שתף קטע נבחר

הסכם בדרבן: המזהמות יצמצמו את פליטות הגז

ועידת האקלים, שנמשכה שבועיים, הביאה להסכם שיאריך את הסכם קיוטו עד 2017 ויאלץ את המזהמות הגדולות לנקוט בצעדים בדבר פליטת גזי החממה. עם זאת מבקרי התוכנית סבורים כי אינה אגרסיבית מספיק לעצירת ההתחממות. האיים הקטנים: לא נעשה מספיק להצלתנו

משתתפי ועידת האקלים בדרבן, דרום אפריקה, הגיעו היום (א') להסכם שיאלץ לראשונה את המזהמות הגדולות בעולם לנקוט בצעדים בדבר פליטת גזי החממה. עם זאת, מבקרי ההסכם אומרים כי התוכנית לא מספיק אגרסיבית על מנת להאט את ההתחממות הגלובלית.

 

ועידת האקלים - כותרות אחרונות:

 

ההסכם החדש מאריך את תוקף אמנת קיוטו עד שנת 2017, האמנה הגלובלית היחידה האוכפת את הפחתות פליטת הגזים. ההחלטה כוללת הסכמה על מימון למדינות עניות בהתמודדות שלהן עם שינויי האקלים, ומיפוי הדרך להסכם משפטי כובל על הפחתת פליטות גזי חממה. המשלחות הסכימו להתחיל לעבוד בשנה הקרובה על אמנה משפטית כובלת לקיצוץ בפליטות גזי החממה, עליה יוחלט בשנת 2015 ושתיכנס לתוקף בשנת 2020.

 

"עשינו היסטוריה", אמרה שרת החוץ של דרום אפריקה, מייטה נקואנה משבאני, עם סיום ועידת דרבן לאקלים. הוועידה ארכה שבועיים והיתה הארוכה בהיסטוריה של המגעים של האו"ם בנושא אקלים. 

 

כל הצדדים בשיחות הדגישו את הניצחון שלהם והשגת המטרות איתן באו לוועידה. שר האנרגיה והאקלים של בריטניה, כריס האן, אמר כי התוצאה היא "הצלחה גדולה לדיפלומטיה האירופית". הוא הוסיף: "הצלחנו להביא מזהמות מרכזיות כמו ארצות הברית, הודו וסין למפת דרכים שתבטיח הסכם גלובלי מחייב".

 

שליח ארצות הברית לוועידה, טוד סטרן, אמר כי וושינגטון מרוצה מהתוצאה: "יש בתוצאה סימטריה דומה לזו שהתמקדנו בה מאז תחילת ממשל אובמה. יש בהסכם את כל המרכיבים שרצינו".

 

ראש המשלחת של האו"ם, כריסטינה פיגורס, הכירה בכך שהניסוח באשר להסכם המשפטי העתידי הוא עמום למדי: "אבל אנחנו עדיין לא יודעים מה זה אומר".

 

הפגנה של גרינפיס בוועידת דרבן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה של גרינפיס בוועידת דרבן(צילום: EPA)

 

שרת הסביבה של הודו, ג'איאנטי נאטראג'אן, אמרה כי לאחר לחצים רבים על דלהי, המדינה שלה תחתום על ההסכם באי שביעות רצון. "לא היינו מרוצים מהשינוי בניסוח אבל ברוח הגמישות והשינוי שהראו כל הצדדים, הראנו גמישות גם מצידנו... והסכמו לאמץ את הנוסח".

 

ארגוני הסביבה: ההסכם צריך לכלול יותר יעדים

עם זאת, מדינות רבות הנמצאות על איים, המצויות תחת סכנה של הצפה בעקבות ההתחממות הגלובלית, אמרו כי ההסכם מקיף רק את המכנה המשותף הרחב ביותר בין המדינות, ולא מכיל יעד אמיתי הנדרש להצלת האיים.

 

נציגי מדינות האיים הקטנים אמרו כי הם הסכימו לנוסח החדש רק כדי לא להביא את השיחות לידי קריסה. "רצינו יותר, אבל לפחות יש עם מה לעבוד. העתיד שלנו עדיין לא אבוד", אמר סלווין הארט, ראש המשלחת הפיננסית של קואליציית המדינות הקטנות.

 

ארגוני הסביבה אמרו כי הממשלות בזבזו זמן יקר בגלל ההתמקדות בניסוח במסמך המסכם, ולא הצליחו לגרום להפחתה בפליטות גזי החממה לרמה מספיק גבוהה בשביל לצמצם ההתחממות הגלובלית.

 

דו"חות של האו"ם מזהירים כי היעד של עלייה של 2 מעלות צלזיוס במאה הקרובה לא יספיק. "ההסכם הוא ממש לא מה שכדור הארץ צריך - ההסכם הנדרש צריך לכלול הרבה יותר יעדים, הן מבחינת הפחתת גזי חממה והן מבחינה פיננסית", אמר אלדן מאייר מ'איגוד המדענים המודאגים'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועידת האקלים בדרבן
צילום: EPA
מומלצים