שתף קטע נבחר

דו"ח המבקר: חגיגת מענקים לרשויות המקומיות

הגדרת חוב מים כ"אירוע לא צפוי", "פיצוי" בגין סיפוח רשויות מקומיות ומענק של 15 מיליון שקל בטענה כי כך נעשה בעבר - אלה הם רק חלק מהדוגמאות שמופיעות בדו"ח מבקר המדינה שגילה כי משרדי הפנים והאוצר העבירו לרשויות מקומיות מענקים גבוהים בהרבה ממה שקבוע בחוק. מי קיבל מה?

משרדי הפנים והאוצר העבירו לרשויות מקומיות רבות מענקים וסיוע מעבר למה שקבוע בחוק ובנהלים, בהיקף של מאות מיליוני שקלים - כך עולה מדו"ח מבקר המדינה לשנת 2011.

 

דו"ח המבקר - 2011

 

במסגרת תקציב המדינה מעבירים המשרדים לרשויות מענקי איזון ומענקי פיתוח בהיקף כולל של כ-2.5 מיליארד שקל. המענקים מכונים בשמות והגדרות שונים ומשונים, ומבקר המדינה בדק רק שלושה מהם: מענקים חד פעמיים הניתנים לרשויות שתקציבן קוצץ ומכונים "שיפוי קיצוץ"; מענקים מיוחדים ומענק מיוחד המכונה "רזרבת השר" או "מענק השר".

 

הביקורת החריפה ביותר בדו"ח המבקר נמתחה על האופן ה"גמיש" שבו חולקו, או ליתר דיוק פוזרו, "מענקי השר". "משרד הפנים אישר בקשות של רשויות מקומיות לסיוע ממענק השר והקצה להן את כספי המענק בלי שהרשויות המציאו לו את המסמכים הנדרשים לביסוס הצהרותיהן ובקשותיהם כנדרש בנוהל", נכתב בדו"ח.

 

עוד כותב המבקר כי "ההחלטה על מתן המענק התקבלה בלי חוות דעת של הדרג המקצועי (...) או על סמך חוות דעת חלקיות וכלליות שנוסחו באופן שאין בו די לבסס החלטה להקצאת כספים (...) חלקן לא נומק כלל וחלקן נעשו ללא הנמקה מספקת.

 

בדו"ח מודגש כי המענק נועד לרשויות שרמת הכנסותיהן אינה מאפשרת לתת שירותים בסיסיים, אך הוא ניתן גם לרבות מהרשויות המבוססות. בשנים 2008-2007 ניתנו "מענקי שר" בסך 900 אלף שקל לכפר סבא, חצי מיליון שקל לתל אביב, 400 אלף שקל לחולון, ו-350 אלף שקל לגבעתיים, אף שכולן מוגדרות כרשויות שאינן אמורות לקבל שום סיוע ממשלתי.

 

עומר ומיתר קיבלו מענקים של 350 ו-800 אלף שקל, בהתאמה, אף שהן רשויות ברמה סוציו אקונומית גבוהה ולמרות שקיבלו, בנוסף, גם מענקי איזון בהיקף דומה.

 

משרד הפנים חילק "מענקי שר" בהיקף כולל של כ-145 מיליון שקל בשנת 2007, בהיקף של 151 מיליון שקל ב-2008 ו-186 מיליון ב-2009. זאת, למרות שהתקציב שהמשרד קיבל לצורך המענק עמד על 147 מיליון שקל ב-2007, קוצץ ל-115 מיליון ב-2008 ושוב קוצץ ל-92 מיליון בסך הכל זכו 200 רשויות ב"מענקי שר בהיקף שנע בין 100 אלף ל-4 מיליון שקלים.

 

לא עומד ביעדים? קח כסף 

הדו"ח קובע כי "רק 15% ממענקי השר בשנת 2008 שימשו לתפקידם - פתרון בעיות נקודתיות - ו-85% שימשו למעשה כתוספת לסיוע הכללי".

 

אבל גם הבעיות הנקודתיות שלהן שימש המענק, לפי הדו"ח, הן תמוהות. כך, לדוגמא, מציין המבקר כי המועצה האזורית ערבה תיכונה קיבלה ב-2009 מענק של 70 אלף שקל למימון העסקת מזכיר באחד היישובים, למרות שהמועצה כבר קיבלה מענק שר נוסף של 300 אלף שקל באותה שנה.

 

המועצה המקומית ירכא קיבלה מענק של כחצי מיליון שקל לכיסוי חוב המים שלה שהוגדר כ"אירוע בלתי צפוי"; מעלה אדומים קיבלה מענק סיוע להקמת מוזיאון; עמנואל קיבלה מענק של 2.2 מיליון שקל בגלל שלא עמדה בתוכנית ההבראה שלה ואלבטוף קיבלה 400 אלף שקל בפרס על כך שכן עמדה בתוכנית ההבראה.

 

המבקר מציין שמשרד הפנים מעניק מענק שר של כחצי מיליון שקל בשנה לוועד המוניציפלי של היישוב היהודי בחברון, למרות שהוא כלל אינו מוגדר כרשות מקומית, ולכן אינו נמצא בפיקוח של המדינה. "משרדי האוצר והפנים מעבירים לוועד תקציב מדי שנה בלי שיפקחו על ניצול התקציב ועל תפקודו", נכתב בדו"ח.

 

קיבלת כסף ב-2006? מגיע לך גם ב-2007 

המבקר גילה הפקרות גם בחלוקת המענקים החד פעמיים המיוחדים. בשנת 2006 תקצב האוצר מענקים חד פעמיים בהיקף של 55 מיליון שקל לעיריות באר שבע ובת ים, ולהן בלבד. אבל ב-2007 המענק גדל ל-100 מיליון שקל וב-2008 הוא תפח ל-118 מיליון, בלא סיבה מוגדרת, וזלג גם לרשויות מקומיות אחרות נוספות.

 

"משנת 2007 הכפיל משרד האוצר את הסכום המתוקצב בתקנה זאת, ומשרד הפנים הקצה את הכספים לרשויות מקומיות רבות לפתרון בעיות נקודתיות", נכתב בדו"ח. "וזאת, למרות שבדיוק לשם כך נועד מענק השר. משרד הפנים אינו מפרסם את אמות המידה לחלוקת מענקים מיוחדים ואת הקצאת הכספים שנקבעו, כך שאפילו הרשויות עצמן אינן יכולות לבדוק מה הסכום שהן זכאיות לו".

 

בין השאר, חילק משרד הפנים בשנים 2008-2007 כסף ביד נדיבה לרשויות מקומיות שהסכימו לשתף פעולה עם התוכנית לאיחוד רשויות, והעניק פיצוי של 10 מיליון שקל לעיריית רמת גן, על כך שניאותה לספח לתחומה את כפר אז"ר ורמת אפעל. זאת, למרות שהמבקר קבע כי "לא נעשו בדיקות כלכליות שהצדיקו את הזדקקותן של העיריות למענק".

 

עיריית בת ים קיבלה בשנת 2007 מענק מיוחד של 15 מיליון שקל, בנימוק תמוה: בשנת 2006 העירייה קיבלה מענק מיוחד של 20 מיליון שקל בטענה שנקלעה לקשיים כלכליים וב-2007 היא קיבלה מענק בטענה שכך נעשה ב-2006.

 

"משרד הפנים ומשרד האוצר לא הציגו טעמים ענייניים להקצאת סכום נכבד מכספי מענקים מיוחדים לעיריית בת ים", נכתב בדו"ח המבקר. "ההסבר, לפיו מענק דומה ב-2006 אינו משכנע ויש חשש שההקצאה נעשתה משיקולים לא ענייניים. על משרדי האוצר והפנים להפסיק את המענק לבת ים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים