שתף קטע נבחר

א-אידישע סנוב, בקרלובי וארי היית?

עם נופים כשרים, מלון כשר ותירוץ הלכתי כשר למהדרין - התיירות החרדית מגלה את עיירת הספא קרלובי וארי. אברכים קשי יום לא תפגשו שם, אבל את הבן של האדמו"ר אולי כן

עיירת הנופש הצ'כית קרלובי וארי ידועה בשל מעיינותיה הייחודיים, ופחות בשל הקהילה היהודית ששגשגה בה מהמאה ה-17 ועד לכיבוש הנאצי. לצד אוצרות הטבע, עמד במרכז רחוב סדובה היהודי בית הכנסת המפואר ביותר בצ'כיה. הוא חרב עם אלפיים יהודי העיירה, שנשלחו לברגן-בלזן. על חורבותיו הקימו הסובייטים מלון גדול ומכוער להפליא, שנראה כמו כתם אפרורי על רקע בתיה היפיפיים של העיירה, הבנויים בסגנון הרנסנס. רק על צלע ההר נותרה דוממת גומחת ארון הקודש של בית הכנסת ההוא.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

אך לצד קהילות העולות מן האפר, גם קרלובי וארי שבה וממגנטת אליה את היהודים. לשמחתה של התיירות החרדית (יש דבר כזה), לקרלובי וארי מגיעים תיירים לבושים למשעי, רק בשביל לשתות... מים. ולא סתם מים, חמישה-עשר מעיינות ייחודיים מעניקים לצ'כיה את אחד מאוצרות הטבע הייחודים בעולם: מים עם יכולות ריפוי מוכחות, למגוון בעיות רפואיות.

 

אלו אותם מים מיוחדים ואותו הספל - רק האנשים השתנו (צילום: טלי פרקש) (צילום: טלי פרקש)
אלו אותם מים מיוחדים ואותו הספל - רק האנשים השתנו(צילום: טלי פרקש)

 

את הסקופ חשף הקיסר קארל הרביעי במאה ה-13, ועל שמו נקראת העיר (ובגרמנית: קרלסבאד). עד מהרה הצטרפו גם יהודי אירופה למרוץ אחר הספל, ולעיירה היו מגיעים יהודים מכל רחבי היבשת, לשלושה שבועות של שתיית מים אינטנסיבית. בבית הכנסת המקומי החדש תלויות קריקטורות עתיקות, המציגות יהודים בעלי חזות חרדית צועדים בעיירה כשבידם הכוס המיוחדת, שבאמצעותה שותים המבקרים את מי המעיינות החמים, ונראה כי הם היו אורחים של קבע בחוצות "עיר השתיינים".

 

מלחמה על הזהות היהודית

גם במשרדו של ראש הקהילה היהודית דהיום, פאבל רובין, תלויה גלריה נרחבת של אדמו"רים שבאו לנפוש בעיירה: החל באדמו"ר מסאטמר, ר' יואל טייטלבוים, שהיה כאן בתחילת המאה הקודמת - וכלה באדמו"רי בעלז, גור ורבים אחרים ששתו ונושעו.

 

בית הכנסת בקרלובי וארי. פעם היה כאן בית הכנסת היפה בצ'כיה (צילום: טלי פרקש) (צילום: טלי פרקש)
בית הכנסת בקרלובי וארי. פעם היה כאן בית הכנסת היפה בצ'כיה(צילום: טלי פרקש)

 

רובין, מהנדס חשמל במקצועו, בדרך לביצוע עבודה במלון הכעור ההוא. עם תום עידן הקומוניזם קיבלו שרידי הקהילה היהודית שטח לבית כנסת חלופי, אך השואה והשממה הרוחנית - תולדה של עשורים של קומוניזם, המעיטו עד למאוד את כמות היהודים שהתעניינו בזהותם.

 

87 "יהודים מוצהרים" חיים כיום בעיירה, והם נלחמים על זהותם. גם "הרועה הרוחני" של קרלובי וארי - בחור צעיר להפליא, עם כיפה בוכרית מדליקה, שגדל בפראג על סיפורי הגולם - מנסה לשמר סוג של זהות יהודית.

 

והנה, כמו מתנה משמים, או הגולם מפראג (לפחות בעיניי המקומיים) ירד נס לעיירת המרפא הצ'כית, בדמות יוזמה חדשה שמתיימרת להחזיר אליה את תפארת התיירות היהודית. זוג ישראלים - האחד חב"דניק והשני ממש לא - החליטו שגם לדתיים מגיע, ופתחו בלב עיירת הספא מלון בוטיק גלאט-כשר. מסתבר שיש תיירות יהודית גם מחוץ לפראג.

 

הכי מהדרין שיש

אז מה בסך הכל רוצים תיירים חרדים? ניסן מושייב - מבעלי מלון "לאורטה" הכשר - אומר שנופים, והרבה. וגם אוכל טוב, ובשפע - תענוג שלא פשוט לספק מעבר לים, ובטח שלא בכשרות גלאט. לצורך כך מסתובב בשעת ארוחת הערב, משגיח כשרות שמוטס במיוחד מישראל.

 

גם בעבר הסתובבה כאן תיירות חרדית. תמונה בבית הכנסת של העיירה (צילום: טלי פרקש) (צילום: טלי פרקש)
גם בעבר הסתובבה כאן תיירות חרדית. תמונה בבית הכנסת של העיירה(צילום: טלי פרקש)

 

זוג חרדי שמילא לידי את הצלחות, השאיר לא פחות משבעה ילדים בבית, לטובת בילוי רומנטי בשניים. הצלע הגברית מתעניינת אצל המשגיח על כשרות הכרוביות, רק כדי לגלות שחרקים לא מתפקדים בקור האירופי.

 

היין, מוצרי החלב והקונפיטורות מגיעות לצ'כיה במיוחד מצרפת. הבשר, עוד גורם בעייתי בעידן ההגבלות על השחיטה הכשרה באירופה, מוזמן במיוחד מליטא. ומאחר ומאפייה כשרה באזור איִן - אופים את הלחם במלון עצמו, כדי שהכל יהיה הכי מהדרין שאפשר.

 

גם לחרדים יש אצולה

למען הסדר הטוב נבהיר כי התייר החרדי הישראלי הממוצע, בוחר להחליף דירות עם הגיסה בירושלים, או האחות של החברותא במירון. זה בטח זול יותר מאשר לרכוש כרטיס טיסה. אז יש להניח שלא כל אברך יזכה לגלגל על לשונו מעדנות את השם קרלובי ואאאארי, או לפנטז על שלווה בניחוח הגראף פוטוצקי. מה גם שעם כל הכבוד לסבתות, זוג חרדי קונבנציונלי לא משאיר שבעה ילדים ונוסע לנופש.

 

אם רוצים לעמוד במעט על קהל היעד, אפשר להתרשם מהאישיות המפורסמת - כלתו של אחד האדמו"רים הידועים

בארץ - שמציצה לרגע ללחדר האוכל. היא מתארחת במקום יחד עם בעלה, היורש העתידי. השהייה בעיירת המרפא המרוחקת מחצרות בני ברק וירושלים, מספקת פרטיות - וגם תירוץ נוח לצאת מגבולות הארץ, דבר המותר על פי ההלכה רק מטעמי עבודה, בריאות ומציאת אהבה.

 

האנטישמיות בקרלובי וארי אינה מורגשת, אך מבט על שרידים לא עתיקים ממה שהייתה פעם יהדות חיה, מזכיר שרק המים שקטים באמת. מצד שני, במרכז העיר עוד ניצבת אנדרטה מפוארת, לזכר הרבנים והכמרים הצ'כים שמנעו בזכות תושייתם את התפרצותה של מגפת הדבר בימי הביניים. שם עוד זוכרים להם חסד נעורים, ולא שוכחים להשאיר קצת לאורחים החדשים-ישנים מישראל.

 

פאבל רובין, ראש הקהילה היהודית שמונה כיום 87 "יהודים מוצהרים" (צילום: טלי פרקש) (צילום: טלי פרקש)
פאבל רובין, ראש הקהילה היהודית שמונה כיום 87 "יהודים מוצהרים"(צילום: טלי פרקש)

 

בית הכנסת - מבט מבפנים (צילום: טלי פרקש) (צילום: טלי פרקש)
בית הכנסת - מבט מבפנים(צילום: טלי פרקש)

 

עיירה ציורית. מבט על קרלובי וארי (צילום: טלי פרקש) (צילום: טלי פרקש)
עיירה ציורית. מבט על קרלובי וארי(צילום: טלי פרקש)

 

  • הכותבת הייתה אורחת חברת "אסיה טרוול" במלון "לאורטה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסיבה שלשמה התכנסנו כאן. מים בקרלובי וארי
צילום: טלי פרקש
"באנו בשביל הבריאות". התירוץ המושלם לתייר החרדי
צילום: טלי פרקש
כאן עוד מכירים טובה לרבנים מאז ימי הביניים
צילום: טלי פרקש
מומלצים