שתף קטע נבחר

"בסוף גם המשטרה תפחד". בין המסתננים בת"א

הממשלה אישרה תוכנית נגד המסתננים, והנוף במשכנותיהם - המוני צעירים חסרי מעש ושיכורים ברחובות - מבהיר כמה עבודה מחכה לה: "זה עוד יתפוצץ, אפילו המשטרה תפחד להיכנס לכאן, כמו בדרום אמריקה". ארגוני הסיוע: הם הופקרו, תושבים סובלים

בדרום תל-אביב, חבורות של מסתננים צעירים ניבטות מכל עבר. חלקם עסוקים במכירת חפצים, חלקם שתויים וחלקם פשוט ממתינים, אין לדעת למה. מי שאינו גר במקום מדיר את רגליו מהאזור, ואפשר לדבר גם על אווירה של פחד, אפילו עבור מי שמורגל בצעידה בסמטאות החלק הדרומי של העיר.

 

"במשך כל השנים היה כאן טוב", אומר מאיר יעקובי, בעל חנות בגדים במדרחוב נווה שאנן, "יש אנשים שחושבים שאנחנו גזענים אבל אנחנו לא. היה לנו טוב כאן עם כל מהגרי העבודה. הפיליפינים, הטורקים, הרומנים. אבל בשלוש שנים האחרונות אנחנו אוכלים את הדייסה שבישלה הממשלה, ולא יכולים לעכל".

 

עובדים זרים בדרום תל-אביב, אמש (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עובדים זרים בדרום תל-אביב, אמש(צילום: מוטי קמחי)

 

ביום שבו הממשלה אישרה את התוכנית החדשה לטיפול במסתננים לישראל, ביקור באזור הזה של העיר הכי תוססת בישראל מבהיר איזו דרך יהיה על הרשויות לעבור בדרך ליישומה. לפי התוכנית, שעלותה 630 מיליון שקל, ניתן יהיה לקנוס תאגידים שמעסיקים מסתנני עבודה בלתי חוקיים בסכומים של עד 75,000 שקל, ובמקרים מסוימים אף להביא לסגירת העסק. בנוסף, ישונה החוק כך שניתן יהיה להאריך את מעצר המסתננים מ-60 יום לשלוש שנים, ויוקצו עוד אלפי מקומות מעצר למסתננים.

 

בעת שצלם ynet עומד בפתח חנותו של יעקובי, הוא מקבל לא פחות משלושה איומים ממבקשי מקלט, שדורשים ממנו להסתלק עם המצלמה שלו. בשל מספרם העצום אין המשטרה יכולה להיות בכל מקום בכל עת, וחלקם פונים לדרכים אלימות. "אין לנו ביטחון", ממשיך יעקובי, "על כל סודני שיכור צריך ארבעה שוטרים, ורק באזור יש עשרות אלפים. ברור שאין מספיק כוח אדם. הם נכנסים שיכורים עם סכינים אליי לחנות, וכשאני רואה אותם גונבים, הם אומרים לי: 'חורף, אין לי בגדים, אני רוצה ללבוש' - ויוצאים".

 

יעקובי טוען: "ביבי שכח שדרום תל-אביב קיימת. מבחינתו יש רק צפון תל-אביב על המפה. עכשיו אנחנו סובלים מהם כי אנחנו השכנים שלהם, אבל אם המצב יימשך ככה, עוד מעט גם בצהלה יסבלו מהפשע של המסתננים. את כולם זורקים בדרום תל-אביב, ואנחנו התושבים סובלים".

 

בתחנה המרכזית הישנה בנווה-שאנן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בתחנה המרכזית הישנה בנווה-שאנן(צילום: מוטי קמחי)

 

גם בני הקהילה הפיליפינית כבר מפחדים להסתובב היכן שמסתובבים מבקשי המקלט. פרנק לורנס, בעל חנות מכולת פיליפיני באזור התחנה המרכזית, סיפר ל-ynet: "גם הילדים והנשים שלנו מפחדים לצאת לרחוב. פעם היה לנו כאן ביטחון, אבל היום אנחנו סובלים מהאלימות של המסתננים. רק אתמול נכנסו לי שני בריונים למכולת ובמשך שעה לא הסכימו לעזוב. ידעתי שאם אתנגד להם, לא תהיה לי חנות".

 

"ביבי חייב להבין שחולדאי הוא לא בייביסיטר, ותושבי דרום תל-אביב הם לא גננת", אומר יעקובי. לא רחוק משם מפנים שוטרי יס"מ ומשמר הגבול מאות פליטים מגינת לוינסקי, כיוון שיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שאול מופז, מגיע לסיור באזור. דקות ספורות לאחר מכן צפויה להתחיל הפגנת ימין במקום, ומעבר לכביש עומדים עשרות פליטים בשורה, מחכים לקבל אוכל חם מחבורה של מיסיונרים שתורמת להם מזון באופן קבוע.

 

"התושבים סובלים כי המסתננים מופקרים"

לדברי מופז, "חייבים לעצור את שטף המסתננים. בכוונתי כיו"ר ועדת חוץ וביטחון להקצות את כל מה שדרוש להשלמת הגדר בגבול מצרים בתמורה לקיצור זמן ההקמה". הוא הבהיר כי "הטיפול בבעיה צריך להיות נחוש והחלטי אך במקביל גם אנושי. מדינה נמדדת בדרך שבה היא מתייחסת לגרים היושבים בקרבה".

 

שלמה מסלווי, חבר מועצת העיר תל-אביב וראש ועד הפעולה בנושא המסתננים בשכונת התקווה, אומר: "הקשישים כועסים שאנחנו לא מגנים עליהם. הם מותקפים ועקב כך כלואים בביתם. אנחנו מפעילים מתנדבים כדי שיירדו איתם למכולת". מסלווי מזהיר כי המצב יכול להיות גרוע עוד יותר: "יש כאן חבירה של מסתננים לערביי ישראל ולפלסטינים, כמוסלמים הקשר איתם טבעי להם מאוד. אני חושש שנגיע בקרוב ליום שבו מובלעות הפשע והסמים שכבר קיימות יהיו שטחים שהמשטרה תפחד להיכנס אליהם, ממש כמו במדינות דרום אמריקה. המשטרה לא תוכל על המאפיות המקומיות".

 

ח"כ שאול מופז מגיע לבקר. מאות פליטים פונו מגינת לוינסקי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ שאול מופז מגיע לבקר. מאות פליטים פונו מגינת לוינסקי(צילום: מוטי קמחי)

 

"הצעדים שעליהם החליטה הממשלה הם מבחינת מעט מדי, מאוחר מאוד", אומר מסלווי. "את הגדר בגבול מצרים צריך להציב תוך שבוע. לשים גדר תיל תלתלית עם שמירה גדודית עליה, כשהחיילים מצוידים בגז מדמיע, ופשוט לא לתת למסתננים לעבור יותר את הגדר עד שתיבנה חומת הגבול. לאלה שכבר נמצאים כאן חייבים למצוא פתרון הולם. אי אפשר שיישארו במצבם. זה פוגע בהם ובתושבים, ויום אחד זה יתפוצץ. יש כאן בעיה דמוגרפית, כלכלית, חברתית, וביטחונית, והגענו למצב שבו במדינת היהודים יהודים לא חיים בבטחה. הופקרנו על ידי ממשלת ישראל".

 

יעקובי מוסיף: "ממשלת ישראל עשתה אותנו בני ערובה בידי המסתננים, ואני יודע שבעוד שנתיים גם ביבי יצטער שלא פעל עכשיו ולא קם ועשה מעשה, אלא נרדם בשמירה".

 

המפגינים נגד המסתננים בדרום תל-אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המפגינים נגד המסתננים בדרום תל-אביב(צילום: ירון ברנר)

 

מארגון הסיוע לפליטים א.ס.ף אמרו אמש: "אנחנו עומדים לצד תושבי דרום תל-אביב במאבקם לשיפור איכות חייהם ולהורדת עומס הנטל שהם נושאים על גבם בשל ריכוזם הגבוה של מבקשי מקלט חסרי מעמד בשכונותיהם. על מדינת ישראל להסדיר את מעמדם של מבקשי המקלט, ולהעניק להם אישורי עבודה וגישה לזכויות בסיסיות, שיאפשרו להם חיים בכבוד. במצב כזה יוכלו מבקשי המקלט לצאת מגבולות דרום תל-אביב ולקיים עצמם בתנאים נורמליים ברחבי ישראל".

 

"המשך התעלמותה של ממשלת ישראל ממצבם ההולך ומידרדר של מבקשי המקלט

וממצוקתם האמיתית של תושביהן הוותיקים של שכונות הדרום בתל-אביב עלולה להביא להחרפה במצב הקיים ולהתנגשות בין שתי אוכלוסיות אשר סובלות מקיפוח והזנחה מתמשכים", אמרו שם. 

 

מנהלת מחלקת מהגרים וחסרי מעמד בארגון רופאים לזכויות אדם, שחר שוהם, הוסיפה: "לא ייתכן שתושבי השכונות המוחלשות בדרום תל אביב, החצר האחורית והמודרת של מדינת ישראל, שסובלת שנים על גבי שנים מהזנחה שיטתית, יצטרכו להתמודד לבדם עם מי שממשלת ישראל מפקירה. הממשלה היא זו שמביאה למצב הבלתי אפשרי בו אוכלוסיית הדרום המוחלשת צריכה לשאת על גבה אלפי אנשים חסרי מעמד וזכויות מינימליות, ללא בית וללא גישה לשירותי רווחה ובריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנחנו אוכלים את הדייסה שבישלה הממשלה". התושבים לא רואים אור
צילום: מוטי קמחי
"עוד מעט גם בצהלה יסבלו". ברחובות הדרום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים