוזיציה "לא מוצאת חן" בעיניו. "האם כל ביקורת שצד אחד ישמיע, אפילו ביקורת הכי לגיטימית, היא תמיד התקפה?", תהה, "האם בית המשפט העליון הוא גוף שלא ניתן להעיר על תפקודו, על פסיקותיו?".

 

ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) הוסיף: "מי שחרד כמוני, כדאי שיעשה חשבון נפש למה נוצרה לבית המשפט העליון תדמית, שבעיניי היא לא נכונה, של סניף של מרצ".

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), מתח ביקורת על נאומה של ביניש ואמר: "אני חושב שראוי היה ורצוי היה אם הדיון הזה בעקבות דברי נשיאת בית המשפט העליון לא היה מתקיים, כי אני לא חושב שמישהו מרוויח מהעימות הגלוי והפומבי בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב נאמן. רוצה הגדרה ברורה
צילום: מתוך ערוץ הכנסת
"העליון - המוצא האחרון". ח"כ הורוביץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים