שתף קטע נבחר

'מורי הקבלן' שובתים: לא מוכנים לתנאים מעליבים

המורים המועסקים בתנאי קבלן בתוכנית משרד החינוך להשלמת 12 שנות לימוד, כבר לא מסתפקים בהפגנות. מחר הם ישביתו הלימודים בשלושה מהמרכזים: "לא מוכנים לתנאים המעליבים"

כ-150 תלמידים שנפלטו ממערכות החינוך יישארו מחר (יום ב') ללא מסגרת לימודית, בשל ההשבתה הצפויה של מרכזי היל"ה בתל אביב, קריית מלאכי ויקנעם. המורים המועסקים במרכזים, שמהווים חלופה להשלמת 12 שנות לימוד, מועסקים במתכונת עובדי קבלן ודורשים שיפור ניכר בתנאיהם: "אנו מוכנים לעבודה קשה, לא מעליבה".

 

חינוך בקשיים - הכותרות ב-ynet:

אין תקציב לפנימיות: אלפי ילדים יישלחו הביתה?  

הזנחה, אלימות וסמים: "150 אלף קטינים בסיכון"

"הילדים בפנימיות חשים שהמורים נטשו אותם"

 

בפרויקט היל"ה, הפועל ב-160 מרכזים ברחבי הארץ, משתתפים כ-6,000 נערים בסיכון שנשרו ממערכת החינוך. 1,500 העובדים בתוכנית, רובם מורות ומורים, מועסקים על-ידי החברה למתנ"סים, הזכיינית שנבחרה מטעם משרד החינוך להפעלת הפרויקט. באחרונה הם הכריזו על סכסוך עבודה.

 

מורים בתוכנית היל"ה בהפגנה. המשא ומתן נכשל (צילום: שירה פנחס) (צילום: שירה פנחס)
מורים בתוכנית היל"ה בהפגנה. המשא ומתן נכשל(צילום: שירה פנחס)

 

לטענת המורים, שמשתכרים בממוצע 4,000 שקלים בחודש, אף שמרביתם עובדים בהיל"ה כבר שנים רבות, הם חסרי ביטחון תעסוקתי, לא מקבלים תשלום בחופשת הקיץ ובחגים, ולא זוכים לפיצוי על שיעורים מבוטלים והשתלמויות מקצועיות. נציג המורים, אריאל ליבמן, סיפר כי לאחרונה התנהלו מגעים בנושא עם החברה למתנ"סים, אך הם עלו על שרטון ולמורים לא נותרה ברירה אלא להשבית מחר את הלימודים בשלושה מרכזים קהילתיים.

 

"בני הנוער מגיעים אלינו עם מצוקות מחייהם האישיים והמשפחתיים, והם למודי אכזבות בתחום הלימודי", הסבירו המורים. "אנו עושים את המיטב כדי להקנות להם הרגלי למידה ולעזור להם לצאת לעולם עם תעודות השכלה. אנחנו מוכנים לעבודה הקשה אך לא לתנאים המעליבים".

 

בחברה למתנ"סים הבהירו בתגובה כי הם מפעילים את התוכנית בהתאם לתנאי מכרז משרד החינוך ובכפוף לחוק. "מורי היל"ה מקבלים תנאים סוציאליים כחוק, כפי שנקבע במכרז ובאופן מאוזן והוגן ביחס לדרישות מהם. עבודה במסגרת היל"ה מאפשרת שכר שעתי שנע בין 50 ל-70 שקלים, גמישות בשעות העבודה, עבודה פרטנית ומאפשרת לעבוד בעבודה נוספת".

 

בחברה ציינו עוד כי "ידוע לנו כי מתקיימים מגעים בדרג הממשלתי בנושא זה. היה ואותם גורמים ממשלתיים יחליטו על שינויים בתנאי המכרז, החברה למתנ"סים תברך על כך ותתגייס ליישום השינויים".

 

הכנסת תדון ב"מורי הקבלן"

נושא העסקת עובדי קבלן במערכת החינוך עתיד לעלות מחר גם לדיון בוועדת החינוך בכנסת. חברי הוועדה צפויים לדון בדו"ח חדש של מרכז המחקר בכנסת, שקובע כי ישנם כ-7,000 מורים המועסקים במסגרת החינוך הפורמלי שלא על-ידי משרד החינוך, וכן מתריע כי לתופעה זו עלולות להיות השלכות שליליות. לפי הדו"ח, עיקר החשש נובע מפגיעה באפשרות הפיקוח והבקרה על איכותם של כוחות ההוראה במערכת החינוך, מיצירת מעמדות שונים בקרב מורים ומפגיעה בשוויון ההזדמנויות לתלמידים.

 

מחברי הדו"ח ציינו, בנוסף, כי על אף שוועדת החינוך של הכנסת דרשה ממשרד החינוך כבר בשנת 2006 להגביר את הפיקוח על התופעה הפסולה, טרם ננקטו צעדים מפורשים בנושא. "במצב שבו למשרד החינוך אין מידע על היקף ההעסקה של מורים באמצעות גופים מתווכים, ועל מוסדות החינוך שבהם מועסקים מורים אלה או על מספר השעות ועל תחומי ההוראה שאותם מלמדים מורים אלה - לא ברור כיצד אוכף המשרד את הנושא", נכתב בדו"ח.

 

בתגובה למסקנות הדו"ח, טען משרד החינוך כי "השר הנחה את מנכ"לית המשרד לגבש מדיניות בנושא מורים עובדי קבלן, ובמסגרת זו תיעשה במשרד עבודת מטה. מנכ"לית המשרד מינתה ועדה לנושא בראשות דני בר-גיורא, ממינהלת החינוך בירושלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד העסקת עובדי קבלן (ארכיון)
צילום: נועם פוניה
מומלצים