שתף קטע נבחר

לראשונה: מכללות יכולות להעניק תואר פרופסורה

הפער מהאוניברסיטאות ממשיך להצטמצם: אם עד לשבוע שעבר נזקקו כל המכללות בארץ לאישורים מהמועצה להשכלה גבוהה כדי להעניק תואר פרופסור לאחד מאנשיהן, כעת חמש מכללות יהיו פטורות מהצורך באישור כזה. "זו הכרה באיכות המכללות"

איום על האוניברסיטאות? לראשונה בישראל, החל מהשבוע שעבר יכולות מכללות להעניק תואר פרופסור לאנשי הסגל באופן עצמאי, ומבלי להיות תלויות באישורים של גורמים מבחוץ. ההרשאה למינויים התקבלה בעקבות דיון בנושא שנערך במועצה להשכלה גבוהה, ובו הוחלט כי בשלב הראשון האישור יינתן לחמש מכללות בלבד.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

המכללות שיקבלו את האישור בשלב זה הן שתי מכללות ציבוריות - המרכז האוניברסיטאי אריאל והמכון הטכנולוגי בחולון, ושלוש מכללות פרטיות - מכללת נתניה, המרכז הבין תחומי בהרצליה והמכללה למינהל. בעתיד צפויה ההחלטה לכלול גם מכללות נוספות.

 

עם זאת, המועצה להשכלה גבוהה קבעה כסייג שבמוסד יהיו לפחות חמישה פרופסורים בתחום של המועמד שלו המוסד מבקש להעניק את התואר פרופסור. יש לציין כי עד כה מכללות שביקשו להעניק לחבריהן דרגות פרופסור נאלצו לקבל את אישור המועצה להשכלה גבוהה, דבר שהגביל מאוד את עצמאותן.

 

מכללת אריאל. התלות הולכת ומצטמקת (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מכללת אריאל. התלות הולכת ומצטמקת(צילום: עידו ארז)

 

אופיר העברי, נציג הציבור במועצה להשכלה גבוהה, סבור כי מדובר בהחלטה עקרונית המחזקת את האוטונומיה של המכללות ופוגעת בטאבו שהיה לאוניברסיטאות בנושא. "המציאות האקדמית בישראל היא כזו שהמכללות לוחצות באופן מתמיד לצמצום פערים, ואילו האוניברסיטאות, החוששות לעליונותן, מנסות לעכב את התפתחותן הטבעית של המכללות. עם זאת ברור שהחלטות מסוג זה הן הוכחה לכך שהמועצה להשכלה גבוהה מכירה בהתקדמות המכללות ובאיכותן האקדמית".

 

העברי מעריך כי המגמה הזו תימשך בשנים הקרובות, "כך שבעתיד הלא רחוק ההבדל היחיד בין האוניברסיטאות למכללות יהיה בשם שלהן. כבר עכשיו בחלק מהמקרים החוגים במכללות איכותיים יותר מבאוניברסיטאות".

 

"ההחלטה תחזק דווקא את המכללות הפרטיות"

גורם נוסף בהשכלה הגבוהה אמר: "לכאורה נראה כי מדובר רק בעניין טכני של שינוי בהליך המינוי, שכן גם בעבר היו מרצים מהמכללות שקיבלו דרגת פרופסור, אבל למעשה מדובר בקביעה עקרונית של המועצה להשכלה גבוהה, שמכירה באיכות ההוראה והמחקר של המכללות, הפועלות ברמה אקדמית גבוהה ומאפשרות לחבריהן מסלולי קידום איכותיים".

 

נשיא המכללה האקדמית נתניה, פרופ' צבי ארד, אמר: "אנו מבריכים על ההחלטה, שמהווה פריצת דרך, והבעת אמון ברמה האקדמית של המכללות בישראל. ההרשאה שניתנה למכללה האקדמית נתניה מעידה על אמון מלא של המועצה להשכלה גבוהה במכללה, ברמה האקדמית הגבוהה ובאיכות הסגל".

 

גורם בכיר באוניברסיטאות אמר: "היה ברור שזה רק עניין של זמן עד שמכללות מסוימות יגיעו לבגרות אקדמית שתזכה אותן גם בהענקת תארים אקדמיים. אנחנו לא חושבים שזו פגיעה בסטטוס של האוניברסיטאות. מדובר בעמידה בסטנדרטים אקדמיים, ואם המועצה להשכלה גבוהה מצאה שהמכללות הנדונות עומדות בכללים האלה, יש להניח שזה אכן המצב. צריך לזכור שבעבר מכללות לא העניקו תארים באופן עצמאי, והיו בחסות אוניברסיטאות. גם זה חלף מהעולם".

 

עם זאת, בוועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות טוענים כי ההחלטה מחזקת דווקא את המכללות הפרטיות: "ההחלטה שהתקבלה אינה ישימה במרבית המכללות האקדמיות הציבוריות, לאור כללי הרגולציה הנוקשים שמציבות המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב בכל הקשור לגיוס ולמינוי סגל אקדמי בכיר. צר לנו ששוב מתקבלת החלטה שמחזקת בעיקר את מערכת ההשכלה הפרטית בישראל על פני המערכת הציבורית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' צבי ארד. "זו הבעת אמון במכללות"
באדיבות המכללה האקדמית נתניה
מומלצים