שתף קטע נבחר

70 שנה להתקפה על פרל הרבור: "ישבנו המומים"

האמריקנים ציינו שבעה עשורים לרגע שבו הושלכו לתוך מלחמת העולם השנייה. כ-3,000 איש הגיעו לבסיס הימי בהוואי שעמד במרכז מתקפת הפתע היפנית ב-7 בדצמבר 1941. מרגרט רויטר, בת 83, נזכרת: "האזנו לרדיו, ואמי החלה לבכות מיד". בתום הטקס הודיע ראש אגודת הווטרנים על פירוק הארגון בשל גיל החברים

ארצות הברית ציינה אתמול (יום ד') 70 שנה למתקפה הצבאית הגדולה ביותר שניחתה עליה מעולם - התקיפה היפנית בבסיס חיל הים האמריקני בפרל הרבור שבהוואי. התוקפנות היפנית היא זו שהעבירה את המלחמה שהתנהלה באירופה עד אז לכדי מלחמת העולם השנייה במספר.

 

התקיפה בשנים האחרונות:

דיווח: "אל קאעידה תכנן לתקוף את בסיס פרל הרבור"

סקר: פיגועי ה-11.9 משמעותיים יותר מפרל הרבור

 

צפו בסרטון המקבץ קטעים נדירים של ההתקפה ב-1941:

 

המתקפה באה בתום מו"מ ממושך בין יפן לארצות הברית על הסרת האיסור על מכירת נפט ליפנים, שהטילה וושינגטון, בשל התוקפנות היפנית במזרח אסיה. השיחות הגיעו למבוי סתום, ואז ניתנה הפקודה לכוחות היפנים באוקיינוס השקט לצאת למתקפה. הכוח היפני מנה בין השאר שש נושאות מטוסים, שעליהן היו יותר מ-400 מטוסים. האדמירל איסורוקו יממוטו הגה את תוכנית הפעולה.

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שיגר הודעה רשמית, ובה שיבח את החיילים הוותיקים ששרדו במתקפה היפנית ב-7 בדצמבר 1941 על "שהתגברו על השפל הגדול, חצו אוקיינוסים והסתערו על החופים כדי להביס את הפשיזם, ואז הפכו את האויב לבעל בריתנו הקרוב ביותר".

 

חיילים מתכוננים לטקס על סיפון ספינה בפרל הרבור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילים מתכוננים לטקס על סיפון ספינה בפרל הרבור(צילום: EPA)

 

ספינת קרב עולה באש בעת ההתקפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ספינת קרב עולה באש בעת ההתקפה(צילום: AFP)

 

"כאשר התותחים נדמו, כשהחיילים שבו הביתה, הם הקימו את מעמד הביניים הגדול בהיסטוריה ואת הכלכלה החזקה בעולם. הם מזכירים לנו שאין אתגר גדול מדי, כאשר האמריקנים עומדים יחדיו", כתב אובמה. דבריו הם הד לנאומיו הכלכליים לאחרונה, שבהם האיץ בציבור לגלות ערבות הדדית.

 

"מיד חשבנו לאן כדאי להתגייס"

המבוגרים של היום היו עם פרוץ הלחימה תלמידים וחיילים צעירים. מרגרט רויטר, כיום בת 83, זוכרת את הרגע המדויק שבו שמעה על פרל הרבור. היא הייתה בכיתה ט', כששמעה את נאומו המפורסם של הנשיא פרנקלין דלנו רוזוולט.

 

נאומו של רוזלווט לאומה האמריקנית:

 

"הוא החל לדבר ברדיו, ותמיד נהגנו להקשיב לו. הייתה לו נוכחות מיוחדת כנואם", היא מספרת. אך בפעם ההיא, הוא נאלץ למסור את מה שכנראה הייתה ההודעה הקשה ביותר בתקופתו כנשיא, שנחקקה בדברי הימים של ההיסטוריה: "אתמול, ב-7 בדצמבר 1941, יום שייזכר לשמצה, ארצות הברית של אמריקה הותקפה בפתאומיות ובמתכוון בידי חילות הים והאוויר של האימפריה היפנית".

 

רויטר מספרת כי דבר המתקפה מפי הנשיא הביא את אמה למרר בבכי מיד, "היא חייתה בזמן מלחמת העולם הראשונה, והבינה את חומרת המצב שנקלענו אליו".

 

שר ההגנה ליאון פאנטה מניח זר לזכר הנופלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר ההגנה ליאון פאנטה מניח זר לזכר הנופלים(צילום: AFP)

 

טקס להנחת אפרו של לי סוסי בספינת הקרב "יוטה" (צילום: AP) (צילום: AP)
טקס להנחת אפרו של לי סוסי בספינת הקרב "יוטה"(צילום: AP)
 

אלווין ריפן, בן 94, הטיס מפציץ צלילה בזירת האוקיינוס השקט בזמן המלחמה. הוא היה כבר אקדמאי בן 24 כששמע ברדיו על המלחמה שהתרגשה על ארצו. "ישבנו המומים, בדיוק שמענו את הדיווחים על הטבעת הספינות". בהתקפה נהרגו יותר מ-2,400 בני אדם, הוטבעו 18 כלי-שיט, הושמדו 161 מטוסים וניזוקו עוד כלי-טיס רבים.

 

לדברי ריפן, לא עבר זמן רב בטרם החלו, הוא וחבריו, לשוחח לאיזה חיל בצבא ארצות הברית הם עומדים להתגייס, בהבינם שכנראה מוטב להתנדב מאשר שיגייסו אותם אחר כך.

 

חיילים ותיקים בטקס. האגודה שלהם הודיעה על התפרקותה (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים ותיקים בטקס. האגודה שלהם הודיעה על התפרקותה(צילום: AP)

 

נזירים יפנים הגיעו לחלוק כבוד למתים (צילום: AP) (צילום: AP)
נזירים יפנים הגיעו לחלוק כבוד למתים(צילום: AP)
 

דקת דומיה ברגע התחלת ההתקפה

כ-120 שורדים מהמתקפה היפנית ציינו בטקס המרכזי בפרל הרבור את מותם של מאות חבריהם ביום ההוא. בכל הטקסים עמדו הנוכחים דקת דומייה. כ-3,000 בני אדם הגיעו לטקס בבסיס שעמד במוקד המבצע היפני, בהם שר הצי, ריי מייבוס. הטקס נערך באתר המשקיף על ספינת-הקרב הטבועה "יו.אס.אס אריזונה".

 

נשיא אגודת ותיקי פרל הרבור, ויליאם מלהייב, ניצל את ההזדמנות כדי להודיע על פירוק הארגון בשל גילם של החברים ובריאותם הרופפת. "הגיע הזמן. חלק מההתחייבויות הן כבר נטל", הוא אמר בתום הטקס.

 

בין אירועי הזיכרון פוזר אפרם של חמישה חיילים שלחמו בקרב ההוא ונפטרו השנה. כד ובו אפרו של לי סוסי הונח על הספינה שבה שירת, "יו.אס.אס יוטה", שעדיין ניצבת על צדה, לא הרחק מהמקום שבו נפגעה מהאש היפנית. כד אפרו של ורנון אולסן הוצב ב"אריזונה". אפרם של שלושת האחרים פוזר בים.

 

דקת הדומיה החלה ב-07:55 (שעון מקומי) כאשר המשחתת "צ'אנג הון" צפרה בדיוק ברגע שהחלה המתקפה של המטוסים היפנים על כלי השיט האמריקנים שבנמל ועל המתקנים שסביבו. מטוסי F-22 של המשמר הלאומי של הוואי טסו מעל בסיום דקת הדומיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד החיילים ששרד בקרב
צילום: AP
2,400 הרוגים בהתקפה אחת
צילום: רויטרס
3,000 איש הגיעו לטקס בהוואי
צילום: AP
רוברט טמפלט, שלחם בקרב בפרל הרבור
צילום: רויטרס
האות לפתיחת המלחמה העולמית
צילום: רויטרס
מומלצים