שתף קטע נבחר

אובמה: לא ניתן לאף מדינה לפגוע בריבונות עיראק

בסוף החודש תסיג ארה"ב את אחרוני הכוחות הלוחמים מעיראק ותשים בכך סוף לכ-9 שנות מלחמה עקובה מדם. בפגישתם של הנשיא האמריקני וראש הממשלה העיראקי, שלח אובמה מסר לאיראן: "אסור לתת לאף מדינה להתערב בענייני עיראק". וגם: אובמה אמר כי ביקש מאיראן להחזיר את המל"ט שנפל בשטחה

רגע לפני סיומה הרשמי של המלחמה העקובה מדם: נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, וראש ממשלת עיראק, נורי אל-מאליכי, נפגשו היום (יום ב') בבית הלבן כדי לדון בשלב הבא ביחסים בין שתי המדינות לאחר נסיגת הכוחות האמריקניים מעיראק בסוף החודש.

 

המלחמה בעיראק - כתבות אחרונות:

 

"כשנכנסתי לבית הלבן היו 150 אלף חיילים אמריקנים בעיראק", אמר אובמה במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש הממשלה העיראקי. "אני התחייבתי לסיים את המלחמה בצורה אחראית. המלחמה בעיראק מסתיימת החודש אחרי כמעט תשע שנים. אנו הופכים את הדף ביחסי המדינות שלנו. החיילים האמריקנים ייצאו מעיראק בראש מורם". 

 

הופכים דף ביחסי שתי המדינות. אובמה ואל-מאליכי בבית הלבן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הופכים דף ביחסי שתי המדינות. אובמה ואל-מאליכי בבית הלבן(צילום: MCT)

 

אובמה התנבא כי "בשנים הבאות תצמח הכלכלה העיראקית מהר יותר מסין והודו". מנגד, אל-מאליכי אמר שעיראק עדין סובלת ממחסור וזקוקה לסיוע של חברות אמריקניות לקידום נושא הנפט ותחומים אחרים. "לא נפסיק את יחסינו עם האמריקנים לאחר היציאה", אמר ראש הממשלה העיראקי. 

 

"עיראק דמוקרטית - מודל לכל המזה"ת"

"עיראק דמוקרטית תהיה מודל לכל המזרח התיכון. השקענו בדם ובמשאבים ועל אף שאנחנו מוציאים את הצבא, יש לנו עניין שעיראק תצליח. יש אתגרים וראש הממשלה אל-מאליכי מודע להם", אמר אובמה. "עיראק רכשה מאתנו מטוסי F16 ואנחנו נאמן את הטייסים העיראקים. יש לנו עניין בעבודה משותפת נגד הטרור".

 

אל מאליכי אמר כי "העלינו (בפני ארה"ב) את הצורך של עיראק בנשק להגנה. יש לנו נשק אמריקני רב המחייב אימון. עיראק ביקשה נשק להגנת שמי המדינה. חיל האוויר שלנו נהרס לחלוטין. אנו זקוקים לסיוע נוסף. שנינו זקוקים האחד לשני, במיוחד במלחמה באל קאעידה". 

 

הנשיא האמריקני גם התייחס למלחמת האזרחים בסוריה ואמר כי משטרו של בשאר אסד "פספס את ההזדמנות האחרונה לבצע רפורמות" במדינה. אל מאליכי אמר כי "העם הסורי זכאי לחופש ודמוקרטיה".  

 

"עיראק עדיין זקוקה לסיוע אמריקני". אל-מאליכי בבית הלבן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"עיראק עדיין זקוקה לסיוע אמריקני". אל-מאליכי בבית הלבן(צילום: MCT)

 

נסיגת הכוחות האמריקניים מעיראק ב-31 בדצמבר מסמנת את סופה של מלחמה שנמשכה כתשע שנים ויצרה פילוג עמוק בציבור האמריקני ובציבור העיראקי.  

 

בזמן שאובמה ואל-מאליכי התחייבו לשמור על יחסים חזקים בין שתי המדינות, קווי המתאר של השותפות העתידית ביניהן נותרו עמומים, בייחוד כאשר איראן להוטה להשיג השפעה בעיראק השכנה.

 

בממשל בוושינגטון הביעו חשש עמוק מהתקרבות הרפובליקה האיסלאמית לאיראן, בזמן שהנוכחות האמריקנית באזור הולכת וקטנה. במסר שנועד לאוזניים איראניות אמר אובמה במסיבת העיתונאים כי "יש לכבד את ריבונותה של עיראק. אסור לתת לאף מדינה להתערב בענייניה. הנוכחות של ארה"ב באזור המזרח התיכון חזקה". 

 

אל-מאליכי: "איראן לא תכתיב לנו מה לעשות"

אובמה חזר על הקריאה האמריקנית לאיראן להחזיר לה את המל"ט שנפל בשטחה. "אני לא מגיב על ענייני ביטחון", אמר אובמה, "ביקשתי להחזיר לנו (את המל"ט) ונראה כיצד יגיבו האיראנים". 

 

אל-מאליכי אמר כי עיראק תקבע את עתידה בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלה, ולא בהתאם להכתבה של איראן או כל מדינה אחרת. אולם גורמי ממשל אמריקנים צופים שההשפעה האיראנית בעיראק תגדל באופן בלתי נמנע ברגע שהכוחות האמריקניים יעזבו את המדינה. 

 

מי ישמור על יציבות עיראק? פיגוע בכירכוכ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מי ישמור על יציבות עיראק? פיגוע בכירכוכ(צילום: רויטרס)

 

ביחד עם "הבעיה האיראנית", שאלות רבות נותרו ללא מענה בדבר יכולתה של עיראק להשיג יציבות ביטחונית ופוליטית לאחר נסיגת הכוחות האמריקניים משטחה. עם זאת, בנסיגת הכוחות האמריקניים מעיראק מצליח אובמה לקיים הבטחת בחירות נוספת לציבור האמריקני.

 

בנוסף לפגישתו עם אל-מאליכי, יציין אובמה ביום רביעי את אבן הדרך ההיסטורית - סיום המלחמה בעיראק - בעת שידבר עם כוחות אמריקניים בבסיס פורט בראג שנמצא בצפון קרוליינה.

 

המלחמה להפלת סדאם חוסיין

המעורבות האמריקנית בעיראק החלה במלחמה להפלת משטרו של סדאם חוסיין ב-20 במרס 2003. בשיאה של המלחמה שירתו בעיראק 170 אלף חיילים אמריקנים. כיום נותרו במדינה 6,000 חיילים בלבד, שרובם המכריע אמור לעזוב את המדינה בשבועיים הקרובים.

 

אובמה נפגש עם אל-מאליכי בחדר הסגלגל ביחד עם סגנו ג'ו ביידן ומזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון. פגישתם של הארבעה הייתה אמורה להתמקד בשאלת שיתוף הפעולה בין ארה"ב לעיראק בסוגיות ביטחוניות, גם כאשר הכוחות האמריקניים לא יהיו בסביבה.

 

4,500 חללים במלחמה. חיילים אמריקנים בעיראק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
4,500 חללים במלחמה. חיילים אמריקנים בעיראק(צילום: AFP)

 

ארה"ב מקווה עדיין להגיע להסכמה על השארת כוח של עשרת אלפים לובשי מדים לתפקידי הדרכה בעיראק וגם ראש הממשלה אל-מאליכי ניסה באחרונה לשכנע את האמריקנים ונאט"ו להשאיר כוחות סיוע לצבא העיראקי.

 

לקראת בואו לארה"ב אמר אל-מאליכי בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי דווקא עם יציאת הכוחות האמריקניים, נגמרו התירוצים לאיראן לבחוש ולהתערב במתרחש בעיראק.

  

הבית הלבן מסר כי אובמה ואל-מאליכי דנו גם בשיתוף פעולה בין שתי המדינות בנושאי מסחר, אנרגיה וחינוך. לאחר פגישתם של השניים ומסיבת העיתונאים בה השתתפו, הלכו המנהיגים להניח זרי פרחים בבית העלמין הצבאי ארלינגטון, בו קבורים כמה מ-4,500 החללים האמריקנים במלחמה בעיראק. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים לשמור על יחסים חזקים. אובמה ואל-מאליכי
צילום: MCT
בשיא המלחמה, שירתו בעיראק 170 אלף חיילים אמריקנים
צילום: רויטרס
חדירה איראנית לעיראק לאחר הנסיגה? אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
"הנשיא הסורי איבד את ההזדמנות לבצע רפורמות". אסד
צילום: AFP
מומלצים